TWEEJARIGENKLASSIEKERS OP WOLVEGA

Tot de oudste klassiekers in ons land behoren de Jonker- en Jofferprijs. De koersen voor tweejarige talenten vormen een ideale graadmeter voor de krachtenverhoudingen binnen één jaargang. John F Boko, Kelsea Boko, Until the End en Nigel Stardust waren stuk voor stuk paarden die, voordat ze de Derby wonnen, ook al deze klassieker op hun palmares bijschreven.

Jonker- en Jofferprijs De erelijst van de klassieker dateert van 1945 en wie die bekijkt, ziet hoe de tijden in de loop der jaren zijn aangescherpt. De lijst bij de Joffers (de merries) wordt geopend door Kitty Zora die in de rondte ging in een kilometertijd van 1.47,7. Tegenwoordig zijn tijden van in de 1.16 nodig om ook maar de geringste kans te hebben op een klassering. Kitty Zora zou later in haar loopbaan de Derby winnen, maar ook haar zoon Bento Kitty presteerde dat. Laatstgenoemde hengst speelt in de historie van de Jonkerprijs een belangrijke rol. Eerst waren zijn zoons Lento H en Sef Hazelaar succesvol, later boekte ook kleinzoon Uno Hazelaar een zege in deze koers. Bij de Joffers dook zijn naam nog op in de stamboom van de winnares van 2002, Sammy Jo A. Van de eerste Joffer Kitty Zora, met wie de 'oude' Jan Wagenaar veel successen boekte, stammen ook grootverdieners als Yellowa en Zora Volomon af.
Ladies first, dus kijken we eerst even naar het liefst zestien paarden grote veld in de Jofferprijs, die het koersrecord van Promise Groenhof (1.16,3) gaan aanvallen. Dat is een tijd waar tot dusverre geen van de merries ook maar in de buurt kwam. Een uitzondering was You've got mail, een dochter van Gaya Kievitshof, eveneens de moeder van de fraai genaamde Van Basten. Trainer Andries van der Blonk heeft een naam hoog te houden voor wat betreft het in de baan brengen van jonge dravers. In 1996 reed de Assendelver hoogstpersoonlijk Long Island naar de winst in de Jofferprijs, een jaar later voerde zoon Frans in een gastritje voor Tjitse Smeding Ma At Frisia naar de bloemen. Overige kandidaten voor de zege zijn de snelle Ywel Summerland (Hugo Langeweg jr), die ook een vroege draver lijkt. Haar moeder Never Too Late won de Productendraverij in 1998, haar vader Out of the Blue deed dat een jaar later. Uiteraard kunnen ook de overige deelnemers sinds hun laatste start verbeterd zijn, hetgeen een van de kenmerken is van tweejarigen. De progressie is soms moeilijk in te schatten.
De Jonkerprijs brengt elf kandidaten aan de start, waarvan meerdere paarden nog een nagenoeg onbeschreven blad zijn. Ook qua record verhouden de deelnemers zich aardig met elkaar, zodat vermoedelijk van een open strijd sprake zal zijn. Rick Wester won vorig jaar de Jonkerprijs met Wicky de Viking en de jeugdige Alkmaarder heeft met Ywanadoo ook nu weer een kanshebber, ook al wist de tweejarige hengst nog geen prijs te belopen.

Zijn moeder Isabel Pluto leverde met Until the End echter al eerder een rappe tweejarige af. De latere Derbywinnares veroverde immers de Jofferprijs in 2004. Kansrijk ogen verder Youp Lucswolle (Dion Tesselaar), Yke Heikant (Rob van Toor) en Yellow Eden, die door de Duitse toprijder Michael Schmid wordt gereden. Een zege van een buitenlandse pikeur zou in deze klassiekers overigens tamelijk uniek zijn. In 1956 ging Schmid's landgenoot Eddie Freundt hem met Vita Kingley voor, waarmee hij tot dusverre de enige winnende rijder van over de grens was.
Rob de Vlieger treedt aan met Yordi va Camstra, een zoon van Ada van Cornjum die reeds een lange lijst topdravers afleverde, zoals Derbywinnaar Leen van Camstra. Vorig jaar werd een halfbroer van Yordi, Wim van Camstra, nog tweede in de Jonkerprijs. Hugo Langeweg heeft in deze klassieker een reputatie. Hij won als rijder al zes maal een Joffer- of Jonkerprijs, de eerste maal in 1989 met Eviva Kievitshof. Met de door Peter ter Borgh gefokte Yllias Newport zal hij zeker een rol spelen. Bovendien wordt Ter Borgh na het recente overlijden van zijn topper Marie Laveau een succesje wel gegund.
Niet alleen de tweejarigen komen aan de start. In de openingskoers neemt het Langeweg-duo het met de Amerikaanse Whitelips Mari (Langeweg senior) en Vaudeville K (junior) op tegen de vorige week nog falende Golddigger met Peter Strooper, die de snelste van dit veld zou moeten zijn. Valentino (Jeroen Engwerda) bleef in zijn eerste koersen ongeslagen, ook hij lijkt dus een zegekandidaat.
Vervolgens komen er twee draverijen zonder uitgesproken favoriet, waarna in de vierde koers negen amateurrijders het tegen elkaar opnemen. Na twee zeges op rij zal de door Jan Hennink in de buurt van Waarland getrainde Royal Justina veel aanhang krijgen. Net als bij zijn laatste successen wordt de merrie gereden door Eugene van den Berg.
De Supertriodraverij is met een eerste prijs van 1250 euro één van de hoogtepunten van de dag. Kanshebbers zijn Unreal Dragon (Patrick van Ooyen) en Victoria met Robin Bakker. De troef van Stal De Groningers komt in actie op haar favoriete baan, waar ze de laatste zes starts liefst vijf maal won en één keer net werd geklopt. Dat was vorige week tegen de hier afwezige Udo Siebar.
Een koers later treedt Sunzi November aan. De prestaties van de hengst worden met argusogen gevolgd sinds hij bij een veiling voor 105.000 euro werd afgeslagen. Toch is de zoon van General November tot dusverre wat grillig in zijn prestaties gebleken, zo galoppeerde hij in een serie van de Duitse Derby. Met Langeweg jr neemt hij het op tegen de oertrouwe Tim Trot (Rob de Vlieger) en Udice Boko met Michael Schmid.
De slotkoers wordt verreden door nationale subtoppers. Opvallend is de rentree van Ryan G Boko. Blijkbaar heeft de ruin (wiens broertjes Virgill Boko en Willem W Boko de Derby wonnen) er nog zin in om zijn fraaie loopbaan een vervolg te geven op de langebaan, nadat het op de kortebaan geen onverdeeld succes was.