VENIVIDIVICI JOE MAKKELIJK NAAR OVERWINNING IN ZILVEREN STAKES

Hoofdnummer op de baan van Duindigt was de draverij om de Zilveren Stakes. De koers werd een zege voor Venividivici Joe, die zijn naam alle eer aan deed. Met overmacht klopte hij de concurrentie.

Oppermachtig

De winst leverde de eigenarengroep een eerste prijs op van 2750 euro, waarmee de ruin zijn winsom over de grens van de tien mille tilde. Daar zal het niet bij blijven, want Venividivici Joe onderstreepte eerdere woorden van rijder Hugo Langeweg jr dat het een groot talent is. Vorig jaar raffelde hij op Duindigt de mijl al eens af in een zeer rappe 1.14,7. Helaas gebeurde dat net in een fase dat het klassieke seizoen voor de driejarigen al zo goed als ten einde was.
In de openingskoers liet Langeweg jr al zien niet voor spek en bonen naar Duindigt te zijn gekomen. Hij leidde Victory My Way makkelijk naar de vijfde zege op rij in de loopbaan van de merrie. Gaat ze jacht maken op het zegerecord van oud-stalgenoot Simmie Rider, die tegenwoordig in Frankrijk actief is?
Ook de slotkoers ging naar Schagerbrug, met dank aan Marie Laveau. De Amerikaanse merrie heeft nog altijd niet haar ware krachten hoeven te laten zien. Ook in haar tweede start was ze haar rivalen makkelijk de baas.
Het is met Vulcano Transs R vaak hollen of stilstaan. Gelukkig voor eigenaar Derk van der Vecht was het zondag weer hollen, want de ruin won knap in handen van trainer Hans Bot.
Verrassend was de winst in de beginnersklasse van Wietze Scimitar, een zoon van Freiherr As die in zijn proef nog weinig opmerkelijks had laten zien. In handen van Robin Bakker boekte de driejarige van autodealer Uittenbogaard uit Hoogeveen de eerste winst in zijn loopbaan.
Uruguay River blijft in topvorm. De ruin won dit keer in handen van Kurt Roeges, hetgeen de zevende winst in de laatste tien starts betekende voor de succesdraver van Lisserbroeker Koos Minck.
Bij de amateurs werd Unbelievable Joe naar de bloemen gereden door Martin Blankendaal. De hengst van de Westlandse eigenarengroep Rising Hope Stable wordt getraind door de buurman van de winnende rijder, Patrick de Haan.
De montédraverij werd afgewerkt in zakformaat, waarbij het kleine veld uiteindelijk werd geregeerd door Randey di Angeli met Linda Hamming. Het was de tweede seizoenzege voor de merrie van Stal De Koelboxbocht, markante eigenaren die reeds uitkijken naar de start van hún grasseizoen waar zij steevast aanwezig zijn.

Ook de volbloeds droegen bij aan het programma. De eerste ren van de dag werd gewonnen door de Duitse ruin Big Paul met de Belgische amatrice Brecht Man, die daarmee voor de verrassing van de dag zorgde.
Bij de Arabische volbloeds zegevierde Coco K in handen van Daan Klomp. De winnende merrie is al voor een langere periode één van de meest succesvolle deelneemsters in haar genre.
De driejarigen maken zich op voor een nieuw klassiek seizoen. De winst in hun ren ging naar Take the Flag, een schimmelmerrie uit de stal van de Belgische trainer Marc Rosseel en gereden door diens landgenoot Erick van Reybrouck. Take the Flag won vorig seizoen in ons land al de Herfstrpijs der Tweejarigen.
De laatste ren van de dag werd een prooi voor Edge Fund met Irina Mostova in het zadel. Deze uitdaging over de korte afstand kende een verheugend deelnemersveld, hetgeen een hoopgevende ontwikkeling is ten opzichte van de vaak ondermaatse veldjes die vorig jaar soms op de grasbaan werden losgelaten.