KOERS VAN GROTE FAAM

WOLVEGA – De Prijs der Giganten kende altijd een internationaal karakter, hetgeen blijkt uit de serie Franse, Amerikaanse en (later) Zweedse winnaars op de imposante erelijst. Alleen de eerste winnaar Henri Buitenzorg met Jan Wagenaar en Speedy Volita, in 1976 met Gerard Gommans, vinden we als Nederlandse vertegenwoordiger op de lijst terug.
In 2001 werd geen sponsor gevonden voor de klassieker. Een vervangende koers werd toen wel gewonnen door Intact Hornline, maar de naam van rijder Hugo Langeweg treffen we daardoor nog niet op de lange ‘officiële’ lijst aan. De stal heeft dit jaar met Russel November dus wel een grote kandidaat voor de zege.

Naast bekende namen van beroemde dravers als Bellino II (1977) en Idéal du Gazeau (1981) prijkt ook die van Friendly Face liefst drie keer op de erelijst. Drie jaar op rij was de miljonair van de Fin Pekka Korpi de sterkste. Met name de zege in 1989 was een memorabele, toen hij de Amerikaanse wereldkampioen Mack Lobell klopte en het koersrecord naar 1.12,8 bracht. Dat record is sinds de verhuizing van Hilversum naar Wolvega nog altijd onaangetast en dat zal door de latere aanpassing van de afstand ook wel even zo blijven. Of kunnen de deelnemers elkaar onder goede omstandigheden opzwepen tot grote successen?

De koers is dit jaar geadopteerd door Special Jobs. De onderneming wordt geleid door Anton Conijn, zelf een enthousiast liefhebber van de drafsport en eigenaar van dravers. Mede door zijn inspanningen is toch weer een prachtig programma samengesteld. Op het programma staat ook de Hodij Coatings Elite Mijl, met deelname van onder meer Willem W Boko, de Derbywinnaar van twee jaar geleden.