BREEDERS CROWN VOOR VIJF- EN ZESJARIGEN

Niet alleen de tweejarigen en de vijf en zes jaar oude dravers werken dit weekeinde hun Breeders Crown af, ook de driejarigen komen in actie. Zij doen dat zondag op de baan van het Wassenaarse Duindigt, waarbij onder meer Zoran Lobell acte de présence geeft. De winnaar van de Derby stuit echter op een veld opponenten van achttien karaats niveau. Vrijwel de gehele klassieke lichting is present.

Breeders Crown driejarigen [] De driejarigen kwamen voor de eerste keer in de baan om te strijden voor een Breeders Crown in het jaar 2006. Virginia Victory toonde toen andermaal aan een koopje te zijn geweest voor Bryan Vader, die de merrie voor een bedrag van 800 euro samen met mede-eigenaar Toon Kok van een veiling haalde. Dat leverde als driejarige niet alleen winst op in de Grote Unitrot Prijs, maar ook nog eens een zege in de Breeders Crown. Ruud Pools, die in dergelijke koersen inmiddels al vaak de hoofdprijs weghaalde, was als gastrijder verantwoordelijk voor het succes. Bij de merrieversie toonde Pools zich de sterkste met Her Way.
In 2007 gingen de bloemen naar een ander Unitrot-koopje, namelijk Wyard Beuckenswyk met in de sulky Hugo Langeweg Jr. Bij de merries was Wahinie Stardust de beste met Hans Bot. En ook in 2008 sloot een veilingkoopje aan in de rij van winnaars. Dit keer was het de later in Zweden sterke Yellow Eden die oppermachtig was. Michael Schmid was hier als rijder voor verantwoordelijk. Bij de merries was Yamira Limburgia met Dion Tesselaar de sterkste. Ze was eerder tweede geworden in de Merrie Derby.
De opvolger zal in ieder geval weer een uitstekend koerspaard zijn, want in de open versie geldt die kwalificatie 'uitstekend' voor alle deelnemers. De stal van Hugo Langeweg stuurt bijvoorbeeld drie kandidaten de baan op. Zander (met Langeweg sr) is misschien wel de revelatie van het seizoen. De naar zijn woonplaats 't Zand vernoemde ruin was pas één keer buiten het trio, maar die ene vierde plek kostte hem destijds wel een startbewijs in de Derby. Dat hij de Troost Derby, een Derby Revanche-koers én de Sweepstakes wist te winnen, geeft zijn kwaliteiten echter genoeg aan. Stalgenoot Ziti di Soprano won onlangs de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal. Hij mag Lindsey Pegram mogelijk naar klassiek succes leiden. De derde Schagerbrugse staltroef is Zidane, die door Hugo Langeweg Jr wordt gereden. De ruin van de Helmondse familie Gerrits was de favoriete draver in de Derby, maar werd juist in die koers voor de eerste keer in zijn loopbaan geklopt. Een deel van die schade haalde hij inmiddels – met alweer drie zeges op rij waarbij de Fokkers Trofee – makkelijk in. Toch blijft er voor eeuwig de vraag: wat als Zidane in die koers géén fout zou hebben gemaakt?
meer ▼
Die vraag doet echter niks af aan de fraaie triomf van Zoran Lobell destijds. De zoon van Passing Renka piekte precies op het juiste moment in handen van trainer Jeroen Engwerda, die daarmee een hem door iedereen gegunde zege boekte. De tweede plaats in de Sweepstakes liet hij volgen door winst in een Derbyselectie-koers en de Derby zelf. Daarmee is de troef van Arie van Bellen op de thuisbodem van de eigenaar, Duindigt, nog altijd ongeslagen. Overigens maakte de eigenaar het glorieuze moment in augustus destijds niet zelf mee vanwege zijn vakantie. Ongetwijfeld geeft dat ook een beetje aan dat op een dergelijk succes niet echt was gerekend. Sindsdien is de titel outsider natuurlijk niet meer van toepassing op de ruin.
Er zijn echter zondag nog heel wat meer kapers op de kust. Zygfryd van Cees Kamminga werd zesde in de Derby en boekte vervolgens winst in een afdeling van de Derby Revanche en zegevierde in de Grote Unitrotprijs. Vervolgens werd hij derde in de Fokkers Trofee achter Zidane en Zander.
Zizou is een kanon uit de stal van de succesvolle Paul Hagoort. Hij werd tweede in de Derby van Zoran Lobell (met gering verschil en misschien is de kortere afstand nu in zijn voordeel) en bleef vervolgens net achter Zygfryd in een Derby Revanche-koers. De 'Zweedse' Zorroh ST miste de Derby en dat was voor zijn omgeving een grote teleurstelling. Hij was destijds bij Lutfi Kolgjini juist voor die koers klaargestoomd. Vervolgens liet hij in Zweden zien wel degelijk tot de top van zijn jaargang te behoren. Kolgjini won in Jägersro en Halmstad inmiddels zelf al met de draver van Vibelzee. Zijn laatste start in Scandinavië leverde een vierde plek op.
Voor Zie Zo Medo (Bas Crébas) zal het moeilijker worden een rol te spelen. De ruin boekte zijn enige zege weliswaar op deze baan, maar speelde door een fout geen rol in de Derby. Dat gold in mindere mate ook voor Zoey ter Sype, die zijn eindsprint uit één van de selectiekoersen niet kon herhalen. Vervolgens won hij met Tom Kooyman twee keer in Duitsland. De opvallend genaamde Zycknit komt met Thomas Panschow aan de start. De nummer vier van de Troost Derby zou niet misstaan in het rijtje Breeders Crown-winnaars die als Unitrot-koopje aan de start kwamen. Zycknit kostte destijds niet meer dan 700 euro.
Voor de twee buitenste paarden in het tweede gelid zal het eveneens moeilijk worden aan te haken. Zuhalter (Sidney van den Brande) en Zuiver Transs R (Robbin Bot, tweede in de Troost Derby) zullen vermoedelijk hun record moeten aanvallen om voorin te eindigen. Aan de andere kant: als Pluvius zijn regenbuien blijft strooien en de baan zwaar wordt, zouden er ineens heel andere paarden in hun element kunnen blijken dan tijdens de droge zomermaanden.
In de Merrie-versie komen dertien paarden aan de start. Ook hier bevinden de favorieten zich ogenschijnlijk in het eerste gelid, met Zytana Promise, de winnares van de Merrie Derby, wederom aan de start met Lissette de Munnik. De nummer twee van die koers (Zwinger Bobber met Rob de Vlieger) is er eveneens bij, net als nummer drie Zsazsa Vryenesse met Tom Kooyman. Zuper Queen Pine (Hugo Langeweg Jr) zal beter kunnen dan destijds in die koers en Zaskia Fortuna (Frans van der Blonk) is weer terug na een blessure. De merrie was als tweejarige toonaangevend. In de tweede startrij zijn Zofier (Jeroen Engwerda) en Zulaika River (André Bakker) interessante deelnemers. Het duo uit Biddinghuizen is snel genoeg voor een rol vooraan. Bovendien zijn ze eigendom van twee pure liefhebbers (Antoon Conijn en Aad van Schie), die in het heden en verleden veel investeerden in de sport. Een succes zou het duo dus wel toekomen.
De eerste start is zondag om 13.30 uur. Het programma omvat tien koersen.