TOPDAG OP BAAN VAN DUINDIGT MET HELE SERIE MOOIE HOOFDNUMMERS

Op de draf- en renbaan van Duindigt wordt zondag een buitengewoon goed koersprogramma verreden, waarbij zowel de dravers als de volbloeds enkele hoogtepunten krijgen af te werken.

Grote Pinksterprijs

Bij de dravers staat dit jaar weer een Grote Pinksterprijs op het programma. Die koers ontbrak een jaar geleden, omdat destijds gedurende het Pinksterweekeinde de klassieke Gouden Zweep werd verreden, een koers die toen werd gewonnen door Passing Renka.
Omdat de klassieker begin juni wordt afgewerkt, is er nu ruimte voor weer een editie van de Pinksterprijs. Daarin starten meerdere paarden met inmiddels een fraai koersverleden, zoals Starfighter LM (Grote Prijs der Lage Landen 2005), Urbie J (Kampioenschap der Vierjarigen 2006), Uncle Joe’s Jet (Hamburger Orakel 2005) en Azzurri (Zuchtrennen Berlijn 2006). Voeg daar uitstekende paarden als Olympic As, Johan en Patrick Crown aan toe en spanning is verzekerd. Starfighter LM won onlangs bij zijn rentree, maar de afstand is nu iets minder lang, hetgeen niet in zijn voordeel lijkt. Bovendien mikt men met de hengst vermoedelijk toch vooral op de komende Gouden Zweep.
In de twee afdelingen van de Bronzen Stakes ligt voor de winnende combinaties steeds ruim drie mille klaar. In deze koersen komen respectievelijk dertien en veertien paarden aan de start, hetgeen de massale belangstelling voor deze Stakeskoersen nog eens onderstreept. In de eerste versie zijn er twee seriewinnaars die boven het maaiveld uitsteken. De eerste is de in haar eerste vier koersen van dit jaar nog ongeslagen gebleven merrie Victoria met Robin Bakker, die vorig jaar uitgerekend op deze baan overigens enkele mislukte koersen afwerkte. De tweede is Vites Buitenzorg, een hengst die met Tom Kooyman onlangs al een soortgelijke draverij in winst omzette. Tussen de overige deelnemers bevinden zich overigens nog wel meerdere zegekandidaten.
In de tweede versie komen veertien paarden aan de start en hier is het aanwijzen van een favoriet nog wat moeilijker, omdat enkele deelnemers slechts met buitenlandse resultaten deze kant opkomen, zoals de snelle Universal Boshoeve met Mieke van der Meer. Rob van Toor heeft met Uno de Bruin een vormpaard voor de kar staan, maar de Haagse trainer zal vermoedelijk niet echt tevreden zijn over zijn startnummer aan de relingzijde.

In de openingskoers is Annemiek Beekman actief. De Zandvoortse werd afgelopen week zesde op het EK voor amatrices en kan nu haar eerste zege sinds haar terugkeer uit Kopenhagen boeken met Vlam van de Leye, die in zijn loopbaan nog nooit buiten de eerste twee aankomenden eindigde. De ruin presteerde al opvallend in Alkmaar, en de vergelijkbare ‘kleine Nootdorp-piste’ waar nu op wordt gekoerst, biedt de combinatie dus goede mogelijkheden.
De grote velden zijn niet alleen voorbehouden aan de Stakesdraverijen. Ook in de tweede koers van de dag start met een dozijn paarden een druk bezette amateurdraverij, terwijl twee koersen later veertien combinaties de eerste kwartetkoers van de dag afwerken. Het betekent eveneens het debuut van de hengst Wennemars van Joost Ydema, die onlangs een veelbelovende kwalificatie afwerkte. Wordt Wennemars de nieuwe Kees Verkerk, ook al zo’n glorieuze viervoeter en schaatser?
De koersen zijn voor een deel vernoemd naar toppaarden van amateur Piet Solleveld, die zelf in de achtste koers actief is met The Rocket Bet. De hengst heeft zeker kansen in deze draverij. Ook de afsluitende draverij is voorbehouden aan de amateurs. Hier heeft nationaal kampioen Fred Handelaar met de Duitse Ticket To Ride het grote kanon voor de kar staan. De ruin moet hier kunnen heersen.
In de klassieke Kincsemprijs is de winnende combinatie van vorig jaar afwezig: good old Starmie, de topper van Ed Maas, werd destijds door Kevin Davies naar de winst gereden.Twee jaar geleden werd deze koers gewonnen door Blue Memory met Bouhalem Hadjeb, nog een jaar eerder werd deze ren een prooi voor Turbo Blue met Daniel Klomp. Een select gezelschap gaat op jacht naar de eerste prijs van 2200 euro.
De Kincsemprijs gaat over 1800 meter en is opengesteld voor alle volbloedmerries van drie jaar en ouder. De koers is vernoemd naar de in 1874 in Hongarije geboren merrie Kincsem, die liefst 54 rennen op rij ongeslagen wist te blijven tussen 1876 en 1879. Ze leende haar naam onder meer aan de renbaan van Boedapest, die in 2000 grondig is gerenoveerd. De Hongaarse rensport kent een rijke traditie. Kisber, opgegroeid op de gelijknamige stoeterij, won in 1876 de klassieke Epsom Derby en de Grand Prix de Paris.