SIR KARAN TE STERK VOOR DERBYWINNAAR VIRGILL BOKO

Niet geheel onverwacht moest Virgill Boko zondag na een lange rustpauze in een rechtstreeks duel het onderspit delven tegen de Duitse geweldenaar Sir Karan, die eerder in Duitsland al voor opmerkelijke prestaties zorgde. Gereden door Erwin Bot snelde de hengst naar de bloemen.

Geen schande

Verliezen was voor Virgill Boko overigens geen schande, want Sir Karan geldt na Langeweg's Russel November als beste vierjarige in Duitsland. Zo werd de hengst tweede in de Duitse Derby en schreef hij een andere klassieker, de St Leger op zijn naam. In Italië hield hij eind vorig jaar goed stand tegen de Europese top. De zege op Duindigt, het eerste optreden in Nederland van de Pink Diamond-zoon, leverde vier mille op. De teller staat inmiddels op bijna anderhalve ton aan gewonnen prijzengeld bij Sir Karan.
Voor Hugo Langeweg, die zijn zoon Hugo jr enkele ritten op de sulky verving, was de dag met een overwinning begonnen. In de openingskoers reed hij Vouriante naar de bloemen. De aanvankelijk nogal drukke merrie is sinds haar heroptreden in december aanzienlijk betrouwbaarder en eindigde dit jaar niet meer buiten de eerste drie aankomenden.
Ook met Willem W Boko kon de voormalige Europese kampioen voorrijden voor een huldiging. Het volle broertje van toppers als Paul W Boko en Virgill Boko lijkt aardig uit de schaduw van de twee gewezen Derbywinnaars te kunnen treden. Ook in zijn tweede start was hij ver voor de concurrentie te vinden. De hengst richt zich vooralsnog op de klassieke Sweepstakes, die op de eerste dag van juli in Groningen wordt verreden.
Langeweg maakte zijn trio zeges compleet met dank aan Voltreffer. De ruin van Arend-Jan Harmsen maakte een veelbelovend heroptreden en won met ruim verschil. Vorig seizoen vertrok hij nog met Hennie Grift in de sulky als outsider in de Derby, maar dat geweld bleek hem toen nog wat te geleerd.

De tweede draverij van de dag leverde een mooi duel op tussen Vainqueur Viola en Wim Robel. Eerstgenoemde besliste dat met Rob de Vlieger in de kar in zijn voordeel, hetgeen de eerste zege betekende voor de zoon van de snelle merrie Idhuna Norton.
Robert Paardekooper heeft aan Timber Dragon een dankbaar koerspaard, ook zondag won de merrie weer. Van haar laatste starts won ze er zeven en werd ze twee keer tweede. De enige keer dat het misging, was toen ze in het zicht van de haven in winnende positie wegsprong.
De slotkoers ging naar Rob van Toor met Uno de Bruin, die zich met zijn tweede Duindigt-zege op rij als een echte baanspecialist ontpopt.
Uiteraard waren de volbloeds ook weer volop actief op de enige renbaan die ons land na het verdwijnen van Schaesberg eind vorige eeuw nog rijk is. De eerste ren stond in het teken van de met champagne omlijstte opening van het Historisch Archief Draf- en Rensport. De winst ging naar Idole Summerland, die was toevertrouwd aan Raymond Chang. Eerder was de merrie al derde geweest in de semiklassieke Clingendaelren en vierde in het Criterium.
De Beker der Amateurs werd gewonnen door Maxim Summerland met Kirsten Melis, een combinatie die eind maart ook al succesvol was.
De Pocahontasprijs werd een prooi voor Flying Sensation, die net als de tegenvallende Classic Night topgewicht droeg, maar door Angeline Batist knap naar de bloemen werd gereden. Deze koers staat alleen open voor merries en is een eerbetoon aan Pocahontas, een van de beste volbloedmerries die er ooit was, zeker op het gebied van de fokkerij was ze van dominante invloed.