CHAMPIONS TROPHY OPNIEUW DUEL TUSSEN LANGEWEG JR EN POOLS?

De Champions Trophy is een confrontatie tussen de kampioenen en enkele runners up in de diverse disciplines. Wie gaat de intussen vijf jaar durende hegemonie van Hugo Langeweg jr en Ruud Pools in 2007 doorbreken? Of blijft alles bij het oude…

Kans op herhaling – De laatste jaren waren het Hugo Langeweg jr en Ruud Pools die namens de professionals de zeges bijna gelijk verdeelden. De Schagerbrugger won in 2002 met Magic Rider en voegde er later met Ryan G Boko (2004) en Simmie Rider (2005) nog nieuwe zeges aan toe. Ruud Pools zegevierde vrij verrassend een keer met Leffoartwa (2003) en schreef de koers vorig jaar met de trouwe Siebren Jubilee op zijn naam.
Het is dus niet vreemd dit duo ook nu de beste kansen toe te dichten. Langeweg jr krijgt de favorietenrol toegewezen met Venividivici Joe, een seriewinnaar optima forma. Pools heeft met Unknown Crafts een paard voor de kar dat misschien van net iets minder kaliber is, maar aan de vorm van de pupil van Johan Kloppenburg mankeert getuige een recente zege niets. Voornaamste concurrent van het duo beroepsrijders lijkt Hilda Hofstra met Uruguay River. Ten eerste won de ruin zijn laatste vier optredens op deze baan, ten tweede treft hij met Hilda Hofstra een bekend gezicht achter zich en dat is in dergelijke koersen natuurlijk geen nadeel. De eer is hier belangrijk, maar uiteraard is een eerste prijs van 1300 euro nog een extra aantrekkelijke bonus.
Een andere trekpleister is de koers voor vier- en vijfjarige merries, waarin enkele toppers aan de start verschijnen. Zo rijdt Langeweg senior met Venus Boko, de prijzige merrie die met winst in de Merrie Derby aantoonde dat dit soort tegenstand haar ligt. Ze klopte toen Unlimited Power (Dennis Obermeijer), die naast die tweede plek ook nog de prestigieuze Action Skoatter Bokaal won. Hugo Langeweg jr komt in actie met Unique Boko, een kleindochter van het fenomeen Speedy Volita. Ze werd laatst echter ruim geklopt door Virginia Victory, die met Ruud Pools ook nu weer als een van de favorieten zal vertrekken. De merrie won vorig jaar de Grote Unitrotprijs en was na haar debuut (vierde) nooit buiten de eerste twee aankomenden te vinden.
De openingskoers brengt Wodka Volo aan de start, een hengst die als tweejarige al dermate opvallend acteerde dat eigenaar Appie Zwaan meende te kunnen stellen dat hij mogelijk een nieuwe Jag de Bellouet in handen had. Dat lijkt wat overdreven, maar de hengst won zijn laatste twee starts op Duindigt wel met John de Leeuw. Hij zal hier echter wel zijn record moeten opkrikken om Trevor Baldwin (Hugo Langeweg jr) en Paola des Ormeaux met André Bakker voor te blijven in deze interessante opener.
In de derde koers gaat de aandacht uit naar een zoon van de inmiddels overleden Eibert Vryenesse, Vriend Vryenesse. De ruin won op deze baan vorig jaar aan de lopende band en moet in die vorm meteen de eerste viool kunnen spelen met Tom Kooyman. Voornaamste opponent lijkt de in topvorm verkerende Rambo Minnesota met thuisrijder Wim van der Pijl, die een week eerder zijn record verpulverde. Victor Emanuel (Frans van der Blonk) won vorig jaar nog één van de Derbyselecties, maar zijn laatste optreden wijst nog niet op die vorm van destijds.
De vijfde koers is aantrekkelijk vanwege een jackpot op het kwartetspel. Op veel tickets zullen de namen van Victory My Way (Hugo Langeweg jr) en Mac Myra met Cees de Ruyter neergepend worden. Laatsgenoemde was vorig jaar lange tijd een onklopbare sensatie met haar Beverwijkse eigenaar. Victory My Way zal echter de meeste aanhang genieten, want de merrie is na vijf starts nog altijd ongeslagen. Toch is de concurrentie niet mals met klassieke hoofdrolspelers als Valentino Rossi, Venice Starlake en Vincente Valley of de sterke Verde Landerije, die een opzienbarende proef afwerkte in Wolvega. Een moeilijke en dus meestal ook uiterst lucratieve koers voor de wedders.
De eerste ren is er een voor de nieuwkomers, waarbij alleen Daisy Bucket al eens wist te winnen. De door Pascal Vandekeere te rijden merrie zal het daarom tegen de letterlijke lichtgewichten niet eenvoudig krijgen.
De Arabieren strijden om een eerste prijs van duizend euro, terwijl de Newbury-prijs wat gelouterde volbloeds aan de start brengt. Als voorlaatste koers staat een ren over de korte afstand van 1300 meter geprogrammeerd.
Vanaf 13.30 uur wordt weer weer spektakel geleverd op de baan van Duindigt.