Fokkersstorm in Zweden

STOCKHOLM

In Zweden is er heibel ontstaan omtrent de status van enkele dekhengsten. Producten van enkele (voornamelijk Amerikaanse) hengsten worden niet toegelaten in onder meer de prestigieuze Breeders Crown-koersen, waarin veel geld is te verdienen voor de startende paarden. Nadat de oude regeling volgens de EU het vrije handelsverkeer zou blokkeren, heeft men de reglementen weliswaar aangepast, maar hierbij worden nog altijd door de Zweedse draforganisatie ‘goedgekeurde’ hengsten bevoordeeld.
Bekende hengsten als Going Kronos, Banker Hall en Civil Action kregen in Zweden inmiddels volledige goedkeuring, maar producten van in Amerika al succesvolle dravers als Diesel Don en Beissinger Hanover zullen niet mogen starten in de belangrijkste Zweedse koersen.

Het besluit heeft in Zweden een storm aan kritiek losgemaakt. Men is bang voor een herhaling van het scenario van 2001, toen een dekstation wilde fokken met diepvriessperma van de hengst King Conch. Dat werd destijds ook verboden, maar recentelijk ontving de bewuste partij (Offspring Management) van overheidswege een torenhoge schadevergoeding ter compensatie van gederfde inkomsten. Ook nu worden schadeclaims verwacht.