YVONNE WAGENAAR MAAKT GESLAAGDE RENTREE

Aan de vooravond van de Derby werd een koersmeeting afgewerkt op de baan van het Friese Wolvega, waar onder meer een zege viel te noteren voor Yvonne Wagenaar. De dochter van coryfee Jan Wagenaar lijkt na jarenlange afwezigheid weer helemaal klaar voor een sterke rentree in de sport.

Ten minste, in eigen land. Want in Duitsland is 'de dochter van' al enkele jaren weer met succes actief en won ze inmiddels gedurende deze eeuw alweer zo'n vijftig koersen. Met Voici Cartouche was het nu raak in eigen land, lang nadat zij in Groningen ooit haar eerste koers won met Panam, een paard dat nog gefokt werd door de markante Hongaar Walter Lekay.

Inmiddels is Yvonne Wagenaar zelf ook moeder geworden en nu haar kinderen de leeftijd hebben bereikt dat ze weer wat meer armslag heeft, zal ze haar zegetotaal vast nog verder opvoeren.
De Supertriodraverij was het meest lucratief en werd gewonnen door Valery Dragon met John de Leeuw. De merrie stelde haar record meteen aanzienlijk scherper en grossierde op de baan van Wolvega tot dusverre in eerste en tweede plaatsen.

De openingsdraverij werd zaterdag een prooi voor Winston de Frise, de driejarige zoon van Pim Wielinga. De dekhengst kent een stormachtige start, want eigenaar Jan-Ede Kuipers ziet de laatste weken het ene na het andere kind van zijn oogappel winnen. “We staan vaak bij de huldiging en dat is natuurlijk mooie reclame voor de hengst, die in een vroeg stadium zijn loopbaan als actief koerspaard vanwege een blessure moest afbreken.” Voor Firby de Frise was het de eerste winst in zijn loopbaan.

De eerste amateurkoers van de dag werd een prooi voor Scott O'Hara met Hiltje Tjalsma. Voor de ruin van de in de medische sector werkzame Ruud van Buren uit Purmerend was het de tweede winst op rij en dat hadden er drie kunnen zijn wanneer 'Scott' eerder niet was uitgeschakeld wegens het buiten de baan begeven. Later gedurende middag won John Maurix met Robin Schermer de tweede koers voor de liefhebbers. De stayer zorgde daarmee voor een daverende verrassing.

Punta werd door Gerrit Buitelaar vanuit Frankrijk naar ons land gehaald. De merrie presteerde in eigen omgeving nog niet geweldig, maar werd door Tom Kooyman nu naar een knappe eerste zege gereden in een kwantitatief mager veldje. Over de ware kracht van de Francaise valt dus nog weinig te zeggen.
De stal van Marcel Hauber steekt in uitstekende vorm en dat werd onderstreept door de eerste winst van Winona. De merrie, gereden door Robin Bakker, zal volgens de trainer in de nabije toekomst zeker nog meer van zich laten horen. Ze scherpte haar record behoorlijk aan: 1.17,5.

Trigger Dragon zet de laatste maanden geen stap verkeerd meer op Wolvega. In handen van Patrick van Ooyen won de hengst van Tjalco de Witte nu voor de zesde maal in successie in Friesland. Tussendoor was er ook nog een lucratief tussenstapje in Zweden (tweede plek) zodat het er veel van weg heeft dat de hengst de aansluiting met de nationale top inmiddels wel heeft bewerkstelligd. Helaas kon hij dat door een galoppade in de Gouden Zweep nog niet bewijzen.
De laatste koers van de dag werd gewonnen door Terrific Score met Gerrit de Jong uit Oranjewoud. De ruin zal altijd een mooie naam blijven houden voor De Jong, want zoon Willem boekte er ooit de eerste zege in zijn loopbaan mee.