GOUDEN STAKES HOOFDNUMMER OP GOEDE SPORTMEETING OP DUINDIGT

Op de draf- en renbaan van Duindigt worden zondag tien rennen en draverijen afgewerkt, waarbij de met ruim zes mille aan prijzengeld gedoteerde koers om de Gouden Stakes de meest in het oog springende is. De koersen zijn voor een deel vernoemd naar 'Hollandse' winnaars van de Grote Prijs der Lage Landen, de klassieker die later deze maand op het programma prijkt.

Gouden Stakes

De Gouden Stakes zijn met een eerste prijs van bijna drie mille dermate aantrekkelijk gebleken dat er volop belangstelling is van de zijde van de toppaarden. Omdat die op het moment van inschrijven nog niet meer dan 20.000 euro mochten hebben verdiend, moet de echte top toekijken. Maar er starten enkele paarden van wie verwacht mag worden dat zij de aansluiting met die hoogste klasse met gemak tot stand zullen brengen.
Een echte 'superfavoriet' staat er niet in het veld. Unique Boko lijkt dit jaar per koers te verbeteren, zodat Hugo Langeweg jr hier met de kleindochter van Speedy Volita veel aanhang zal krijgen. Ze won haar laatste twee starts op deze baan. Ook Topshot Norg steekt weer in de vorm waarin hij vorig jaar verrassend het Kampioenschap der Nederlandse Paarden won. Die koers is nu weer een mikpunt voor de hengst, maar ook in deze Gouden Stakes speelt hij normaliter een belangrijke rol.
Reine Vryenesse bleef hem laatst echter nog voor. Met Tom Kooyman heeft de inmiddels acht jaar oude merrie, haar loopbaan als fokmerrie nadert dus, een rijder in vorm achter zich. Ze is eigendom van Gerard Koop, bestuurslid van de voormalige drafbaan Nootdorp. Unknown Crafts is weer van Johan Kloppenburg, altijd nauw betrokken bij het wel en wee van de eveneens ter ziele gegane baan van Hilversum. De hengst weet zich in dit soort koersen altijd optimaal te weren en wordt nu gereden door trainster Maria Poort.
Ook onder de wat hogere startnummers bevinden zich kandidaten voor een toppositie. Seahawk Dragon werd na een geslaagd uitstapje in Zweden twee maal tweede achter respectievelijk Reine Vryenesse en Topshot Norg. De verschillen waren toen gering, dus ook hij behoort tot de favorieten, net als de in Duitsland opvallende Ticket To Ride uit de stallen van Arnold Mollema. Rijder Rick Wester treft Uruguay River in zijn nabijheid. Met de door Ruud Pools te rijden ruin is het vaak hollen of stilstaan. Zijn beste prestaties levert hij op Duindigt, waar hij nu vijf koersen achtereen won!

De kwalitatief sterkst bezette koersen bevinden zich voor wat de dravers betreft in de tweede helft van het programma, want naast de deelnemers aan de Gouden Stakes staan er ook nogal wat subtoppers aan het vertrek. Zo start in de zesde koers Tom Kooyman met Vriend Vryenesse, die dit jaar pas één maal werd verslagen. Dat betrof echter een uitstapje naar Groningen. Kooyman zelf wint momenteel aan de lopende band, zoals vorig weekeinde liefst zes maal. In het pikeursklassement nadert hij daarmee de nummer twee, John de Leeuw, die nu met Pocket Money zijn belangrijkste tegenstrever lijkt.
In de voorlaatste draverij komt Pirelli Attack aan de start. De ruin van Frans Ottersberg verbeterde onlangs in Duitsland zijn record achter het snelheidsfenomeen Tubbe BE naar 1.13,3, een tijd waar de concurrentie hier nog niet aan toekwam. Hij heeft bovendien in deze amateurkoers de steun van nationaal kampioen Fred Handelaar. Dekhengst Tennessie Forest (Jaap Terstal) lijkt hier zijn voornaamste belager.
In de afsluitende koers van de dag wordt vanuit de banden vertrokken. De tweede aankomende van de Gouden Zweep, Teaser Elegance, krijgt twintig meter voorsprong op Sir Groenhof met Tom Kooyman. Dat zou hier voldoende moeten zijn voor de winst.
Voor het publiek is de eerste kwartetkoers interessant, met een jackpot die ongetwijfeld voor een leuke uitbetaling zorgt. Makkelijk is de koers overigens allerminst. Wim Robel lijkt een driejarige met klassieke mogelijkheden, hij liep laatst met Tom Kooyman een snelle tijd achter Wicky de Viking. Ook Wodka Volo (John de Leeuw) zal van zich doen spreken. De hengst werd op deze baan alleen nog maar eerste óf tweede. Ujedee Hanover loopt met Wim van der Pijl op zijn thuisbaan altijd sterk. Toch zal Trevor Baldwin vermoedelijk de meeste aanhang krijgen. De hengst zette zijn laatste drie starts op deze baan met Hugo Langeweg jr in winst om. Hij is daarnaast de enige in het veld die een record sneller dan 1.15,0 heeft.
Na een openingskoers voor de beginnersklasse, komen de amateurs in de baan. Normaliter vertrekt in deze draverij Timber Dragon als favoriet. De zesjarige merrie won haar laatste drie starts met Robert Paardekooper. Een gevaarlijke klant is ogenschijnlijk de snelle Duitser Sir Pit Limburgia, die met Jaap Terstal in actie komt. De Duitse hengst heeft een indrukwekkend record achter zijn naam staan.
Ook de volbloeds komen aan het vertrek. Zo gaan er elf Arabische volbloeds van start in de Toulouse-prijs voor een ren over 1800 meter. In de The Curragh-prijs is de animo wat minder. De ren is vernoemd naar de enige Ierse renbaan waar uitsluitend vlakkebaanrennen worden verreden. The Curragh is sinds 1866 ook altijd de baan geweest waarop de Ierse Derby is verreden. Ook voor de amateurs staat er komende zondag een ren op het programma.