WIE KAN TOPPER RUSSEL NOVEMBER STOPPEN OP DRAFBAAN WOLVEGA?

Op de drafbaan van Wolvega worden zaterdag acht koersen verreden. Dat is geen aantal dat doet denken aan een uitzonderlijke meeting, maar een week na de uiterst geslaagde Ladies Day genieten nogal wat dravers van een weekje rust. Bovendien is de kalender druk bezet, met de opening van het kortebaanseizoen én de koersdag te Groningen op Hemelvaartsdag.

Russel comes to town… [] Neemt niet weg dat de koersen in Friesland wel uitstekend bezet zijn. Zo werken zowel enkele van de nationale toppers in de leeftijdscategorie van de vier- en vijfjarigen een Stakesdraverij af met een aantrekkelijk prijzengeld. De eerste bonus van vijf mille was zelfs voldoende om een Europese crack, want daar mogen we rustig over spreken, als Russel November naar Wolvega te lokken.
Tsja, dat zou eigenlijk al voldoende moeten zijn voor een ritje naar de drafbaan, want het is het publiek niet iedere week gegeven een topdraver als ‘Russel’, die in zijn loopbaan al bijna vier ton bijeendraafde, te bewonderen. Ter vergelijking: nummer twee in de koers is qua gewonnen prijzengeld Crane Beach, die met Roland Hülskath aan het vertrek staat, maar tonnen minder verdiende…
Russel November trekt in het buitenland volle zalen en dat is niet voor niets. Zijn laatste twee starts in Zweden zorgden voor een bijschrijving van 110.000 euro en drie aanmeldingen in Frankrijk leverden 105.000 euro op. Inmiddels vraagt iedereen zich af of het niet zo kan zijn dat de beste vierjarige van Europa momenteel in Schagerbrug verblijft.
Neemt niet weg dat Langeweg jr er nog flink aan zal moeten trekken, wil de kampioen vooruit blijven, want van een vedette wil iedereen winnen. Zo hebben zich nogal wat landgenoten van Russel November gemeld. Vanmaker Limburgia was tweede in de Duitse Troostderby en stalgenoot Youtrecht raapte vorig jaar met Johnny Westenbrink vijftien mille op in de Grote Jubileumprijs van de NRZ. Van Crane Beach is niet veel bekend bij ons, maar hij eindigde al eens heel dicht bij Sir Karan en dat was in de Duitse Derby feitelijk het enige paard dat Russel November een beetje partij kon bieden. Inderdaad ‘een beetje’, maar als Russel nu eens een mindere dag heeft en Crane Beach juist een hele goede…
De vaderlandse brigade levert in deze koers goede paarden af, waarbij Victor Bas zelfs over een record van Europees niveau beschikt. De hengst zal het met Rob de Vlieger vermoedelijk toch af moeten leggen tegen Russel November, die ook van de meer dan verdienstelijke Vriend v Wolvega met Joop Pool niet veel te vrezen heeft. Die combinatie prefereert namelijk iets langere afstanden. Blijft, met alle respect voor de overige deelnemers, Vilas Boko over.

De door fokker John Bootsman naar de Roemeense toptennisser Guillermo Vilas vernoemde draver bleef dit jaar in drie starts ongeslagen met Robin Bakker, maar dat was wel in veel minder zwaar bezette velden. Zaterdag wacht hem zijn eerste echte test…
Is bij de hengsten en ruins de winnaar normaliter vrij eenvoudig aan te wijzen, bij de merries is dat wat minder eenvoudig, omdat geen van de deelneemsters er met afstand bovenuit springt. Alleen Unique Boko (Hugo Langeweg jr) wist dit jaar al eens te winnen, twee keer zelfs, maar de kleindochter van Speedy Volita werd een week geleden nog op stal gehouden. Langeweg senior rijdt Venus Boko, vorig jaar nog winnares van de Merrie Derby. Ze klopte toen de hier ook aanwezige Unlimited Power (Dennis Obermeijer) die in Frankrijk een snel record neerzette, maar dat dit jaar nog niet kon bevestigen.
Zoals gemeld, het programma is zaterdag kwalitatief supersterk. Zo komen in de zevende koers enkele klasbakken aan de start vanuit de banden. Dan kan meteen beantwoord worden of Tycho of Pass na zijn sensationele rentree na lang blessureleed inderdaad weer op het oude niveau terug is. Zijn zege met Jeroen Engwerda smaakte naar meer, maar wat kan hij tegen de Duitse St. Leger-winnaar Unico Limburgia, de met Langeweg jr nooit kleurloos meestrijdende Nathan Streamline en de met Rick Wester soms vervaarlijk uithalende Uncle Joe’s Jet. Grootverdieners in deze koers zijn Olympic As, de opvallend presterende halfbroer van de destijds al even opmerkelijke schimmel Goofy Boshoeve en nieuwkomer Gloves met Rob de Vlieger. Hoe goed die spijkerharde ruin echt is, weet niemand. Na enkele topkoersen in thuisland Zweden verhuisde hij naar Frankrijk waar hij vorig jaar zijn record, de snelste van het hele stel, neerzette.
Een programma kan niet alleen bestaan uit dergelijke Europese top, ook voor aankomende talenten moet plaats zijn. Zo komt in de tweede koers de snelle Warrior Boko in actie met Stefan Schoonhoven. Een koersje later neemt de dit jaar al vijf maal op Wolvega succesvolle Sultan of Swing het met Joop Pool op tegen de snelle Vito Corleone met Sjoukje Wagenaar. En in de vierde koers lijkt er een bijna klassiek treffen aan te komen met een duel tussen Peter Strooper’s Lotis Photo en Wonderful, die de eigenaren van de Derbykandidaat Wicky de Viking ineens een tweede troef voor de grote nummers lijkt te hebben bezorgd. Voordat de drie grote slotnummers op de rol staan, komt ook Urban Hanover in actie. De Derbydeelnemer speelde als tweejarige al een belangrijke rol en is sindsdien bij fokker Hubert Schoonhoven, die zelf in de kar klimt, eigenlijk alleen maar beter geworden.