WILLEM W BOKO FAVORIET IN FOKKERS TROFEE

Grote blikvanger komende zaterdag op de baan van Wolvega is de jaarlijkse Fokkers Trofee. Het initiatief van wijlen Joop Dragt is inmiddels uitgegroeid tot een heuse klassieker. Op 10 oktober 1992 werd door Genuine Star in Wolvega de eerste editie van de Fokkers Trofee gewonnen. Die merrie werd gereden door Roelof Kromkamp.

Fokkers Trofee Het succes bewees meteen het gelijk van de initiatiefnemer, wijlen Joop Dragt. Toch werd er meteen aan de toenmalige formule gesleuteld, waardoor de prijzenpot werd verdeeld over twee afdelingen, voor mannelijke en vrouwelijke viervoeters. Vervolgens zegevierden Herbie W en Hennie Swagerman in hun respectievelijke afdelingen. In 1995 werd besloten de afdeling voor de hengsten en ruins naar Duindigt te verplaatsen, de merries bleven in Wolvega actief. Een splitsing die drie jaar lang werd volgehouden. In die periode schreven topdravers als Leen van Camstra, Kailash en Kelsea Boko een afdeling op hun naam.
Sinds 1998 heeft Wolvega weer het alleenrecht op de koers, na een nieuwe wijziging van de formule. Het oorspronkelijke idee van vormgever Dragt werd daarmee weer in ere hersteld: de hengstenafdeling werd omgezet in een hoog gedoteerde algemene afdeling en staat sinds die tijd als een heuse klassieker op de rol. Twee jaar geleden nam Uriah Boko (Hugo Langeweg jr) het koersrecord met 1.14,4 over van Sholty Boko.
Het recordaantal zeges als trainer staat op naam van Hugo Langeweg, die nu met Willem W Boko uiteraard opnieuw de favoriet in de koers heeft. De winnaar van de Derby toonde enkele weken geleden in Wolvega opnieuw zijn zeldzame klasse. Met Hugo Langeweg jr dient hij hier af te rekenen met zware tegenstand. Want niet alleen de winnaar van de Derby is actief. Ook de nummers twee tot en met zes van die klassieker geven acte de presence in Wolvega.
Natuurlijk start 'Willem W' als de torenhoge favoriet, in negen starts werd hij immers maar één keer verslagen. Het feit dat dit uitgerekend in Wolvega gebeurde (door de Duitser Wonderful Idzarda) kan de spanning er op voorhand echter wel inhouden. In de 500 meter langere Derby kon Willem W Boko vrij makkelijk het tempo bepalen, de vraag is of dat ook nu gaat gebeuren. De veelbesproken Wennemars is verlost van de hectische taferelen tijdens de Derby vanwege de aanwezigheid van zijn schaatsende naamgenoot en Wout Wielinga (Ruud Pools) hoefde laatst niet veel toe te geven op de Derbywinnaar. Toch is een dubbelslag zoals in de Derby, toen stalgenoot Woodland Valley met Hugo Langeweg tweede werd, ook nu niet ondenkbaar.
De niet in de Derby vertrokken Witch Doctor lijkt met André Bakker per koers beter te worden. Is hij de nieuwe uitdager van Willem W Boko? In totaal vertrekken er twaalf combinaties.
De merries hebben hun eigen afdeling waarin Wichita River normaliter als favoriete start. Ze won immers met Hugo Langeweg jr overtuigend de Merrie Derby. Kleine kanttekening is wel dat de winnares van de Jofferprijs onlangs tijdens de geslaagde Frisian Ascot Day klop kreeg van onder meer de hier ook aanwezige Wahinie Stardust, die van de ene naar de andere topklassering draaft. Een leuke deelnemer is mogelijk ook weer Wedgwood Valley. De dochter van de moeder van Derbywinnaar Milo Windspiel, de dit jaar overleden Czarin Windspiel, liep op deze baan haar beste koers en klopte toen zelfs Wichita River. Arnold Mollema komt in actie met Watch the News. Voor het halfzusje van Until the End was de Derby 'een trede te hoog', maar in de Jofferprijs bood ze al eens goed partij aan Wichita River. Kortom: één favoriete met drie gevaarlijke tegenstrevers.
Zoals de meeste klassiekers kent de Fokkers Trofee ook een Troostversie, waarin in dit geval overigens meerdere uitstekende dravers aantreden. Met uitzondering van enkele paarden met een record dat nog wat moet worden bijgespijkerd, hebben zeker tien paarden kans op de winst of op zijn minst een topklassering. Zo trad Winsome Bo Bo (Johnny Westenbrink jr) niet onverdienstelijk aan in de Derby en acteerde Wonder Boy A met Frans van der Blonk net als Wouter Roodnoot (Erwin Bot) in de Troost Derby, die werd gewonnen door Wisse met Hugo Langeweg jr. Met die combinatie is meteen de voornaamste favoriet vernoemd. Het broertje van topper Komet November bleef duidelijk voor de als derde aankomende Wild Bear met Hans Bot. Die combinatie uit Otterlo heeft nu een iets betere startpositie. Dat geldt misschien ook wel voor de als vijfde in de Troost Derby aankomende Warrior Boko, door trainer Hubert Schoonhoven ooit omschreven als de beste driejarige die hij in 2007 op stal had. Zoon Stefan heeft de leidsels in handen. Stal Langeweg heeft (uiteraard) nog een tweede troef in handen. Langeweg sr rijdt met Wings Summerland, die in de Derby in positieve zin opviel met een gedeelde zesde plaats. Sindsdien kwam hij niet meer in actie.
Er is nog veel meer te beleven in Wolvega, waar ook de nationale top aantreedt in de vorm van klassepaarden als Starfighter LM (Hugo Langeweg) en Ambassador As (Michael Schmid). De eerste behoeft nauwelijks introductie. De gewezen winnaar van de Grote Prijs der Lage Landen werd afgelopen zondag weliswaar geklopt door Speedy Aresy, maar bewees inmiddels ook over de mijl uit de voeten te kunnen. De prestaties van het Duitse fenomeen Ambassador As blijven qua klasseringen misschien wat onder de maat, maar gezien zijn getoonde tijden is met zijn vorm helemaal niets mis.
In de Joop Dragt-prijs (Dragt was fokker van Derbywinnares Elionora Oldeson en de grondlegger van de Fokkers Trofee) komen negen combinaties aan de start. Hiltje Tjalsma verdedigt haar leidende positie bij de amatrices met Tears of Fire, maar Sjon Steenwijk (met Hilda Hofstra) en Unknown Crafts (Johan Kloppenburg) hebben eveneens veel snelheid in de benen.
De openingskoers wordt vermoedelijk een duel tussen vader en zoon Langeweg. Hugo junior rijdt met Walkover, die recentelijk al twee keer wist te winnen op deze baan en sterk verbeterd lijkt sinds hij de overstap naar Schagerbrug maakte. Senior komt in actie met de meer grillige Vaudeville K, die vorige week lang in de buurt van de klasserijke Golddigger bleef. De hengst groeide in Frankrijk op bij Eric Dragt en Loes Knol.

In de tweede koers vraagt Viking Charisma de aandacht. De door trainer Frank Westerveld te rijden oud-winnaar van de Jonkerprijs won zijn laatste drie koersen op rij en zette daarbij hoopgevende tijden neer. De Spendic-zoon is na blessureleed sterk teruggekomen. De koers is opgedragen aan het vijftig jaar getrouwde bruidspaar Van den Hurk. Hoefsmid Harry van den Hurk en echtgenote Truus zijn al jarenlang fervente aanhangers van de drafsport.
De derde koers brengt de tot dusverre nog ongeslagen Wellborn Boko aan de start. De merrie debuteerde onlangs op Duindigt in een veelbelovende kilometertijd met Robin Bakker en oogt als een talentje. Als halfzusje van Starfighter LM krijgt ze natuurlijk extra aandacht.
Victory My Way zal in de Supertriokoers op het 'winnend spel' niet veel uitbetalen. De merrie heeft inmiddels ook wat aan haar record gedaan en is sinds haar debuutoptreden inmiddels al tien keer op rij ongeslagen. Op jacht naar het record van Simmie Rider? Het zou kunnen, al is met name Verde Landerije (Siem Hartman) op een goede dag tot veel in staat. Als Victory My Way vanaf de relingzijde goed weg is, behoeft niet aan haar kansen te worden getwijfeld.