DRAVERS ZORGEN WEER VOOR SPEKTAKEL IN GRONINGER STADSPARK

Met een programma van negen mooie koersen opent vrijdag 6 april de Drafbaan in Groningen de poorten voor 2007. De baan staat aan de vooravond van een mooi seizoen waarvan het bestuur van de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging 'Groningen' verwachtingen heeft. “Ik denk dat we dit jaar prachtige sport zullen zien in het Stadspark”, vertelt voorzitter Peter Jansen van de “Koninklijke”. “We willen in ieder geval proberen om de harten van de Groningers terug te winnen, zodat meer mensen uit de stad en omgeving weer op bezoek komen tijdens de paardenraces op onze mooie baan. Op Goede vrijdag 6 april is de baan geopend van 15.00 uur, is er een kwalificatie en om 16.00 uur zet de startauto zich in beweging voor de eerste koers.

De PR is dit jaar een aandachtspunt voor de dravers in Groningen. Vorig jaar mocht de sport zich verheugen in de belangstelling van journalist Bram Hulzebos die voor het Dagblad van het Noorden een reeks artikelen schreef. Deze zijn gebundeld in het boekje 'Ruim Baan'. Dit boekwerkje wordt op de eerste koersdag gepresenteerd. “We zijn zeer vereerd dat onze baan en sport met een boekje wordt vereeuwigd”, stelt Jansen. “Dit jaar zullen wij ons ook actiever opstellen in het informeren van de pers. Dat is een resultaat van de onlangs gehouden leden vergadering waar dit punt aan de orde is geweest. We bieden een professionele sport, dus moeten wij als organisatie ook zo professioneel mogelijk opereren. De accommodatie is verder opgeknapt.”

Sportief valt er volop te genieten. In het voorjaar zijn weliswaar de velden nog niet optimaal gevuld, maar toch staan er tal van interessante dravers en pikeurs aan de start. Uiteraard geven de grote stallen van Cees Kamminga, Appie Bosscha, Henk Hamming, Hubert Schoonhoven, Arnold Mollema en Marcel Hauber acte de présence. Gelukkig starten er ook weer tal van paarden en pikeurs die een speciale band met de baan in de stad van Ome Loeks en zijn paard hebben. “We zijn altijd blij met die betrokkenheid. Naast de grote landelijke trainers zijn dat juist mensen die 'coleur locale' geven aan de koersen. Ik verheug me op bijvoorbeeld de start van een Trix Wielinga met Henk Tammenga. Dat is een paard dat hier op de baan wordt getraind door eigenaresse Anneke Wiggerman. Ook Toya Clover is zo'n draver die een thuiswedstrijd heeft, want ook Sytse de Hoog traint op het Stadspark. Verder zal ik met aandacht de prestatie van Tibor Sammer volgen van ons bestuurslid Bert de Bey en van To The Point met de Groninger trainer Roelof Maring. Namen die toch echt met 'draven in het Stadspark' zijn verbonden.

Voor de kenners is iedere koers wel interessant, maar ook voor de mensen die nog nooit op een drafbaan zijn geweest is er volop te genieten. “Paardenrace is eigenlijk een heel toegankelijke sport. Op de baan kies je een favoriet en kijk hoe die het er vanaf brengt. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het defilé als de paarden en pikeurs zich voorstellen. Wil je het extra spannend maken, dan kun je voor een klein bedrag je favoriet steunen met een weddenschap. Uit de opbrengsten van die weddenschappen worden deels de prijzengelden betaald en wie geluk heeft betaald er zijn dagje drafbaan mee.”

Belangrijk zijn ook de sponsoren. “Dit jaar hopen we weer nieuwe sponsoren te trekken. Bedrijven in Groningen realiseren zich nog niet hoe leuk het is om op vrijdagmiddag met elkaar op de drafbaan de week eens af te sluiten en dan een koers naar het bedrijf te laten vernoemen. We hebben hiervoor veel mogelijkheden.”

Vrijdag 6 april om 16.00 uur is de aandacht eerst weer bij de sport. De liefhebbers zijn benieuwd hoe paarden als Vuurvlinder, Un Gamin Impulse en Foby Sarotano het er af brengen. “Wellicht is het van belang nog even te onderstrepen dat belangstellenden ook lid kunnen worden van de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging 'Groningen'. Voor maar 50 euro praat u mee over de toekomst van de drafsport in Groningen en heeft u elke meeting vrij entree. Informatie en het laatste nieuws staat op onze website www.drafbaangroningen.nl.”

FOTO: De paardenraces gaan op vrijdag 6 april om 16.00 uur weer van start in Groningen. Het bestuur verwacht sport op hoog niveau dit jaar (foto: Richard Wagenaar/www.erway.nl).