WIDO P LAAT ZICH ZIEN ALS EEN KANDIDAAT VOOR DE KLASSIEKERS

De meeting van Wolvega kende vier absolute knallers, waarbij onder meer de beide series van het Sprintkampioenschap voor driejarige dravers, waarvan de eindstrijd op 26 mei wordt verreden. Dan wordt bepaald wie de opvolger wordt van de winnaar van 2006, Vina Boko.

Wido P klassiekerkandidaat

In de eerste serie werd meteen de snelste tijd van de dag neergezet, waarbij Wido P met Jeroen Engwerda in 1.15,0 na zeer felle strijd de winst greep. De hengst is volgens de trainer uit Biddinghuizen daarmee meteen een belangrijke kandidaat voor de klassiekers later in het jaar geworden. Dit was immers pas zijn tweede start en enige rek in de prestaties moet dus nog mogelijk zijn.
De andere serie werd gewonnen door Wicky de Viking, die zich ook dit jaar weer laat kennen als één van de lijstaanvoerders van zijn sterke jaargang. Het was alweer de tweede winst op rij voor de hengst, die volgens trainer Arnold Mollema een wat buitenissig karwei afwerkte. “Ik ben niet zo’n voorstander van sprintwerk voor deze jonge paarden, ze worden er druk van. Maar Rick Wester heeft zich als rijder keurig aan de opdracht gehouden.”
Zelf had de trainer uit Sonnega op dat moment ook al een zege als rijder te pakken. Op de door regenval wat zware piste voerde hij Wonderful Idzarda naar een derde zege op rij.
De begenadigde Action Skoatter wordt tijdens deze Ladies Day jaarlijks herdacht met de naar de merrie vernoemde bokaal. Verrassend ging de winst hier naar Tom Kooyman met Tweety Vryenesse. De merrie zou eigenlijk op korte termijn de fokkerij ingaan omdat haar prestaties niet helemaal meer meevielen. Na dit ongedachte succes zullen eigenaar Adriaan uit de Bosch en de trainer die mening mogelijk heroverwegen.
Op Ladies Day wordt jaarlijks ook een koers voor vrouwelijke gelegenheidsrijders verreden. Voor de derde maal in vier jaar tijd ging de winst naar Bonnie de Boer, die na twee eerdere triomfen met Nana W (2004 en 2006) nu ook met Soulmate de bloemen binnenhaalde. Een echte gelegenheidsrijder kan ze trouwens moeilijk genoemd worden, want als vriendin van pikeur Stefan Schoonhoven steekt ze uiteraard vaak de helpende hand uit, bovendien fokte ze al de niet onverdienstelijk koersende Vip de Boer.
Jan van Dooyeweerd boekte als trainer twee zeges. Ten eerste was dat in de montékoers met Viking Furniture, die door de Haagse Angelique de Heer naar een afgetekende winst werd geleid. De Derbydeelnemers lijkt een aanwinst voor het genre, zijn eerste twee starts onder het zadel won hij gemakkelijk.

Ook voor de tweede Van Dooyeweerd-zege was een vrouw verantwoordelijk. Hilda Hofstra reed Ukano Limburgia naar de winst. De ruin van een aantal stamgasten van het Haarlemse café De Kleine Hout lijkt zich op de Friese baan in zijn element te voelen.
Ook Hans Bot turfde als trainer twee zeges, maar was daar als rijder ook nog eens zelf verantwoordelijk voor. In de openingskoers won hij met Wickliffe Dragon, een kleinzoon van de snelle merrie Zally Ashton die op Flevofarm voor de familie Iwema meerdere snelle kinderen bracht. In de voorlaatste koers reed Bot Utopian Dragon naar de winst, waarbij de hengst dermate fel ondersteund werd dat een boete volgde. Utopian Dragon was vorig jaar vooral met leerling Johnny Westenbrink aan de lopende band succesvol.
Voor fokker Tjalco de Witte bleef het niet bij twee zeges. De man uit Jutrijp zag ook nog Trigger Dragon winnen in handen van Patrick van Ooyen. Het was de vierde winst op rij voor de hengst met Van Ooyen, die na zijn terugkeer naar ons land flink aan de weg timmert. Vorig jaar kon hij in ons land geen enkele koers op zijn naam schrijven, mede omdat zijn werkterrein in Duitsland lag.
Ook Cees Kamminga reed een winnaar. De Willemsoorder deed dat met Photo of Rapida, die daarmee zijn eerste zege boekte. De hengst is een halfbroertje van Sierra Rapida, die enkele jaren gelden nog de eindstrijd van het Sprintkampioenschap wist te winnen en later naar Zweden werd uitgevoerd.

DE ERELIJST
De laatste winnaars van de
Productenrennen
2007
Hengsten en Merries: Shanice Surprise van Mw. A.J.P. Nabben met Daan Klomp
2006
Hengsten: Scott Summerland van A. Kooy Holding Barendrecht met Daan Klomp
Merries: Mattinata van Verdijk Logistics met Peter Heugl
2005
Hengsten: Blue Summerland van A. Kooy Holding Barendrecht met Adrie de Vries
Merries: Flying Sensation van Lucien van der Meulen met Adrie de Vries
2004
Hengsten: Classic Croco van Biesdeel Stud met Martin O'Callaghan
Merries: First Sensation van Lucien van der Meulen met Daniel Klomp
2003:
Hengsten: Killanin van Stal Mayflower met Adrie de Vries
Merries: Classic Life van Stal Reno met Martin O'Callaghan
2002:
Hengsten: Double Fun van Biesdeel Stud met Martin O'Callaghan
Merries: Taquin van Mevr. N.N. Meuleman met Terry Cain
2001:
Hengsten: New Sensation van Lucien van der Meulen met Adrie de Vries
Merries: Boviron van Verdijk Logistics met Eddy Havegheer
2000:
Hengsten: King Summerland van A. Kooy Holding met Adrie de Vries
Merries: Casey S van C.H.M. Schilder met Adrie de Vries
1999:
Hengsten: Digitalis van P.J.G. van Santen met Adrie de Vries
Merries: Balleykissangel van Stal Lucky Stables met Martin O'Callaghan