Diamanten Stakes fraai hoofdnummer In Wolvega

WOLVEGA, ZATERDAG

eerste start, 16.00 uur

De meeting van Wolvega begint zaterdag om 16.00 uur, een tijdstip dat komend jaar vervroegd zal worden naar twee uur in de middag. Voor vele bezoekers mag dat misschien vroeg lijken, toch geeft nu al zeventig procent van de mensen aan dat een vroeger tijdstip dan nu vermoedelijk omzetverhogend gaat werken.

Diamanten Stakes
Het zwaartepunt van de meeting ligt zaterdag aan het einde van de dag, wanneer de Diamanten Stakes wordt verreden met enkele dravers die dit jaar de sprong naar de top hebben gemaakt, maar waarbij dat laatste nog niet uit het gewonnen prijzengeld valt af te lezen.

Umberto Newport won eerder dit jaar op Duindigt al een versie van de Diamanten Stakes, haalde vervolgens in België een lucratieve prijs op en won vervolgens zowel een serie als de finale van de Nakoersen-bokaal. Hij wordt nu voor de eerste maal gereden door André Bakker, de Fries die onlangs in dienst trad bij Jeroen Engwerda. Stalgenoten Urban Beuckenswyk (Ruud Pools) en Tempo Boy Worthy (met Ronald de Beer al tweede in het Kampioenschap Nederlandse Paarden) zullen mogelijk ook een rol kunnen spelen in het tactische strijd plan. Hubert Schoonhoven komt eveneens met drie paarden, waarbij Super Keller (met Stefan Schoonhoven) momenteel het beste in vorm lijkt. Zonder meer een boeiende afsluiter waarin bijna zesduizend euro valt te verdienen.

Ook in de openingskoers vertrekken bovenmodale haververdieners, waarbij de snelle Fast met de Belgische pikeur Kurt Roeges. De Zweedse ruin begon destijds zijn loopbaan bij Margon Schlangen en verhuisde naar Henk Hamming toen de trainster haar professionele activiteiten binnen de drafsport beëindigde. In die periode was Kurt Roeges in dienst van de momenteel van een beenbreuk herstellende trainer en boekte hij veel succes met de draver. De keuze om Roeges, hoewel inmiddels werkzaam bij Jan van Dooyeweerd, als gastrijder te vragen, is dus een logische. Vorige week was de combinatie ook al succesvol.

In de eerste koers is ook een vreemd gezicht aanwezig in de vorm van de Maltezer Mark Tanti, die samen met Shaun Formosa gedurende de gehele middag actief is in Wolvega. De drafsport in Malta wordt vooral gedomineerd door Franse paarden, maar met regelmaat duikt ook een ‘Nederlands’ paard op tijdens de druk bezochte koersen op het eiland.

Zo won Shaun Formosa onlangs nog met Ivory Capella, een Franse draver die via Gerrit de Jong in Malta belandde. Mark Tanti was eerder dit jaar nog in Frankrijk actief en schijnt zelfs in de hoogste voetbalklasse van Malta te hebben gespeeld. Uiteraard is het duo actief met dravers uit de stal van Gerrit de Jong.

De tweede draverij lijkt een leuk duel te kunnen worden tussen Urania Stardust (Ruud Pools) en Indian Boy (Patrick de Haan). Laatstgenoemde gaat het nu weer eens in ons land proberen na meerdere succesvolle optredens in onder meer Gelsenkirchen.

Hoewel het jammer is dat de derde koers slechts zeven paarden heeft getrokken, staan er wel hele goede dravers in. Tennessie Forest is één van de succespaarden van Caroline Aalbers, Rapa Nui (Michael Schmid) is een uitstekende Duitse draver die ook al in Zweden actief was en Ranzen Boko (John de Leeuw) haalde in het verleden al meerdere keren verrassend uit. De stal van trainer Cees Hetteling is bovendien in vorm.

Via een met veertien paarden optimaal bezette vierde koers komen we bij een draverij voor amateurs. De strijd om de amatricetitel tussen Annemiek Beekman (Stig H Renka) en Hilda Hofstra (Uiver H) krijgt hiermee een gevolg. Titelverdedigster Hofstra heeft echter niet alleen een veilig ogende voorsprong, maar hier normaliter ook de meeste kans om punten te scoren.
In de Supertriokoers komen seriewinnaars als de ongeslagen Vlam van de Leye (Lissette de Munnik), de vorige keer vanwege een onweerflits niet tot winst komende Nautilus Marboula (Tom Kooyman), seriewinnaar Sugar Melon (won met Chiel Wildhagen al drie keer op rij) en de in ons land ook nog ongeslagen Paxmen (met Hugo Langeweg jr) in actie.

De voorlaatste koers belooft een boeiende confrontatie tussen Komet November en Bolets Creb, maar misschien kan Mark Tanti hier ook nog voor een stunt zorgen met de snelle Zweed Someday Soon, die zijn record overigens al in 2003 neerzette. In Zweden en Finland liep de hengst al meer dan twee ton bij elkaar, vermoedelijk mag hij gezien zijn leeftijd (elf jaar) zijn loopbaan in Malta voortzetten.