DERBY VOOR VOLBLOEDS TREKT AANDACHT OP DOOR RENSPORT GEDOMINEERDE KOERSDAG

Net als de Derby voor dravers heeft ook nu Fortis de Derby geadopteerd. De bank krijgt een mooi veld gepresenteerd van liefst elf deelnemers, waarbij diverse volbloeds aanspraak zullen maken op de winst.

Derby voor volbloeds [] In het verleden zijn de velden wel eens een stuk minder mooi geweest dan in deze editie, waarbij zoals gebruikelijk ook enkele buitenlandse jockeys aantreden. Het kleinste veldje in de historie was te zien tijdens de editie van 1944, toen de twee schimmels Presto en Bibi onderling uit mochten maken wie de sterkste was. Het leverde meteen met Presto de langzaamste winnaar in de historie op.
Voor jockeys is het sinds jaar een dag een platform waarop naam gemaakt kan worden. In het verleden schreven vermaarde rijders als Pex, Van der Kraats, Van Dijk, Delbrassine en Vandeuren bijvoorbeeld de klassieker minstens twee maal op hun naam.
In navolging van zijn legendarische landgenoot Lester Piggott ooit, maakt nu Jimmy Quinn zijn opwachting in Wassenaar. De Engelsman neemt plaats op Beaumont uit de stal van Kevin Davies. De veertig jaar oude Brit reed in het Verenigd Koninkrijk al meer dan 500 zeges bijeen, maar was verder ook actief in HongKong, Duitsland en het Midden Oosten. In Duitsland was hij onder meer werkzaam voor Peter Schiergen, voor wie hij aan het begin van deze eeuw meteen bij zijn eerste start een winnaar reed.
Of hij in dit veld tot een soortgelijke prestatie in staat is, mag worden betwijfeld. Terry Cain zal met Macadoni als één van de voornaamste kandidaten vertrekken, terwijl ook Volly (met de Belg Pascal Vandekeere), Duana (Stephen Hellyn) en Idole Summerland (Alexander Pietsch) aanhang zullen genieten. Bij de rensport zijn de weersomstandigheden echter van grotere invloed dan bij de dravers, favorieten kunnen dus per regenbui wisselen.
Het is niet alleen de Derby die zorgt dat de jockeys in het zadel zitten, ook in de overige koersen is er massale aandacht voor de rensport. Zo wordt het programma geopend met een boeiende ren voor oudere volbloeds, waarin een bekend paard als Secret Bright met Stephen Hellijn in het zadel.
Ook de amateurs hebben een eigen Derby, met dank aan de vermaarde Biesdeel Stud van Henri Ballering, een van de meest prominente eigenaren die de vaderlandse rensport rijk is geweest. Ballering was nog niet zo lang geleden ook voorzitter van de vaderlandse renvereniging.

Naast de Derby kunnen driejarigen ook uitwijken naar het Criterium der Driejarigen. Hoewel de echte vedetten natuurlijk aantreden in de Derby, is de koers mede aantrekkelijk vanwege het optreden van Engelse rijders als Mark Halford en opnieuw Jimmy Quinn. Met name laatstgenoemde is in eigen land een vooraanstaande rijder en een uitstapje naar ons land is voor dergelijke rijders hoogst uitzonderlijk. Uiteraard staat ook een draverij voor Arabische volbloeds op het programma; in de laatste ren van de dag komen bekende namen als Double Spike (Raymond Chang) en Cool Concept (Pascal VandeKeere) in actie tegen de fraai gefokte Bremerhaven met Daan Klomp.
Helemaal zonder dravers stelt Duindigt het zondag niet. In de tweede koers vertrekken tien paarden die nog als ‘onbeschreven blad’ door het leven gaan. Misschien kan hier Wicky Stardust van Niedorper Hans Zutt een rol spelen in handen van zijn streekgenoot Patrick de Haan. De merrie kwalificeerde hoopvol en heeft een moeder die wel vaker goede paarden op de wereld zette. Al was het eerste kind van Calista Cunera voorlopig wel de beste: de in 1994 geboren Libero Cunera bezorgde fokkers Jan Scheffer en Hinke Paulusma voorlopig de meeste fokpremie.
Mede omdat Hugo Langeweg jr in Oostenrijk actief is, maakt ‘senior’ prominent zijn opwachting. De veelvoudige kampioen uit Schagerbrug rijdt in de vijfde koers van de dag bijvoorbeeld de klasserijke Venus Boko, vorig jaar nog de winnares van de Merrie Derby voor dravers. De pupil van Zaankanter Klaas Bootsman heeft de sprong naar de absolute top (nog) niet kunnen maken, hetgeen een zijwaartse beweging naar de fokkerij niet onwaarschijnlijk maakt. Toch is het interessant haar te zien optreden tegen de oudere garde (ouderdomsdeken is hier de oertaaie Orsini Dragon met Piet Zijp) én jaarganggenoot Valentino Viola. Laatstgenoemde kwam laatst in actie tegen de top van zijn jaargang – koersen die werden gewonnen door Vriend v Wolvega, Victor Lavec en Virgill Boko – en beliep daarbij fraaie ereplaatsen in snelle tijden. Verlost van zijn plaaggeesten zou hij hier heel ver moeten kunnen komen.
De tweede kwartetkoers van de dag is eveneens voorbehouden aan de dravers, die worden gereden door amateurrijders. Kansrijk lijkt Tim Pine die met Nootdorper Nico Post inmiddels twee maal op rij won en daarbij meerdere van zijn concurrenten van vandaag klopte. In de slotkoers gaat Viduka Boko met Ruud Pools voor de winst. De Australische voetballer en Porsche-liefhebber Mark Viduka naar wie de ruin is vernoemd, mag zelf graag aanwezig zijn tijdens ‘a day at the races’.