UDO KIEVITSHOF PAKT DE DRAAD WEER OP IN SLOTKOERS WOLVEGA

Op de drafbaan van Wolvega worden zaterdag negen koersen verreden. Deze koersdag moet het stellen zonder echt hoofdnummer, hoewel de slotkoers nog wel enkele grootverdieners aan de start brengt, zoals de Duitse topper Udo Kievitshof. Voor de vroegkomers zijn de kwalificaties ook al interessant, met Europese cracks als Victor Lavec en Salvador S in één van de liefst vier proeven.

Spannende duels

In de openingskoers is het meteen al raak met meerdere dravers die aanspraak mogen maken op de winst. Cees Kamminga heeft met Teun Schermer een paard dat het nieuwe jaar uitstekend is begonnen. De ruin staat natuurlijk al langere tijd bekend als hét veilingkoopje van oud-bokskampioen Bas van Duivenbode uit Amsterdam. Gekocht op een veiling voor amper 700 euro en inmiddels na drie recente seizoenzeges al meer dan elf mille op de teller. Winnen zal nu overigens niet makkelijk zijn. Zo is Soulmate (Stefan Schoonhoven) een uitgesproken liefhebber van een zwaar koersverloop. Nu hij wat meer heeft gewonnen, wordt aan die wens steeds nadrukkelijker voldaan. Niet voor niets verbeterde hij onlangs nog zijn record naar 1.14,6. Genoemd duo krijgt te maken met Victor Kievitshof, die destijds op een veiling aanzienlijk meer kostte en tot dusverre wisselvallig presteerde. De hengst wordt nu gereden door de in blakende vorm stekende Robin Bakker, die zowel in Nederland als Duitsland hoog in de klassementen staat.
In de tweede koers zou de naam van Violetta Boshoeve een week geleden slechts in de kantlijn zijn geschreven, maar de merrie maakte vorige week met een spectaculaire zege zoveel indruk dat ze hier ineens de favorietenrol krijgt. Met Robin Bakker hapte ze ruim vier seconden van haar Zweedse besttijd af, daar zullen vormpaarden als Vive la vie DB (Michel Rothengatter) en Vicky Star (Freek van den Berg) toch wel van geschrokken zijn…
Ook in de derde koers staan er minstens drie zegekandidaten aan de start. Timber Dragon won met Robert Paardekooper uit Wassenaar afgelopen zondag weer makkelijk op Duindigt. Met zeven zeges in haar laatste tien starts moet de merrie natuurlijk wel aangekruist worden op de wedbiljetten. Fokker en eigenaar Tjalco de Witte heeft met Trixie Dragon nog een tweede staltroef, deze merrie krijgt de steun van veelvoudig nationaal kampioen Fred Handelaar. Ook Tim Trot mag niet worden onderschat. De zoon van Paul Trot wordt gereden door Hiltje Tjalsma en die naam is tegenwoordig een extra aanbeveling. Voorlopig ligt ze op koers voor haar eerste nationale amatricetitel.

Nog een leuk duel? In de vierde draverij trekken Lotis Photo en Wonderful van leer tegen elkaar. Eerstgenoemde werd door de families Gerrits en Roggen aangekocht in Berlijn en won onlangs veelbelovend, een week eerder zegevierde Wonderful in een net iets snellere tijd. Normaliter gaat dit duo het hier uitvechten.
Vermoedelijk wordt het in de vijfde koers iets makkelijker voor degenen die een goed weddenschapje willen plaatsen. De Italiaanse I'm Sorry BI is immers kapitaal gefokt met als moeder Vega LB (de letters LB staan voor de stoeterij, La Bombolaccia), een merrie die onder meer de GP Presidente della Republica, Gaetano Stabile en de Marangoni won. Ze werd ook tweede in het Gran Criterium voor merries en derde in de loodzware Orsi Mangelli bij de merries. Als haar zoon, door Age Posthumus te rijden, een beetje heeft meegekregen van zijn moeder, dan is hij hier de beste van het veld. Al was ook Walter Heldia (Rick Wester) bij zijn debuut zeer snel.
De Supertriokoers is vanwege het prijzengeld voor de winnaar altijd goed bezet. Het kan zijn dat Vincente Valley weer zijn vorm heeft die hem als tweejarige naar de winst in de Productendraverij bracht. De halfbroer van Milo Windspiel veranderde inmiddels van trainer en neemt het met Erwin Bot op tegen Udo Siebar, die hem laatst met Ruud Pools nog klopte, de snelle Vito Corleone met Sjoukje Wagenaar en Une de Bleu, die nu met Freek van den Berg vertrekt. Voor de overige combinaties lijkt winnen moeilijk, al kunnen ze stuk voor stuk in topvorm verrassen.
Op eigen bodem zijn de paarden van Arnold Mollema altijd in puike vorm en dat is met Tassel Toronto niet anders. De Zweedse draver verbetert momenteel per start zijn record en heeft nu een besttijd staan waar de overige deelnemers in de achtste koers lang niet aan kunnen tippen. De hengst wordt voorbereid op de Zweedse klassiekers. Als hij daarin een goed figuur wil slaan moet hij andere goede paarden als Friendly Boszorg (Kurt Roeges), Victoria (Robin Bakker) en Valentino Star N (Cees Kamminga) achter zich kunnen houden. Genoemde Kamminga heeft in de slotkoers eveneens goede kansen op een topklassering. Hij neemt het dan op tegen Udo Kievitshof met Peter Strooper. Die hengst deed in zijn loopbaan nog nauwelijks een stap verkeerd, al was de enige koers die hij wel verknalde meteen een heel belangrijke. In een serie voor de Duitse Derby ging hij namelijk van de benen.