RUUD POOLS BEVESTIGT REPUTATIE MET TWEE ZEGES OP DUINDIGT

DUINDIGT – Op de Wassenaarse piste van Duindigt gaat het komende zondag (hopelijk) allemaal écht beginnen als ook de volbloeds in de baan komen. Afgelopen weekeinde was niet meer dan een warming up, met acht koersen waarvan de amateurs ook nog een belangrijk deel voor hun rekening namen.

Eerste winst voor Nick Hollenberg

Voor Johan was het de eerste maal dat de Frans gefokte ruin in een montédraverij aan de start kwam. Voor Nick Hollenberg was het de eerste keer dat hij naar een overwinning reed. De jeugdige winnaar is één van de weinige montérijders die ons land rijk is. Zijn aspiraties liggen in Frankrijk, waar deze tak van sport uiterst populair is en ook de meest bekende rijders in de sulky regelmatig actief zijn in het zadel. In ons land zijn het vooral amatrices en vrouwelijke jockeys die op basis van hun gewicht actief zijn in dergelijke koersen.
De eerste koers van de dag leverde een tweede zege op rij op voor Second Sycamore met Ruud Pools in de sulky. De merrie zorgt ervoor dat eigenaar Theo de Mol het plezier weer in hoog tempo terugvindt in de sport, nadat hij vorig jaar nog een beenbreuk opliep tijdens een huldiging met de de dochter van Incredible Crafts.
Voor Ruud Pools waren de openingskoersen de gelegenheid om zijn zegetotaal eens op te vijzelen, want ook met Velocity Dragon won de oud-kampioen uit Heiloo. De merrie wordt tegenwoordig getraind door Leo Kokkes, die zelf gedurende het weekeinde in Zweden verbleef om zijn stal aldaar wat verder op orde te brengen. De trainer uit Ede hoopt er begin april zijn eerste koerspaarden uit te brengen en Velocity Dragon zou er daar één van kunnen zijn.

Wie kan Hiltje Tjalsma afstoppen in haar jacht op de nationale titel bij de amatrices? De uit Blauwhuis afkomstige rijdster won vorige week maandag in Alkmaar drie keer in successie, in Duindigt zegevierde ze met een draver die haar geboortegrond in Alkmaar heeft liggen: Venice Starlake. De merrie won als tweejarige reeds de klassieke Jofferprijs en was volgens haar toenmalige trainer Hugo Langeweg destijds in staat de latere Europese crack Russel November partij te bieden. De ontwikkeling van de merrie heeft even averij opgelopen, maar ze lijkt weer helemaal ‘back in business’.
Stal De Vlieger had meer te vieren in Zwaanshoek, want naast Venice Starlake leverde men ook in Victor Bas een winnaar af. De hengst won als tweejarige drie sterk bezette leeftijdskoersen, maar raakte vervolgens wat in de vergetelheid. Nu, als vierjarige, lijkt hij echter weer klaar voor het grote werk.
De amateurs domineerden de meeting, want er stonden liefst vier koersen voor deze categorie op het programma. Erik van den Bergh won een rit met Uleva HH. Het was de eerste winst voor de merrie sinds de Haagse badkamerspecialist haar overnam van de familie Gerrits uit Helmond.
Ook Nico Post profiteerde van de hausse aan koersen voor liefhebbers, door met Terminator te winnen. De mede door echtgenote Melanie Post getrainde ruin won inmiddels zijn laatste drie koersen op deze baan op rij en blijkt over alle afstanden uit de voeten te kunnen.
De slotkoers werd gewonnen door de favoriete combinatie Uruguay River met Hilda Hofstra. De ruin hoefde weliswaar een klein veldje tegenstanders te kloppen, maar laat steeds duidelijker zien een paard te zijn waar we ook in de toekomst veel van zullen horen.