GROTE PINKSTERPRIJS EN MINIDRAVERIJEN OP ALKMAAR

koersen 28 mei 2007

ALKMAAR – De Alkmaarse drafbaan kent jaarlijks enkele dagen die er qua publieke belangstelling altijd bovenuit springen. Is men normaliter aangewezen op de maandagavond, tijdens tweede Paas- en Pinksterdag krijgt men de mogelijkheid nieuw publiek aan te boren. Maandag zal het ongetwijfeld weer druk zijn op het ovaaltje, waar niet alleen een klassieker als de Grote Pinksterprijs wordt verreden, maar ook de derde editie van de Minidraverijen wordt afgewerkt.

De Grote Pinksterprijs is sinds jaar en dag een koers met een klassiek randje. In de jaren dat er op de Alkmaarse baan slechts een bescheiden aantal koersen per jaar werd afgewerkt, bezochten steevast zes- tot zevenduizend bezoekers het evenement. Ook ’s lands toppaarden werden vaak richting de Sportlaan gestuurd. Zo was Kees Verkerk er een graag geziene gast. En ook Quicksilver S, ooit een van onze beste dravers, stond weleens aangegeven, zoals in 1965. Nadat bleek dat de vedette meters moest toegeven op de concurrentie, werd hij alsnog teruggetrokken. Om aan te geven welke sterke velden er destijds richting Alkmaar kwamen. De editie van dat jaar werd overigens gewonnen door Adios K met Stef van Dooyeweerd, tegenwoordig de rechterhand van Tom Kooyman wiens vader op de bewuste dag in 1965 als trainer liefst drie koersen wist te winnen, onder meer met de toen zeer populaire merrie Doortje Dartel die nog was gefokt door Bram Nottelman. In die jaren beheersten Noord-Hollandse pikeurs in de Pinksterprijs, want achter Van Dooyeweerd volgden Annie Norma met Zaankanter Cees Swart, Yellow Six met Zijper Bertus Dapper, Ydolius met Tom Kooyman op zijn thuisbaan en Aureola met Willem Strooper uit Callantsoog.
Het zou ook anno 2007 weer een regionaal feestje kunnen worden, maar dat is allerminst zeker. Tweety Vryenesse kende onlangs met Tom Kooyman, inmiddels de juniorversie, een oprisping in de vermaarde Action Skoatter Bokaal. ‘Tweety met de kromme pootjes’ zou eigenlijk als fokmerrie aan de slag gaan, maar mag het door die verrassende zege toch nog even voor de kar proberen. Ze heeft samen met de in topvorm verkerende Trafalgar een gunstige positie in het eerste band.
Op twintig meter achterstand beginnen vier paarden, waarvan de trouwe Patty Shoeing met John de Leeuw op dit moment de voorkeur lijkt te genieten. Simmer Hendrika met Ruud Pools is eveneens een paard om in de gaten te houden. De hengst legde vorig jaar in deze koers beslag op een tweede plaats achter de nu ook weer aanwezige Souteneur. Simmer Hendrika is wel een paard dat graag de kop heeft en dat lijkt in dit veld geen gemakkelijke opgave te worden.
Souteneur, die nu liefst veertig meter moet goedmaken op de koppaarden, was een jaar geleden in betere vorm dan nu, maar lijkt getuige zijn recentelijke tweede plek met Mieke van der Meer achter Patty Shoeing aan de beterende hand. Vorig jaar won hij onder meer het Stayerskampioenschap van Joure en omdat hij niet opkijkt van een metertje meer zal hij hier, een baan waar hij altijd een hoofdrol speelt, ook voorin te vinden zijn.
De op Texel gefokte Pacific Valley komt met Kurt Roeges in actie. De ruin liet in zijn laatste koersen een uitstekende indruk achter en zou hier best eens als favoriet van start kunnen gaan. Weliswaar kom Hugo Langeweg jr in actie met Ryan G Boko, maar deze topper legde het de laatste keren steeds af tegen Pacific Valley. In zijn voordeel pleit wel dat de kampioen Hugo Langeweg jr nu weer achter hem zit. De laatste keer dat de Schagerbrugger dat deed, leverde een mooie zege op.
Op het programma staan in totaal elf koersen. Het maximum dat is toegestaan. Opvallende deelnemers zijn in de eerste koers de op deze baan nog ongeslagen Willynilly Quick met Robin Bakker, kortebaner Tantiffy Oostland (Wim Brouwer) in een koers voor amateurs, het nieuwe montéfenomeen Viking Furniture met de Haagse Angelique de Heer in de vierde koers en in de zesde rit de hier twee keer op rij winnende Winny Renka met Tom Kooyman. In de koersen negen en tien rijdt Langeweg jr met thuisfavoriet Typical Meadow en de debuterende Amerikaanse merrie Lightning Prayer de respectievelijke favorieten. De afsluitende koers is er een waar de winnaar uit elf starters heel moeilijk is aan te wijzen.
Het programma begint maandag om 13.30 uur. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang. Voor hen zijn er diverse speelattributen opgesteld.