TIEN KOERSEN OP GOED BEZETTE KOERSAVOND IN ALKMAAR

ALKMAAR – Van de drie meetings rond het weekeinde die op de vaderlandse banen worden afgewerkt, heeft Alkmaar ogenschijnlijk de minste hinder ondervonden van de activiteiten op de recreatieve grasbanen van Emmeloord en Joure. Dat is verrassend, want het ovaaltje is toch met uitstek een baan die geschikt is voor paarden van dat kaliber. Met tien koersen heeft men echter een goed programma.

Het zijn maandag vooral de jeugdige dravers die aan de start verschijnen. Óf paarden die worden klaargestoomd voor het grote werk. Zo treedt in de openingskoers de Franse ruin Pari de Traou Land aan. Een hele mond vol voor een vier jaar oude draver die in training staat bij de vorige week liefst vier keer winnende Tom Kooyman, maar in Frankrijk is opgeleid door de daar werkzame Eric Dragt. Hij zal zeker over kwaliteiten beschikken, want eigenaar Ed Burggraaf telde drie jaar geleden ruim vijf mille neer voor de Fransman. Vader is de hengst Ipsom de Mormal, jarenlang een topper in eigen land en onder meer winnaar van klassieke koersen als het Criterium der Vijfjarigen. Franse paarden zien we wel vaker in ons land, vaak met de bedoeling ze ‘op winsom’ te krijgen om daarmee betere startmogelijkheden in eigen land te creëren.
Dat argument geldt niet voor de Amerikaanse merrie Lightning Prayer, die haar vorige koers in Alkmaar sterk won en nu met Hugo Langeweg jr de te kloppen favoriet is in de derde koers. Een klein voorbehoud moet worden gemaakt omtrent de fysieke conditie van de merrie, omdat enkele stalgenoten recentelijk kampten met keelontsteking. In Schagerbrug zal men zeker voorzichtig omspringen met de paarden, probleem is dat dergelijk lichamelijk ongemak vaak pas na een koers valt te bespeuren.
De Egmondse Chantal Mante levert de favoriete in de vierde draverij: Tantiffy Oostland met Josette Pools. De merrie won dit jaar al drie keer eerder in Alkmaar en treft het met haar startpositie, aangezien ze als oud-kortebaner uitstekend kan vertrekken. Ook Vilippe Lochties (met de Belg Robin Vercammen), Vanilla Ice (met Frans van der Blonk) en Wout Wielinga (Ruud Pools) konden hier onlangs een bos bloemen ophalen.
De eerste kwartetkoers van de dag is nauwelijks te voorspellen. Vonk van Ranum, Van Basten en Viva di Tutie A zijn paarden met kansen, maar misschien weet Tiptronic BN wel opnieuw te verbazen. Vorige week won Ton van Brederode na een lange periode waarin de ruin weinig liet zien als grote outsider. Eigenaar Peter Brakeboer uit Schagen toonde zich opgelucht en vermoedde dat de ruin veel baat heeft bij de regelmatige sessies langs het Noordzeestrand.
De achtste koers levert met Tweety Vryenesse en Tom Kooyman een zegekandidaat. ‘Tweety met de kromme pootjes’ neemt het op tegen enkele subtoppers, waarvan Rhapsody Blue er qua afstand ‘gegoten’ in staat. Rijder Rob de Vlieger zal echter liever een ander startnummer hebben gehad. Hij moet vanaf de buitenzijde op jacht naar de winst. Ook in de slotkoers. met elf paarden, rijdt Kooyman een van de favorieten. Vites Buitenzorg verdiende dit jaar al zo’n zeven mille. De hengst heeft hier weer mogelijkheden tegen Tara Pavas, Urania en Usnach Frisia. Laatstgenoemde ruin jaagt met Lindsey Pegram op de titel van Paradepaard.
De amateurs maken weer een belangrijk deel uit van het programma. In de tweede koers is de regerende nationale kampioen Fred Handelaar kansrijk met Wico Toscana, die al enkele keren dicht bij zijn eerste zege was. Hij is een zoon van Pim Wielinga, de hengst die destijds kansrijk werd geacht voor een goede klassering in de Derby, maar in de aanloop hiervan geblesseerd raakte. Bij eigenaar Jan-Ede Kuipers krijgt hij een nieuwe toekomst als dekhengst, waarbij prestaties van zijn kinderen uiteraard van groot belang zijn. Concurrent is Vanishing Star, die met eigenaar Wim Brouwer uit Delfgauw hier onlangs zegevierde.
Ook de zesde koers is voor de liefhebbers. Hierin gaat de Heerenveense Sonja van der Grift op jacht naar haar derde winst op rij met Unafraid Wish. Er wordt gestart ‘vanuit de banden’, een methode waarmee niet alle amateurrijders overigens even behept zijn. Een verrassing is dus niet uitgesloten.
Het programma begint maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.