GRONINGEN OPENT POORTEN VOOR VEELBELOVEND NIEUW DRAFJAAR!

Groningen is het nieuwe jaar ambitieus van start gegaan. Bepaalde zaken zijn door het bestuur met grote voortvarendheid aangepakt en dat belooft veel goeds voor het nieuwe seizoen. Zaken als een goede PR en contacten met de pers krijgen dit jaar extra aandacht en dat is een uitstekend initiatief.

Lange historie

Groningen is van oudsher één van de belangrijkste banen in ons land. Niet voor niets is de stad ook één van de locaties met een lange drafsporthistorie, want in mei 1886 werd de plaatselijke harddraverijvereniging al opgericht. Via allerlei locaties in de omgeving belandde de vereniging op het Stadspark, waar in 1923 voor de eerste maal werd gekoerst. Op een baan die destijds zeer revolutionair was en algemeen werd gezien als één van de mooiste banen in ons land. De eerste winnaar ooit op de Groningse baan werd Malie B, gereden door Cees Ockhorst die in de eerste helft van de vorige eeuw ook in Frankrijk een vooraanstaande rijder was. In de loop der jaren was de baan de ondergrond voor vele klassiekers, zoals de Gouden Zweep, de Willem H Geersenprijs of de Grote Prijs van Nederland, ooit op de baan nog vier keer gewonnen door Speedy Volita en vijf maal door zo´n andere grootheid, Quicksilver S. Maar dergelijke topkoersen konden niet behouden blijven voor de Martinistad. Wel heeft men er jaarlijks nog de Sweepstakes, een klassieker voor driejarigen waarvan de editie van dit jaar op 1 juli wordt verreden.
Zaterdag opent men met een negen koersen tellend programma. Uiteraard zijn vele lokale trainers weer present, al treffen we mensen als Henk Tammenga en Roelof Maring vooral aan in het tweede deel van het programma dat opent met twee koersen voor de beginnersklasse. In de derde koers verschijnt Uiver D als de grote favoriet na drie imponerende zeges op rij op de baan van Wolvega. Met in de sulky Joop Pool, die drie dagen later zijn 44e verjaardag viert, kan de ruin voor een vervroegd cadeautje zorgen. Uiver D trad echter nog nooit buiten Wolvega aan, dus een klein beetje voorbehoud is op haar plaats.
Een echte Groningen-crack staat in de vijfde koers aan het vertrek, Un Gamin Impuls. De hengst, vernoemd naar een vermaarde voormalige kortebaandraver, won zes van zijn laatste zeven koersen in het Stadspark. Of hij de meeste toejuichingen krijgt, valt echter nog te bezien. Bert de Bey heeft immers Tibor Sammer aan de start staan en de secretaris van het Groningse bestuur hoopt uiteraard op een thuistriomf. Joop Pool mag voor die stunt zorgen. In vorm is ook Urania Stardust, die met Cees Kamminga vertrekt. De merrie is snel en heeft ook een reputatie op deze baan, waar ze pas één keer eerder werd geklopt.
Rijder Cees Kamminga is al meerdere jaren een graag geziene gast in Groningen, vijf jaar geleden was hij er bijvoorbeeld al de meest succesvolle pikeur. In de zesde koers heeft hij met Talisman K een baanfavoriet voor de kar, de ruin is immers eigendom van de enthousiaste Stichting Martini Stable. Als Talisman K even opzij kijkt, ziet hij de eveneens zes jaar oude Toya Clover met Rick Wester. De merrie wordt op deze baan getraind door Sietze de Hoog en begon ooit haar loopbaan met vijf zeges op deze piste. Dat gebeurde destijds met de huidige werkgever van Rick Wester, de in Europees verband succesvolle Arnold Mollema. Die is tegenwoordig actief nabij Wolvega, maar beleefde zijn eerste drafmomenten destijds aan de hand van zijn vader op deze baan. Voor veel rijders ligt er in Groningen niet alleen geld klaar, maar ook veel dierbare historie.
Dat geldt uiteraard ook voor Roelof Maring, die met To The Point in de voorlaatste koers op zijn trainingsbaan actief is. De dappere doordouwer liep zijn beste koersen altijd in Groningen, maar treft met de winnaar van het Kampioenschap Nederlandse Paarden van vorig jaar – Topshot Norg – natuurlijk wel een hele taaie opponent. Maring nam enkele jaren geleden even afstand van de sport, maar kon net als vele anderen voor hem uiteindelijk toch niet van de zijkant blijven toezien.
De openingsmeeting wordt tevens aangegrepen om een door Dagblad van het Noorden-journalist Bram Hulzebos en fotograaf Corné Sparidaens boekwerk Ruim Baan ten doop te houden. Het is een levendig werk gebaseerd op kleurrijke verhalen die vorig jaar in serievorm in het Dagblad van het Noorden verschenen. Een mooi initiatief dat bij het dagblad ook nog eens gepaard gaat met de lancering van een compleet eigen segment op de website van de krant: www.dvhn/paarden.
Kortom: het gaat in Groningen de goede kant uit met de drafsport!