GAVARIEERD PROGRAMMA OP ALKMAARSE DRAFBAAN

De Alkmaarse drafbaan is iedere week weer een ratatouille aan bezoekers die ieder hun eigen reden hebben wekelijks naar het ovaaltje af te reizen. Voor eigenaren en rijders is de motivatie duidelijk, maar verder zijn er de hartstochelijke liefhebbers die dravers het fraaiste paardenras vinden dat er bestaat. En natuurlijk zijn er de gelukzoekers die met een weddenschapje de kas proberen te spekken.

De eerste kwartetkoers van de dag is voor die groep extra interessant, omdat er een jackpot prijkt op het spelletje waarbij de eerste vier aankomende paarden in de juiste volgorde moeten worden vermeld. Moeilijk, maar sinds enkele weken worden de bezoekers in de totohal weer een eind op weg geholpen met een handig overzicht aan tips voor de diverse koersen. Die kunnen soms uiterst lucratief zijn, zo voorspelde Kees Voshol van de website Nakoersen vorige week voor de vierde keer in korte tijd een kwartet goed. Dat zou in dit geval een uitbetaling van 242 euro tegen de inzet van een tientje hebben opgeleverd. Een rendement van 1400 procent in drie minuten tijd, in een week waarin duidelijk werd dat beleggers er op de beurs toch niets van bakken…
Voor maandag heeft de Haagse drafsportliefhebber zijn oog laten vallen op Rose Attack, die volgens Voshol goed moet zijn voor een eerste of een tweede plaats. De keuze voor de dochter van de onlangs in België op 24-jarige leeftijd overleden dekhengst Invit Broline is niet vreemd, want ze oogde vooral bij haar laatste start supersnel bij de start. Dat eigenaar Cor Zeilmaker de leidsels nu overgeeft aan John de Leeuw zal ook bijdragen aan de favorietenstatus, want de Hoofddorper gedraagt zich de laatste weken in Alkmaar als Koning Midas. Alles wat hij aanraakt verandert in goud. Toch zal De Leeuw in ieder geval één voorbehoud maken: zijn voor deze afstand belabberde startpositie met nummer zeven, waardoor het bijna onmogelijk is meteen de kop te nemen.
Juist dat laatste aspect vinden veel bezoekers het mooie van de sport. Voorafgaande aan een koers kan eindeloos worden gediscussieerd over het mogelijke verloop ervan. Zit een paard in de tweede startrij achter een snelle starter, dan nemen de kansen meteen weer toe. Zeker is dat de kanshebbers in deze koers achterin te vinden zijn. Royalty Broline liep vorige week in een amateurkoers een uitstekende draverij en werd ondanks een foutje bij de start nog vierde. De merrie is onlangs door de Waarlandse liefhebber Jan Beemsterboer verkocht en krijgt nu voor de eerste maal in haar loopbaan oud-kampioen Ruud Pools achter zich. Interessant is ook de deelname van Victoria Transs R, die in haar twee starts op deze baan nog weinig verkeerds liet zien. Ze werd met Patrick de Haan eerste en tweede, ‘broertje’ Martijn de Haan neemt nu plaats achter de merrie.
De baan heeft met tien koersen in totaal een leuk programma te bieden, te openen met een koers voor jonge paarden, waarna Fred Handelaar met Vladimir Spirit een amateurkoers mogelijk kan domineren.
De stayers vertrekken vanuit de banden voor een koers over ruim 2400 meter, zonder uitgesproken favoriet en bij de montépaarden (zesde koers) maakt de kapitale Speedking Beemd zowaar zijn opwachting met Mariel Mol. De ruin kwam nog nooit in een dergelijke koers onder het zadel in actie, maar voor een paard met zijn winsom zijn er nu eenmaal weinig startmogelijkheden. Als hij dit genre blijkt te beheersen, is hij hier met de Muiderbergse normaliter een klasse apart, hoewel specialiste Shanity Fibber (Angeline Batist) nog wel veertig meter voorsprong krijgt bij de start.
Ook de afsluitende koersen zijn de moeite meer dan waard. In de slotdraverij komen bijvoorbeeld elf combinaties aan de start, zonder dat een uitgesproken favoriet aan de start staat.
De aanvang van de koersen is maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang. Een week later koerst Alkmaar op Koninginnedag in de middaguren.