Opnieuw televisie-opnamen op Drafbaan Alkmaar

ALKMAAR – Het is blijkbaar een spannende locatie voor opnamen van televisieprogramma’s. Komende maandag is, als de weergoden de cameramensen goedgezind zijn, opnieuw een ploeg present op het ovaaltje. Dan om Wormerveerder Frans van der Blonk te volgen voor het KRO-programma De Reünie.

Het is niet de eerste keer dat de drafbaan uitgebreid centraal staat in een televisieprogramma. Nog niet lang geleden was BNN er actief en eerder kwamen ook Yvonne van Gennip, Jochem van Gelder, Hennie Huisman en vele anderen al eens langs.

De opnamen van Van der Blonk vinden plaats in het kader van het programma De Reünie, waarin de Zaankanter wordt gevolgd omdat hij deel uitmaakte van een lichting die actief was in Deurne, waar jongeren worden geschoold in de grondbeginselen van de drafsport. Uiteraard hebben de meeste ‘studenten’ al een langdurige ervaring tussen de hoefdragers, maar tegenwoordig is het werk in de drafsport meer dan alleen een paard trainen of rijden in de koers. Pikeurs en trainers zijn ondernemers in de ware zin van het woord, zodat onderricht in allerlei facetten gedurende de laatste jaren aan het lespakket is toegevoegd. De voorbije weken zijn met Van der Blonk én diverse klasgenoten al diverse mini-interviews opgenomen.

De Zaankanter, inmiddels 34 jaar oud, is al langere tijd een bekend gezicht in de drafsport waarin hij natuurlijk mede via zijn vader Andries in verzeild raakte. Senior was in de jaren zeventig van de vorige eeuw drie maal kampioen bij de eigenaarrijders voor hij de overstap naar de professionele rangen maakte. Zoon Frans boekte in 1994 en 1995 met respectievelijk 21 en 35 zeges de meeste overwinningen als leerlingpikeur. Met die 35 zeges verbeterde hij destijds het record van Jellina op de Hoek (ook al een leerlinge die bij Van der Blonk het vak leerde) dat op 29 stond. De Noordwoldese werd na haar titel zelfs Europees kampioene bij de leerlingen en is nu nog regelmatig in koersverband actief. Op de erelijst van Frans van der Blonk prijken inmiddels klassieke koersen als de Jofferprijs, de Sweepstakes en de Gouden Zweep.

Maandag worden er elf koersen verreden, waarbij de televisieploeg meerdere kansen krijgt om hun ‘object’ vast te leggen. In de vierde koers treedt Van der Blonk aan met Trafalgar, een zoon van de merrie Long Island met wie Andries van der Blonk in 1996 de Jofferprijs zou grijpen. Het zal moeilijk zijn hier een winnende Van der Blonk vast te leggen, want normaliter is Ustan Medo met Tom Kooyman van bestuurslid Piet Groot hier niet te beschieten. “Die is hier bijna niet te kloppen”, laat de Limmer al op zijn website weten.

Meer kansen heeft Van der Blonk in koers vijf, met Vertigo die hier al twee maal wist te winnen. Ook met Victrix Yankee zijn er mogelijkheden op een topklassering, de merrie is gefokt door Wim van Schaik uit Den Ilp en eigendom van Henk Lammers uit Oostzaan.

In de slotkoers komt Van der Blonk nog een keer in actie, maar of hij met Black Swagerman voor een stunt kan zorgen valt te betwijfelen. Vorige week won de oud-leerlingenkampioen nog met Tom Lucswolle van zijn streekgenoten, de gebroeders Kuijpers. Een doordruk van die winst zit er maandag niet in omdat de ruin nu in actie komt in een montédraverij met Mariel Mol. De Muiderbergse zal vooral oog hebben voor Shanity Fibber met Angeline Batist.
De eerste koers maandag is om 18.20 uur. Er zijn in totaal tien draverijen en de jeugd heeft gratis toegang.