RISE AND SHINE HARD OP WEG OM TOCH WEER DE OUDE TE WORDEN

De met veel spanning tegemoet geziene rentree van Rise and Shine leverde een derde plek op in een koers die werd gewonnen door Nathan Streamline met Hugo Langeweg jr. Die hengst blijft daarmee met de Schagerbrugger eerste en tweede plaatsen aaneen rijgen.

Veelbelovende rentree

Maar voor veel liefhebbers was de rentree van de oud-Derbywinnaar toch het meest opmerkelijke, nadat hij twee jaar geleden op de baan van Gelsenkirchen een kootbeenbreuk opliep. In Duitsland werd de breuk geheeld met behulp van meerdere schroeven, waarbij na een jaar bleek dat dit tot het gewenste resultaat had geleid. Bijna twee jaar na dato kwam Rise and Shine dus weer terug met een veelbelovende derde plek in handen van Michael Schmid. Zijn nieuwe trainer Erwin Bot verwacht dat de hengst dit jaar nog dicht bij zijn oude niveau zal komen. Of Nederland van dit medisch wonder veel meekrijgt, valt nog te bezien. De sportieve route van de hengst voert waarschijnlijk langs Franse provinciebanen waar voor de vedette nog leuk geld valt te verdienen. Overigens kon Bot nog wel een winnaar inladen, want voor de 29 jaar oude trainer uit De Bilt snelde Warner Boko naar de bloemen.
Woodland Valley stelde zaterdag zijn kandidatuur voor het klassieke driejarigenseizoen door met een tijd van 1.16,0 een nieuw seizoenrecord neer te zetten voor driejarige dravers. De hengst oogt nog niet altijd even betrouwbaar, maar beschikt over de snelheid om zodadelijk in bijvoorbeeld de Derby mogelijk een rol van betekenis te gaan spelen. Voor rijder Hugo Langeweg jr, wiens vader de jaargangtopper traint, zal het tegen die tijd echter weer kiezen worden uit de vele kandidaten die de stal dan achter de hand heeft.
Een concurrent zal mogelijk Watch the News zijn, een halfzusje van de Derbywinnares van twee jaar geleden, Until the End. De merrie boekte met Arnold Mollema weliswaar pas haar eerste zege, maar gaf eerder al haar visitekaartje af. Zo werd ze vorig jaar al tweede in de Jofferprijs.
Een sympathieke winst was er voor de altijd trouw koersende Sjon Steenwijk, die met Arend de Wrede de openingsdraverij won. De winst met de ruin betekende de eerste seizoenzege van Ureterper, al jarenlang één van de meest bekende trainers in ons land. De laatste seizoenen moet hij het als actief rijder echter stellen met zo’n tien zeges per jaar.
Joop Pool neemt nog altijd met veel succes de honneurs waar voor trainer Henk Hamming. Globetrotter Pool, hij was actief in talloze landen, reed zaterdag Sultan of Swing naar de bloemen. De zoon van Volo Prise herstelde zich daarmee van twee mindere koersen. Eerder dit jaar won hij al drie maal met Pool.

De stal van Marcel Hauber steekt in goede vorm en dat werd nu bewezen met een zege van Vilas Boko met Robin Bakker in de sulky. De hengst boekte daarmee pas zijn derde overwinning, maar dat aantal doet geen recht aan zijn kwaliteiten. Vorig jaar zocht hij met grote regelmaat de top van zijn jaargang op, hetgeen winnen natuurlijk wat moeilijker maakte.
De koers voor de subtop leverde een rappe zege op in 1.15,8 voor Urban Hanover met Stefan Schoonhoven. De hengst die twee weken geleden zijn record al fors aanscherpte, was daarmee de snelste winnaar van de dag. Hij deed in zijn loopbaan tot dusverre nog maar weinig verkeerd, maar lijkt het nieuwe seizoen helemaal imponerend te zijn. Trainer en fokker Hubert Schoonhoven had vooraf al gemeld dat de hengst in grote vorm steekt.
Een van de verwachte aankomsten was verder de winst van Uiver D met Heerenvener Fred Handelaar. Het was de derde winst op rij voor de ruin, in het recente verleden nog kampende met een hardnekkig leverprobleem. Het was de eerste maal dat Handelaar plaatsnam achter de draver.