GAAT SECRETNORA NOG VERRAST WORDEN?

Het grasbaanseizoen wordt maandagmiddag afgesloten met een prachtige meeting op de piste van Joure, waar liefst elf koersen worden afgewerkt. Het betekent tevens het slot van de competitie om de Grastrofee, een strijd waarin Secretnora momenteel aan de leiding gaat. Wordt de merrie de opvolgster van andere graskanonnen als Remco Shoeing en Sauvette, die liefst twee jaar de sterkste was?

Laatste grasbaanmeeting De harddraverij- en renvereniging Joure zag al in 1885 het levenslicht, maar pas in 1928 werden er officiële koersen verreden in de Friese plaats. Bijna tachtig jaar later zijn de koersdagen er nog onverminderd populair en ook de Jouster Kermismeeting zal weer een onvervalste hit worden.
Hoofdnummer is het Stayerskampioenschap welke als achtste koers wordt verreden. Grasbaanvedetten als Polico Vrijthout (Tom Kooyman), Rowan Diepnow (Rob de Vlieger), Souteneur (Mieke van der Meer) en de spijkerharde hengst Oscar Boshoeve (Rob van Toor) nemen het over zo'n 3500 meter op tegen Sybes Pride. De hengst is dit jaar ouderwets op dreef en heeft zelfs nog een kleine kans om Secretnora te bedreigen in de strijd om de Grastrofee.
Alle specialisten maken zich verder nog één keer op voor een succesvol optreden op de groene zoden, waarbij verrassingen niet zijn uitgesloten. Zo treedt Vareno Fibber in de openingskoers aan als enige paard dat recent won op deze ondergrond. Ook in Emmeloord liet de ruin van Zuid-Hollander Hans Batist met een tweede plaats al zien uitstekend uit de voeten te kunnen. Hij wordt nu gereden door Kurt Roeges, die een koers later met Vladimir Spirit ook prima kansen op een topklassering heeft. De hengst voelt zich op deze pistes prima thuis, zo won hij de voorbije twee seizoenen jaarlijks een koers op de baan van Eenrum. De sterkste paarden in deze koers komen uiteindelijk nog eens de baan in, want het betreft hier een seriedraverij waarvoor ook de eerste aankomenden van de derde koers zich klasseren.
In die derde koers treedt Topper Swagerman aan, die laatst in Leek zeer verrassend won met zijn eigenaar Klaas Swagerman. Ook met Frans van der Blonk zal de ruin er beslist weer dichtbij zitten, al treft hij met Real Minnesota een heuse crack op gras. Laatst was Gerrit de Jong er ook al succesvol mee in Leek. Uit diezelfde plaats stuurt Harrie van der Heide een koers later zijn Trotting Paul de baan op. De zoon van Paul Trot wordt gereden door Martin Blankendaal, die onlangs in Leek al voor jubelstemming bij zijn eigenaar zorgde. Paul Noordlandia is weliswaar net zo snel, maar een stuk minder betrouwbaar, zoals trainer Henk Hamming zich na een uit de hand gelopen huldiging vorig jaar nog wel weet te herinneren…

In de zesde draverij komen de montédravers in actie. De favoriet is duidelijk: Swiebertje Kes met de Heiloose Susan Wiedijk. Toch was de ruin juist op grasbanen de laatste tijd net niet super. In Leek galoppeerde hij meteen na de start en in Joure werd hij geklopt door de hier eveneens aanwezige Right Side Up (Nick Hollenberg). Ook voor de kar lukte het op deze bodem vaak niet, zo werd Swiebertje Kes in Eenrum en Aduard ingehouden. Op deze ondergrond is hij dus te pakken, zeker met 25 meter achterstand op een specialiste als Shanity Fibber, die al won in Leek.
Whitney Kievitshof is ondanks haar jeugdige leeftijd al een graag geziene gaste op gras, een bodem waarop ze in ons land al haar starts tot dusverre in winst wist om te zetten. Bovendien heeft ze met Robin Bakker het voordeel van een plekje in het eerste band, zodat ze als favoriete in de zevende koers van start zal gaan.
De voorlaatste koers wordt verreden op de 'kleine piste', dit jaar een noviteit in Joure. Een echte favoriet ontbreekt in dit gezelschap. De dag wordt afgesloten met een koers waarin duidelijk wordt of Secretnora inderdaad de beste op gras is in 2007. De pas vier jaar oude merrie was vooral in de zomermaanden absoluut onklopbaar op gras, maar ze staat nu in 'geleerd gezelschap'. Al met al weer een bijzonder boeiende koersdag in Joure!