BOMVOL TOPPROGRAMMA IN ALKMAAR

koersen 18 juni 2007

ALKMAAR – Koersen met negentien paarden, het zijn races om de vingers bij af te likken. Toegegeven, bij de minidraverijen gaat het niet zó snel als bij de wat grotere dravers, maar spectaculair is het zeker. Maandag worden er twee minikoersen verreden op het ovaaltje. Steeds meer begint het maandelijkse evenement de contouren te krijgen van succesvolle versies, zoals in Scandinavië waar de toppers al voor veel geld rondrijden.

In die zin heeft de sport veel overeenkomsten met een andere snelheidssport. Jos Verstappen begon zijn loopbaan in de ‘kleine Formule 1’, het karten, net als de broertjes Coronel. En ook talloze toppers uit de huidige lichting beroepspikeurs begonnen hun loopbaan achter de pony. Met uiteraard Hugo Langeweg jr als grootste voorbeeld. De Schagerbrugger begon weliswaar daarvoor nog met ‘een boom in het land’ als paard en ‘een touw’ als leidsels aan de sport, maar zijn naam vestigde hij toch al een klein beetje met Pedro, de pony die dit jaar op hoge leeftijd afscheid nam van de ‘wedstrijdsport’.
Elf paarden vertrekken in de beide hoofdnummers, de Bronzen Stakes waarin steeds ruim zes mille valt te verdelen. Er zijn in de eerste afdeling nogal wat paarden die aanspraak mogen maken op de winst, zoals de reeds drie maal op rij winnende Uiver D met Joop Pool. De ruin van buschauffeur Jaap van der Veen komt voor de eerste keer in actie op het ovaaltje en met zijn startnummer is het even afwachten hoe hij de eerste bocht gaat overleven. Kapers op de kust zijn de onlangs in Duitsland succesvolle Rex JJ (Ria de Bruyn), Royal Justina (Hugo Langeweg jr), Alkmaar-specialiste Victoria Transs R (Patrick de Haan) en de in het ongunstige tweede gelid beginnende Tauros Cup (Robin Bakker) en Jaelle Grolloo (Tom Kooyman). Laatstgenoemde merrie zette haar laatste twee starts hier ook in winst om in rappe tijden.
In de tweede afdeling is de favoriet wat minder moeilijk aan te wijzen: de snelle Amerikaanse merrie Blackberry zette de eerste drie starts in haar prille loopbaan makkelijk om in zeges. Mede-eigenaar Hugo Langeweg jr krijgt de favorietenrol met de merrie, die in haar Amerikaanse periode wat knieproblemen kende en eigenlijk bestemd was om als fokmerrie aan de slag te gaan. Toen ze niet drachtig werd, kreeg ze alsnog een entreekaartje voor het koerswezen.
Na een kwalificatie van Wil Hartog, de snelheidsduivel van weleer is een hartstochelijk aanhanger van de drafsport en zal met spanning afwachten hoe zijn naamgenoot presteert, opent het programma met twee koersjes voor jonge en onervaren dravers. Vervolgens komt John de Leeuw in de derde koers in actie met Vodka Ursus. De Hoofddorper is dit jaar tot dusverre de meest succesvolle rijder, hetgeen opvallend is omdat hij voornamelijk afhankelijk is van ritjes die hem door diverse trainers worden aangeboden. Met Vodka Ursus won hij bij zijn laatste optreden. De ruin staat sinds kort in training bij Cees Hetteling in Groenveld en heeft een opvallende progressie meegemaakt, nadat zijn vorige trainer het eigenlijk niet meer in hem zag zitten. Een van de volhouders van Stal Hijken, gebouwd rond bezoekers van café De Dorpskern in Hijken, besloot het paard bij Hetteling een nieuwe kans te geven. Tot dusverre met succes.
Tom Kooyman won vorige week liefst vier koersen, ook deze maandag zal er wel weer een winnaar tussenzitten. In de vierde koers start hij met de vorige week imponerende Valentino Rossi van de familie Groot. “Een paard dat al heel wat heeft mee moeten maken”, aldus de trainer. Zo moest de ruin gecastreerd worden. “Maar hij is echt veel beter dan menigeen vermoedt”, aldus Kooyman over de runner up van de Troost Derby.
Ook de amateurs komen weer volop aan hun trekken. In de vijfde koers komt een drietal paarden aan het vertrek dat onlangs dicht bij elkaar eindigde. Vonk van Ranum van Akersloter Piet van der Kolk won toen in handen van Annemiek Beekman, maar de in Alkmaar altijd goed koersende Shrek (Burt de Visser) en de taaie Royalty Broline (Maurits van der Wardt) eindigden op korte achterstand. Misschien zijn de rollen nu omgedraaid.
In het montégenre is Viking Furniture met Angelique de Heer vooralsnog onverslaanbaar met Angelique de Heer, hoewel de Haagse bij het laatste succes wat twijfelde over de draf van de ruin. Right Side Up (Nick Hollenberg) moest al een paar keer genoegen nemen met een tweede plaats, maar zou het de favoriet nog lastig kunnen maken.
Als afsluiter staat er nog een boeiende koers met elf paarden op het programma. Van een echte favoriet is ook hier geen sprake.
Het programma begint maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.