ANNEMIEK BEEKMAN OP EK

KOPENHAGEN – Het Europese kampioenschap voor amatrices wordt komende week verreden in Denemarken. Nederlandse deelname is er van Annemiek Beekman, die voor de eerste maal op een dergelijke titelstrijd actief is. Wie de palmares van de Zandvoortse, werkzaam bij Holland Casino, onder ogen neemt weet dat ze vanaf 23 mei wanneer er drie races in Odense worden afgewerkt zeker met aspiraties van start mag gaan.
Titelverdedigster is de Russische Julia Kaskovskaja, een 29-jarige amatrice die al bijna 200 maal wist te winnen. Dat zijn zege-aantallen die ook de Zwitserse dierenarts Laurence Kindler benadert. De twee toppers qua zeges zijn de Duitse Marie Lindinger met 439 overwinningen en de Hongaarse journaliste Andrea Nagyvary met 323 overwinningen. Annemiek Beekman passeerde dit jaar de grens van tachtig zeges, maar ze is dan ook pas actief sinds 1991. Kindler rijdt bijvoorbeeld al tien jaar langer op de koersbanen rond. De jongste deelneemster van het gezelschap is de achttien jaar oude Francaise Margane le Xevier. De veterane binnen het gezelschap is de Tsjechische Helena Pokorna, die echter pas sinds 2006 een licentie bezit en met amper tien zeges de minst imponerende erelijst heeft.
De deelnemers komen op twee koersdagen in actie. Na de drie manches in Odense wordt ook nog een tweetal koersen in Kopenhagen verreden. Met liefst veertien amatrices zal de loting ook bij deze titelstrijd van belang zijn.