GENNY DI JESOLO ONKLOPBAAR OP GOED BEZETTE KOERSDAG DUINDIGT

Met een formidabel baanrecord gaf Genny di Jesolo zondag in Wassenaar nog maar eens aan dat de Nederlandse drafsport momenteel op een hoog plan staat. De merrie pakte in een solorace zelfs spelenderwijze het baanrecord aan dat op naam stond van Intact Hornline en Manus Buitenzorg.

Beide paarden zetten in 2000 een tijd neer van 1.12,7, respectievelijk in handen van Hugo Langeweg en Cees Kamminga. Dat die besttijd nu al zo vroeg in het seizoen door de Italiaanse Genny di Jesolo werd verbeterd naar 1.12,6 doet het beste hopen voor de komende Europese campagne van de merrie, die door Hugo Langeweg jr soeverein naar de bloemen werd gereden. De rest van het veld moest duidelijk passen, waardoor er sprake was van een one horse race.
Langeweg jr was de dag ook al opvallend begonnen. Hij won de openingskoers met de fraai gefokte Victory My Way, die nauwelijks weerwerk kreeg. De merrie bleef daardoor ook in haar vierde start ongeslagen.
Geld viel er te verdienen in de beide afdelingen van de Bronzen Stakes, met zo’n 5700 euro aan prijzengeld voor de versies afzonderlijk. De eerste versie werd een prooi voor Uno de Bruin, eigendom van onder meer Winston en Gerard van Eijkelenborg en Werner Velis, allemaal namen met een bekende klank in de drafsport. Met hun onderneming Wine and Spirits hebben ze met het halfbroertje van Sir Joop een mooie greep gedaan. De ruin bleek precies op tijd in vorm.
Ronduit sensationeel was de winst van Umana in de tweede Stakeskoers van de dag. De merrie van Ad Bos uit Limmen werd door John de Leeuw naar de lucratieve winst gebracht. De dochter van Paul Trot begon als een van de grote outsiders na een serie mindere prestaties, maar is blijkbaar slim naar deze koers toegewerkt.
In het kielzog van Langeweg jr blijft John de Leeuw dus opvallend presteren. De Hoofddorper won zondag ook nog met Wodka Volo, een paard dat zijn naam niet dankt aan overmatige passie voor alcoholische geneugten, maar aan vader Spendic. Die is immers eigendom van Casper Veldink uit Hoorn, die als voormalige kartrekker van zijn onderneming onder meer Ursus Vodka in zijn arsenaal had. Wodka Volo is zijn loopbaan goed begonnen, hij won drie van zijn eerste vijf koersen.
Nice and Easy bleek in een miniveldje te sterk voor de concurrentie. De winst gaf slechts een indicatie van de werkelijke krachten van het halfzusje van stayer Johan. Trainer Tom Kooyman lijkt er in ieder geval een bovenmodaal koerspaard aan te hebben.

Sanne Weber won twee jaar geleden ooit een versie van de Bronzen Stakes. Dat dergelijke winnaars niet altijd in de vergetelheid raken, bewees de merrie zondag door met Ruud Pools te zegevieren. De vorm van de merrie was getuige enkele rappe optredens in Wolvega al langer goed.
De amateurkoers van de dag werd een verrassende prooi voor Sydney met Wim Brouwer. De halfbroer van de uitstekende Komet November had al bijna twee jaar niet meer kunnen winnen.
De eerste ren van het nieuwe jaar kende een opvallende winnaar. Maxim Summerland wierp nog voor de start zijn rijdster Kirsten Melis uit het zadel, galoppeerde er enkele ronden lang vrolijk op los, maar bleek vervolgens toch nog fris genoeg om de ren op zijn naam te schrijven. Bij de beroepsjockeys pakte Dancing Flyer met Terry Cain de zege. De ruin was vorig jaar nog derde in de Hengsten Productenren. Jammer was dat in beide rennen enkele volbloeds geschrapt waren, waardoor de velden niet zo massaal waren als eerder werd gehoopt.