VRIEND V WOLVEGA PROFITEERT OPTIMAAL VAN MISSTAP ‘RUSSEL’

Het zal vermoedelijk een zeldzaamheid blijven: een optreden van Russel November op Nederlandse bodem. De Europese crack kon door een startfout de aspiraties met Hugo Langeweg jr echter niet waarmaken, waarvan optimaal werd geprofiteerd door Vriend v Wolvega met Joop Pool in de sulky.

Verrassende zege

Een eerste prijs van vier mille bleek voldoende om Russel November naar Wolvega te lokken, maar de hengst kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken door zijn galoppade. Het zou boeiend zijn geweest om te zien of hij de excellerende Vriend v Wolvega had kunnen stoppen, al was rijder Joop Pool zo eerlijk te stellen dat er alleen winstkansen waren bij fouten van de Duitse hengst. Toen dat het geval was, liet de rijder het beulswerk aan kop over aan de tot voor zaterdag nog ongeslagen Dante de Linde om in de slotfase toe te slaan. “Dat mijn paard wint is niet zo raar. Die beschikt over een dubbel stel longen…” Hoewel het tempo niet hoog leek te liggen, verbeterde Vriend v Wolvega zijn record tot groot enthousiasme van de aanhang nog aanzienlijk.
Voor Langeweg jr was de winst met Nathan Streamline een klein doekje voor het bloeden. De met de Schagerbrugger altijd bij de eerste twee aankomenden te vinden draver was de sterkste in een koers voor de nationale top. De laatste maal was de hengst al te snel geweest voor de toen heroptredende Derbywinnaar Rise and Shine.
In de Stakesversie voor de merries ging de zege naar Peter Strooper, die met Vogue de sterkste bleek. De merrie van Miep Nijdam uit Den Horn boekte haar laatste zege in september vorig jaar, toen ze Fokkers Trofee Merries op haar naam schreef. Voor Strooper zat meer succes er niet in. De Callantsoger kampt momenteel met wat paarden die als gevolg van de temperatuurschommelingen last hebben van keelontsteking, iets waar meer trainers momenteel last van hebben.
Hubert Schoonhoven was enkele maanden zelf niet in de koers te bewonderen vanwege wat fysieke problemen, maar met de sterke Urban Hanover was hij zaterdag weer eens succesvol. De hengst won dit jaar al enkele keren op rij en stuitte in zijn laatste koers op de crack Starfighter LM. “Als hij zijn eindschot kan bewaren, is hij op zijn best”, aldus de Oldeberkoper die stalgenoot Warrior Boko ook naar de winst zag snellen met Stefan Schoonhoven. “De hengst is nog wat slap, maar goed genoeg voor de klassiekers en waarschijnlijk de beste driejarige die ik momenteel op stal heb.”

De eerste koersen kenden overigens een hoog Boko-gehalte, want de eerste winnaar van de dag was het eerste kind van de merrie Obeche Boko. Walter Heldia uit de stal van succestrainer Arnold Mollema reed in een knappe tijd naar de eerste winst in zijn loopbaan.
Ook de door André Bakker naar de winst gereden Utah Forest heeft wel iets met de Zaanse Boko-stal, want de merrie is nauw verwant aan de voormalige topdraver Ottey Boko.
Ook Ruud Pools reed nog een winnaar, met dank aan zijn oude baas Cees Kamminga die hem een ritje met Valentino Star N offreerde. De ruin is een zoon van de Amerikaanse merrie Jano Star, die ook de moeder was van de destijds oertrouwe Manus Buitenzorg die tot op hoge leeftijd een voorname rol speelde in de vaderlandse topkoersen.