TEASER ELEGANCE WINT FRIESE STAYERSTROFEE MET OVERMACHT

De Friese Stayerstrofee is zaterdag op de drafbaan van Wolvega gewonnen door Teaser Elegance. Gereden door Robin Bakker profiteerde de hengst optimaal van het startvoordeel van vijftig meter op Unico Limburgia, die met Peter Strooper nog tweede werd.

Friese Stayerstrofee

Een dubbelslag dus voor de Helmondse familie Gerrits, die immers zowel eigenaar is van Teaser Elegance als van Unico Limburgia. Met de winnaar is men altijd zuinig omgesprongen en zijn debuut over de langere afstand smaakte naar meer. Robin Bakker was met opzet in de slotfase nog even weggelopen van het veld, om zodoende de druk nog wat weg te halen bij de hengst. “Anders wil hij nog wel eens een steekje laten vallen…” Eerdere winnaars op de erelijst van deze koers waren onder meer Olympic As, Rhythm and Speed en Orta Luce, die er nu ook weer bij was, maar drie jaar na zijn zege in het achterveld eindigde.
Tubbe BE won volgens verwachting van trainer Henk Grift vrij eenvoudig de Gouden Swipe, een koers over de afstand van 1100 meter. “Hij mocht hier eigenlijk niet verliezen op basis van zijn koers een week geleden, toen hij hier over de mijl een seizoenrecord neerzette”, aldus de trainer die voorafgaande aan de koers nog op zoek moest naar een vervangende rijder. Kampioen Hugo Langeweg jr werd niet lang voor de koers onwel, moest overgeven en had last van duizelingen. Hij werd voor nader onderzoek naar het ziekenhuis afgevoerd, waar gelukkig al snel duidelijk werd dat zijn hart in orde was. Jos Oorthuijsen nam nu de honneurs waar achter Tubbe BE, die vorig jaar met Aad Pools in de sulky deze koers ook al had gewonnen.
De Zilveren Stakes werd een prooi voor Indian Boy met Patrick de Haan, een combinatie die het seizoenrecord van Tubbe BE evenaarde. De hengst steekt al langere tijd in een uitstekende vorm en haalde onlangs in Hamburg al uit in een seriedraverij, maar hoe hij zich zou houden over de mijl was ook voor De Haan een vraagteken. “Dit is niet echt zijn afstand, over de middenafstand komt hij beter binnen”, aldus de Barsingerhorner over de hengst die de laatste meters zichtbaar moeite kende door te gaan.

Arnold Mollema vermoedt dat zijn Wonderful Idzarda in staat moet zijn een prominente rol te spelen in de klassiekers. De hengst bewees in de openingskoers met zijn tweede winst op rij, gereden door zijn trainer, dat de vorm nog altijd groeiende is. Hij verbeterde zijn record aanzienlijk en lijkt in de rekening te nemen voor het komende klassieke seizoen. Dat geldt evenzeer voor de sterk winnende Wim Wielinga, die door Kurt Roeges naar de winst werd gereden. De hengst is een zoon van de destijds altijd opmerkelijk presterende Kim Wielinga.
Sensationeel was de winst van de voor de eerste maal in ons land acterende Violetta Boshoeve. De Duitse merrie spurtte naar een nieuwe recordtijd van 1.14,8, liefst vier seconden sneller dan haar oude recordtijd van 1.18,9. Die besttijd zette ze neer op de baan van het Zweedse Jagersrö. Met Conrad Lugauer was de merrie langere tijd actief in Zweden. Robin Bakker was verantwoordelijk voor het succes van de draver, die sinds kort wordt getraind door Mieke van der Meer in Oosterwolde.
Ook Tears of Fire verbeterde zijn record aanmerkelijk. Het halfbroertje van Rise and Shine boekte met Hiltje Tjalsma de eerste seizoenzege, nadat hij vorig jaar nog aan de lopende band wist te winnen.
Jeroen Engwerda beleefde als trainer een plezierige dag. Eerst won de Biddinghuizer zelf met de van een langdurige peesblessure teruggekeerde Tycho of Pass, die bij zijn rentree meteen maar een winnende tijd van 1.14,8 neerzette. Twintig minuten later kon Engwerda zich melden bij de huldiging van Dante de Linde, die met André Bakker ook zijn vijfde start in winst omzette.