URIAH BOKO OOK IN 2007 WEER EEN FENOMEEN OP VADERLANDSE BANEN

WOLVEGA – Het gebeurde de laatste jaren maar al te vaak dat jeugdige draftoppers in een vroeg stadium het strijdtoneel verlieten. Gelukkig vormt Uriah Boko daar getuige zijn machtsdemonstratie afgelopen zaterdag mogelijk een uitzondering op.

Superieure klasse

Hoe sterk Uriah Boko in Europees verband is, dat is na een mislukt optreden in Frankrijk nog niet geheel duidelijk. In eigen land staat nog altijd geen maat op de vijf jaar oude hengst, die enkele niet geringe tegenstrevers de duimschroeven aandraaide. Trainer Hugo Langeweg zou zijn vedette graag wat vaker aan het Nederlandse publiek tonen, maar voor de drafmachine blijken daarvoor gewoon te weinig geschikte koersen te zijn.
Het was niet de enige winst van Langeweg jr, want ook met de Amerikaanse Marie Laveau won de Schagerbrugger. De merrie werd door eigenaar Peter ter Borgh voor een flinke som geld uit Amerika gehaald, maar gezien haar eerste optredens gaat ze in ieder geval een fors deel van de kosten in haar actieve loopbaan al terugverdienen.
De 47-jarige Freek van den Berg klimt niet vaak op de kar, maar scoorde als rijder nu al zijn tweede zege achtereen met Vicky Star. De merrie die nog deels eigendom is van fokster Honkoop uit Oudelande verbeterde opnieuw haar besttijd. Dat was nodig ook, want het verschil met favoriet Valentino Star N (Cees Kamminga) was minimaal.
De combenatie tussen Trigger Dragon en Patrick van Ooyen lijkt een ‘klikkende’, want sinds de Puttenaar een rijderscontract afsloot met Age Posthumus is de hengst steeds voorin te vinden. Zaterdag reed Van Ooyen de draver van baanvoorzitter Tjalco de Witte voor de derde maal in vier starts naar de bloemen in een kwantitatief matig, maar kwalitatief zeer sterk veld. De Witte zag later ook nog Umbra Hollande met Kurt Roeges haar eerste zege behalen. De merrie is een dochter van De Witte’s dekhengst Nevele Cero O en Nicole Dragon, ook al een fokproduct van de man uit Jutrijp.
Amateurrijder Martin Blankendaal boekte zijn tweede seizoenzege met dank aan Selena Deka. Voor de snelle merrie was het pas de eerste winst in ons land, maar aangezien ze al enige jaren achtereen uitsluitend in Duitsland koerste, wekt dat geen verbazing. Ze staat al voor langere tijd in training bij Patrick de Haan, die zelf hoogstpersoonlijk de slotkoers – de goed gedoteerde Zilveren Stakes – naar zich toe haalde met Indian Boy. In een enerverende slotfase overmeesterde hij maar net Venividivici Joe met Langeweg jr.
De Haan moest nog wel naar boven voor een babbel met het draverijecomité, omdat hij wat snel naar buiten was gegaan om achter de concurrent aan te gaan. Hij bleef echter als winnaar gehandhaafd, hoewel de manoeuvre hem wel enige dagen schorsing opleverde.
Dante de Linde oogt als een talent, ook in zijn derde start bleek de ruin onklopbaar. Echt tot het uiterste hoefde de opnieuw door André Bakker gereden zoon van naamgever Dante Buitenzorg ook nu niet, de stelling van zijn pikeur dat de seriewinnaar eigenlijk in de slotfase nog wat kracht tekort komt, is dus nog niet getest.
Dat was ook niet het geval met de debuterende Zweedse hengst Tassel Toronto, die zijn koers in handen van Arnold Mollema spelenderwijze won. De zoon van de populaire Goetmals Wood heeft een moeder die in Zweden al een hele stal vol met rappe kinderen op de wereld zette. Ook Tassel Toronto lijkt een aanwinst, al is het natuurlijk de vraag voor hoe lang we in Nederland kunnen genieten van dergelijke dravers. Het buitenland lonkt voortdurend.
Een mooi moment was er voor leerlingpikeur Willem de Jong die met de trouwe Terrific Score zijn eerste zege op Nederlandse bodem boekte. De zoon van trainer Gerrit de Jong dacht zelf wat voordeel te hebben van zijn gewicht. “Vorige keer reed de ruin met Mark Tanti uit Malta, en dat scheelt wel een paar kilo”, verwees de Oranjewouder naar de robuuste Maltezer, die een week eerder zelfs uit zijn pak scheurde. “Ik merkte het na de laatste bocht. Op de plek waar Terrific Score het de laatste keer liet zitten, spoot hij nu zomaar bij het veld vandaan”, aldus De Jong.