‘Jong grut met talent’ in de strijd op piste van Duindigt

De koersen op de baan van Duindigt staan in het teken van de nationale fokkerij. Reden genoeg om deze te vernoemen naar illustere namen als Buitenzorg, Boko, Vryenesse of Lucswolle. Negen koersen prijken er op het programma, met beste prijzengelden voor tweejarigen en een Fokker Jubileum Prijs voor de topklasse.

De Winter Stakes koersen konden worden gesplitst in twee afdelingen. In de eerste versie komen negen tweejarigen aan de start die, op de nog wat onvoorspelbare Wouter Roodnoot na, nog niet konden winnen. Naar de afstamming van de deelnemers kijkende, zou Wise Summerland een aardige draver moeten worden. Moeder Promise Groenhof won immers als tweejarige de Jofferprijs en de Productendraverij, bovendien was ze in 2000 de snelste tweejarige van ons land. In 1999 was al 80.000 gulden neergeteld voor de merrie tijdens een jaarlingenveiling. Wise Summerland is dus erfelijk belast, maar daar heeft de gepokt en gemazelde rijder Hugo Langeweg geen moeite mee. Mountain Rapida (Cees Kamminga) liep onlangs in Duitsland een prima koers en lijkt een aardige rivaal.

De favoriet van de tweede afdeling lijkt niet moeilijk te vinden, dat moet haast Wight Summerland worden met Langeweg jr. De nationale kampioen die dit weekeinde zijn zegerecord van een jaar eerder (toen 136 maal winnaar in eigen land) gaat verbeteren, won de laatste keer al sterk met de fraai gefokte hengst. “Toen hoefde hij niet eens tot het uiterste te gaan…” Er staan paarden in de koers met snellere records, maar Wakaye Sole en Wellington zetten hun besttijd niet neer als winnaar. Er zijn landen waar een dergelijke tijd dan niet eens als record wordt aangemerkt.

De Fokkers Jubileumprijs is door de fokkersvereniging extra aantrekkelijk gemaakt met wat sponsorgeld. In deze draverij komen enkele echte nationale toppers in actie, met bijvoorbeeld Urbie J, die nu wordt gereden door John de Leeuw omdat vaste rijder Tom Kooyman zijn eigen stalcrack Johan naar de start stuurt. Peter Strooper, in de wintermaanden maar zeer mondjesmaat actief, komt met ThreestarLimburgia in actie. Toch zal Ufo Kievitshof wel de meeste aanhang krijgen, omdat de door Hugo Langeweg jr te rijden hengst nu vier keer op rij won. De runner up van de Duitse Derby was eerder dit jaar al de sterkste in het Criterium der Vierjarigen.

In de openingskoers treedt Sultan of Swing aan. De ruin is ruim een jaar uit de roulatie geweest, maar maakte onlangs een meer dan bevredigende rentree in handen van Joop Pool. De globetrotter is weer terug in ons land, waar hij momenteel de geblesseerde Henk Hamming vervangt. De Oudeschoter is weliswaar herstellende van zijn beenbreuk en beweegt zich inmiddels op krukken, maar rijden is er voorlopig nog niet bij. Hij kreeg eerder deze week wel een leuke opsteker doordat dochter Linda Hamming haar eerste winst boekte. De zeventienjarige HAVO-scholiere is zondag ook actief tijdens een noviteit in Wassenaar, wanneer op de ruim 800 meter lange baan een montédraverij wordt afgewerkt. De jeugdige Hamming rijdt dan opnieuw met Pala Frisiana, een merrie die zij enkele weken geleden voor haar verjaardag ontving.

Favoriet in deze koers is overigens Swiebertje Kes, die onlangs zelfs in Frankrijk bewees dit werk aan te kunnen. Ze wordt nu gereden door Susan Wiedijk, dit seizoen bijzonder succesvol tijdens koersen ‘onder het zadel’.

In de tweede draverij lijkt Vriend Vryenesse (Tom Kooyman) een ‘zekerheidje’. Misschien niet als winnaar, al won hij vijf van zijn negen starts, maar in ieder geval als ‘plaatspaard’, want nog nooit eindigde hij buiten de prijzen. Buurman Jan van Dooyeweerd lijkt met Uiver H zijn belangrijkste concurrent.

In de Vryenesse-prijs is sprake van een internationaal gezelschap, met onder meer drie Duitse en een Franse draver. Laatstgenoemde, Loco du Lys met Barry te Pas, liep de laatste keer een koers in een tijd die hem hier ver moet kunnen brengen.

In de voorlaatste draverij komen de amateurs in actie. Hoewel Sioux (Hiltje Tjalsma) en Timber Dragon (Robert Paardekooper) de favorieten lijken, zouden de om het amatricekampioenschap duellerende Hilda Hofstra (met Ukano Limburgia) en Annemiek Beekman (Terry H) natuurlijk ook graag punten meesprokkelen. Met dertien startende combinaties zal dat geen eenvoudig karwei worden.