VEEL VERRASSINGEN OP WOLVEGA

Onlangs werd op Wolvega besloten vanwege de vele weinig verrassende aankomsten een fors deel van de koersen ook te laten verrijden als Kwartetkoers. Afgelopen zaterdag bleek echter al dat het ook met kleine veldjes soms moeilijk kan zijn de eerste drie aankomenden te voorspellen. Het regende namelijk verrassingen op de snelle piste.

Uncle Joe’s Jet

Het nummer voor de grootverdieners werd een prooi voor Uncle Joe’s Jet, die dat in deze koers overigens deed in een voor deze klasse erbarmelijk tempo. Toen het boemeltje zich opmaakte voor de eindspurt, bleek de oud-winnaar van het Hamburger Orakel duidelijk de sterkste. De fraaie gefokte hengst liep eindelijk tegen opponenten die meer van zijn kaliber zijn. De laatste twee keer stuitte hij bijvoorbeeld op zijn stalgenoot Olympic As, al enkele jaren Europese subtop.
Het favorietenbal werd al in de openingskoers gedwarsboomd door een optreden van Joe Frazier in handen van Frans Gorter. De in Wolvega woonachtige rijder zorgde daarmee voor de eerste winst in de loopbaan van de naar de vermaarde oud-bokskampioen vernoemde ruin.
Minstens zo verrassend was de zege van good old Rocket Space, die als achtjarige aan een mooie serie bezig is. Met Jellina op de Hoek won hij onlangs al een montékoers, een succes dat werd bevestigd door een nieuwe winst, maar nu voor de kar. Ook dit keer was de voormalige Europese leerlingenkampioene uit Noordwolde de rijdster van dienst van de ruin, die zijn record naar 1.15,7 tilde.
Vilnius Rider is een halfbroertje van Magic Rider, maar lang zag het er naar uit dat grote successen voor deze ruin niet weggelegd waren. Hij leek zelfs al afgeschreven, maar mocht het met Jos Oorthuijsen toch nog eens proberen. Dat leverde na een in aanvankelijk wandeltempo afgewerkte koers nu de eerste bos bloemen op voor de vierjarige.
Een wel verwachte, maar zeer spectaculaire zege was er voor Timber Dragon. Gereden door Robert Paardekooper hing de merrie lange tijd achteraan het veld om in de slotfase geweldig naar voren te komen en op de meet zelfs nog de winst te grijpen. Timber Dragon won daarmee voor de vijfde maal in haar laatste zeven starts. Ze spijkerde haar record nu met bijna een volle seconde bij.
The Black Pimp profiteerde optimaal van de twintig meter voorgift die hij met nieuwbakken beroepstrainster Mieke van der Meer kreeg op onder meer Shining Star. Die Noorse ruin liep in de slotfase nog wel snel in, maar slaagde er niet in het gat helemaal te dichten. Voor The Black Pimp komt het grasseizoen er weer aan, een terrein waar hij vorig jaar furore maakte.

Uiver D loopt tegenwoordig één op twee. Van zijn laatste acht starts won hij er vier en dat mag opvallend genoemd worden voor een paard dat lange tijd hinder ondervond van een leverkwetsuur.
De slotkoers werd gewonnen door Victoria. De merrie van Stal De Groningers begint het koersen steeds meer door te krijgen en werd nu naar de bloemen gereden door Robin Bakker. De merrie bleef daardoor in haar laatste drie starts op deze baan ongeslagen.
De koersen werden omlijst door een geslaagde draverij voor Friese paarden, terwijl in de pauzes onderhoudende studiogesprekjes plaatsvonden tussen baanspeaker Hans Sinnige en trainer Bas Crébas, die zijn licht liet schijnen over de koersen zelf én over ontwikkelingen binnen de sport. Een goed initiatief dat bij de mensen die de uitzendingen via de schotel volgen zeker in goede aarde zal zijn gevallen.