Sinterklaasmeeting op Drafbaan Alkmaar

ALKMAAR – Het scheelde weinig of zelfs de Goedheiligman had met zijn Americo in actie moeten komen om de meeting van Alkmaar te ‘redden’. Het is voor menigeen een drukke periode en dat bleek ook uit de inschrijvingen voor de koersavond. Uiteindelijk is er een programma van acht koersen uit de koker gerold.

Met het doorgaan van de meeting zal Lissette de Munnik misschien nog het meeste in haar sas zijn. Ze is immers in een verhit gevecht gewikkeld om de nationale titel bij de leerlingpikeurs, ooit een prooi voor haar werkgever Siem Hartman. In de openingskoers komt ze in actie met de veelbelovende Vibraye Star, een combinatie die de laatste twee koersen op deze baan niet te kloppen bleek. Concurrent in de strijd om de leerlingentitel is Wim van der Mespel, die aantreedt met Unique B en hier niet meer dan een outsider lijkt. Van der Mespel, die het voornamelijk van gastritjes bij verschillende trainers moet hebben, is dit jaar wel met afstand de meest succesvolle leerling op Alkmaarse bodem. Hij komt maandag diverse keren in actie.

De meeste klassementen in Alkmaar liggen inmiddels wel in een beslissende plooi. Tom Kooyman wordt de meest succesvolle trainer én rijder op Alkmaarse bodem, competities waarvoor altijd aantrekkelijke prijzen gelden. Voor de in Limmen woonachtige Kooyman is het een succesvol jaar geweest. De verhuizing van zijn entrainement van Egmond-Binnen naar Lynden heeft hem allerminst windeieren gelegd. Het aantal paarden dat hij op stal heeft, is bijkans verdubbeld en hij won nog nooit zoveel koersen als dit jaar. Mede daardoor vormt hij zelfs een bedreiging voor runner up Ruud Pools op de ranglijst van pikeurs. Die achterstand zal hij maandag trouwens niet direct wegwerken, want Kooyman komt slechts één keer in actie.

Hubert Schoonhoven zou op basis van zijn tweede halfjaar ook hoog hebben gestaan in de diverse klassementen, maar omdat hij vrij laat in het seizoen besloot naar de kaasstad te trekken, ontbreekt zijn naam nog in de overzichten. Maandag heeft hij met Ulrieke Norg weer een favoriete voor de kar. De merrie eindigde op deze baan steeds bij de eerste twee en werd over de huidige afstand (1720 meter) nog niet eerder geklopt.

Goede dravers komen in actie in de vijfde koers, waarin onder meer Orta Luce actief is. In deze amateurkoers wordt de winnaar van de 4,5 kilometer gereden door eigenaar Dennis Sluiter. De afstand oogt wat aan de korte kant voor de stayer pur sang. De drie kandidaten voor de titel van beste amateur op Alkmaar komen allen in actie met kanshebbers. Hilda Hofstra (met haar eigen Tabatho Jago), Fred Handelaar (Onne Shoeing) en Annemiek Beekman met de in Duitsland steeds winnende Gordon’s mogen met aspiraties vertrekken.
Ook de afsluitende kwartetkoers brengt de liefhebbers aan het vertrek. Een echte favoriet die er bovenuit steekt, valt er niet aan te wijzen. Misschien kan Umberto Boko, het halfbroertje van Derbywinnaar John F Boko, zijn progressie hier voortzetten. Hij boekte onlangs op Duindigt met eigenaar Piet Solleveld zijn eerste overwinning en heeft al wat ervaring met de Alkmaarse baan. Maar er staan tussen de elf deelnemers wel meer paarden met de juiste vorm…

De eerste koers maandag is om 18.20 uur.