VOLBLOEDS OP JACHT NAAR KLASSIEKE ROEM

Klassiekers zijn nodig om de rensport levendig te houden. Wereldwijd worden de volbloeds steeds vaker voorbijgestoken door de dravers, maar voor vele liefhebbers is de rensport nog altijd de 'King of Sport'. Komende zondag worden er in Wassenaar weer enkele klassieke rennen verreden.

Klassiekers voor de volbloeds Ook in Nederland heeft de fokkerij een lange geschiedenis. In 1808 richtte Koning Lodewijk Napoleon te Borculo een stoeterij in, waar vele Engelse volbloedhengsten werden gestationeerd. Zijn drijfveer was het op een hoger niveau brengen van de vaderlandse sport en dat hij daar goed in geslaagd was, bleek een eeuw later. De Nederlandse volbloed Admiraal Togo won, en dat was zelfs toen al sensationeel, een hele serie rennen in Engeland.
Om die fokkerij te steunen, zijn de klassiekers van groot belang. De voornaamste koersen worden afgewerkt door twee- en driejarigen. Net als bij de dravers is de Derby voor driejarigen het belangrijkste ijkpunt als test voor één generatie, maar ook een koers voor tweejarigen als de Clingendaelren is een belangrijke maatstaf. Deze ren staat zondag op het programma met helaas slechts een beperkt aantal deelnemers. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door Shanice Surprise met Daan Klomp, een halfbroertje van Mellanie Surprise. Die wist met Terry Cain in het zadel de editie van 2005 te winnen. De zege werd toen emotioneel gevierd omdat enkele dagen eerder de fokker van de merrie, de heer Leyser, was overleden. Dit jaar kan Special Surprise met Stephen Hellyn het derde kind op rij van de merrie Sunday Surprise worden die deze klassieker wint! Eerder won Special Surprise dit jaar al een andere klassieker, het Van Brienen Memoriaal.
Drie jaar geleden won Kahn Summerland met Klomp. Andere recente winnaars van de ren waren Blue Memory met Raymond Chang (2003), Pearl of Millview met Terry Cain (2002) en Double Fun met David O'Callaghan (2001). Trainer Jan Pubben levert zondag liefst drie zegekandidaten af.
De Clingendaelren is vernoemd naar de renbaan Clingendael, welke als voorganger van Duindigt de basis heeft gelegd voor de draf- en rensport in de Haagse regio. Er werden van 1880 tot 1906 koersen afgewerkt. De baan diende destijds te wijken voor de spoorlijn Rotterdam-Scheveningen.
Ook staat de Wassenaarse Pauw op de rol, een ren die op initiatief van de gemeente Wassenaar sinds 1969 op de agenda staat. De latere bewindsman Geertsema was destijds de man die de gemeentelijke geste instelde. Uiteraard komt het gemeentebestuur ook anno 2007 nog naar de baan om te kijken naar de ren over 1900 meter, waaraan een fraaie zilveren pauw als wisselprijs is verbonden. In het veld staan vele grote volbloeds van dit moment ingeschreven, onder wie de winnende combinatie van 2006: Fabiano met de Belgische jockey Jurgen Delandtsheer.

Naast deze klassiekers wordt ook de Haaglandenprijs, een ren voor amateurs en amatrices, verreden. De Arabische volbloeds zullen later op de middag met dertien combinaties eveneens voor spektakel zorgdragen. Ook de tiende koers is een ren.
Uiteraard blijven de dravers niet aan de kant staan, al zijn het in de zevende koers wel jockeys die dit keer als vervanger van de pikeurs optreden. Amateurs en amatrices verwisselen voor een keer het zadel voor het sulkyzitje en hebben daar hard voor getraind. Anne van der Schalk deed dat bijvoorbeeld bij de kampioensstal van Hugo Langeweg, van wie hij de trouwe Urania in handen krijgt. Angeline Batist (met Reality Fibber) en Pamela Westgeest (Remington Forest) hebben als montérijder al veel ervaring met dravers en Angelique de Heer (met de snelle Uruguay River) was in dat genre zelfs al meerdere keren kampioene. Lars Charming heeft snelheid te koop, dus als Sandra Vetter bij de wijze lessen van Bert Leeman goed heeft opgelet, valt er voor haar hier misschien ook nog iets te halen.
In de openingskoers ligt het voor de hand Ushi Joe (Hugo Langeweg jr) met drie recente zeges de voorkeur te geven, maar de Franse import Osman Somolli won een week geleden wel heel imponerend met Jan van Dooyeweerd, die hem voor 3500 euro op een veiling kocht. De ruin was in eigen land geen makkelijk heerschap, maar dat is Ruud Pools als rijder wel toevertrouwd.
De derde koers wordt afgewerkt op de kleine Nootdorp-piste en dat biedt kansen voor paarden die normaliter sterk zijn op bijvoorbeeld het Alkmaarse ovaaltje. In deze amateurkoers zijn er dus prima mogelijkheden voor Empire Hanover, die met Hiltje Tjalsma grossierde in eerste en tweede plaatsen.
In de vijfde koers maakt Sugar Melon zijn rentree met Chiel Wildhagen, de zoon van oud-beroepstrainer Frans Wildhagen die even uit de running was vanwege een medische ingreep. De 21-jarige leerling kreeg daarbij een nier van zijn moeder, waardoor het mogelijk moet zijn voltijds in de sport werkzaam te blijven. Met Sugar Melon won Wildhagen vorig jaar al meerdere keren op rij.
De laatste draverij van de dag is bestemd voor subtoppers als Terminator (John de Leeuw), Unique Boko (Hugo Langeweg jr) en de op Duitse bodem vaak al succesvolle Vanmaker Limburgia (Hans Bot). Met name Terminator doet zijn naam dit jaar alle eer aan. In dertien starts won de ruin van Cees van Eijk (de tuinder uit Pijnacker is van zins het WK voor beroepspikeurs in Oceanië straks op de voet te volgen) inmiddels acht keer. Zijn overige starts belandde hij daarnaast ook nog in de prijzen.