SWEEPSTAKES TRIALS BLIKVANGER KOERSEN GRONINGER STADSPARK

De Sweepstakes Trials vormen de opmaat voor het nieuwe klassieke seizoen der driejarigen en een eerste indicatie betreffende de kanshebbers in de uiteindelijke Sweepstakes, maar zeker ook voor de Derby.

Sweepstakes Trials

Met meer dan twaalf mille aan prijzengeld in iedere serie zijn twee mooie velden samengesteld met paarden die later in juli mogelijk ook een rol gaan spelen in de Sweepstakes W. In de eerste afdeling (zesde koers van de dag) mag Wicky de Viking bewijzen dat zijn weinig hoopgevende heroptreden een misvatting was. De vorig jaar met Rick Wester nog in Italië actieve hengst, eerder won hij de Jonkerprijs en de Productendraverij als tweejarige, kreeg vorige week nog een proefkoersje voor de kiezen. Daarin acteerde hij een stuk beter dan tijdens zijn eerste twee activiteiten eerder dit jaar.
Inmiddels zijn er natuurlijk wel wat andere leeftijdgenoten ‘doorgebroken’, zoals Wichita River (Hugo Langeweg jr) en de Belgische Nederlandse Andale de Muze met Kurt Roeges. Dit duo vocht vorige keer een verbeten duel uit dat door eerstgenoemde werd gewonnen. Ook Woody Boko (Robin Bakker) mag niet worden onderschat. De hengst won weliswaar nog niet eerder, maar bleef vorig jaar al aardig in het kielzog van Wicky de Viking. Intussen presteert de stal van Marcel Hauber nog beduidend beter.
In de tweede afdeling treedt Sunzi November aan, een hengst die dit jaar één van de voornaamste klassieke troeven wordt voor de stal van Hugo Langeweg. Hij kostte als jaarling meer dan een ton, maar is inmiddels druk doende dat aankoopbedrag terug te verdienen. Rijder Hugo Langeweg jr denkt dat de draver nog aardig sneller kan dan tijdens zijn recordrace in Wolvega. Dat zal misschien ook nodig zijn, want Watch the News (Arnold Mollema) zal zich niet nog een keer zo makkelijk gewonnen geven als de laatste keer. Het halfzusje van Until the End wordt met een ander bit gereden. Volgens Mollema moet ze daarmee weer kansen hebben tegen de favoriet.
Geld valt ook te verdienen in de afsluitende Bronzen Stakes, waarin op basis van zijn recente twee zeges én getoonde tijden de vierjarige Vilas Boko de favoriet is. De hengst heeft bovendien ervaring met de baan, hetgeen niet bij alle participanten het geval is. Vorig jaar werd Vilas Boko hier nog derde in de Sweepstakes, een jaartje verder is hij bovendien veel sterker dan destijds. Misschien kan Nice and Easy met Tom Kooyman, ook zijn stal steekt in vorm, voor weerwerk zorgen.

In de openingskoers mag Victoria Boshoeve op herhaling. De merrie was tijdens de openingsmeeting de eerste winnares van het nieuwe seizoen. Destijds kwamen er echter maar drie paarden regulier over de meet, dus de tegenstand zal voor de merrie en rijder John de Leeuw nu aanzienlijk forser zijn. De Leeuw was tijdens de openingsmeeting overigens bijzonder succesvol met drie zeges, reden hem ook in de tweede koers met Vicent ook wat kansen toe te dichten in een veld vol met nieuwkomers. Ook thuisrijder Roelof Maring zal met Uderzo willen vlammen.
In de derde koers acteren twee baanspecialisten. Un Gamin Impuls (Rob de Vlieger) won hier vorig jaar liefst zes keer. De laatste maal bleef hij steken achter de nu ook aanwezige Urania Stardust met Cees Kamminga. Het halfzusje van Derbywinnaar Nigel Stardust kwam inmiddels vijf keer in actie op het Stadspark: vier keer leverde dat een zege op, de vijfde start werd beloond met een tweede plaats. Een boeiend duel tussen dit duo ligt dus in het verschiet, de concurrentie zal zich moeten overtreffen om een rol van betekenis te kunnen spelen. Voor Kamminga liggen er later op de middag ook nog mogelijkheden met de lokale held Talisman K van Stichting Martini Stable, die net op tijd zijn topvorm weer heeft hervonden.
In vergelijking met enkele jaren geleden zijn de startvelden in Groningen opvallend groot. In de eerste kwartetkoers van de dag vertrekken bijvoorbeeld twaalf dravers, waarbij het een heikel karwei is de winnaar aan te wijzen. Het zou op een staltwist uit kunnen draaien tussen dravers van stal Schoonhoven (Foby Sarotano en Vip de Boer) en die van Tom Kooyman (Nautilus Marboula en Jaelle Grolloo), maar ook Unexpected Well met Johnny Westenbrink zou hier een rol moeten kunnen spelen. Ook de tweede kwartetkoers is met twaalf deelnemers maximaal bezet en dus moeilijk in te schatten. Ueda Stardust treft hier zijn favoriete baan en werd met rijder Frans Gorter nog niet eerder verslagen. De vraag is hoe de ruin een lange rustpauze heeft verteerd.