RENTREE TEASER ELEGANCE ÉN RISE AND SHINE IN WOLVEGA

WOLVEGA – De drafsport kan niet zonder aansprekende namen met een herkenbaarheid die ook de niet ingewijde aanspreekt. Hairos II, Quicksilver S en Henri Buitenzorg hadden een uitstraling die de sport ver oversteeg. Rise and Shine heeft het nog altijd in zich ook zo’n draver te worden, zeker als de hengst na lang blessureleed weer kan aanhaken bij de top. Zaterdag keert hij terug in een kwalificatieproef.

Rentree Teaser Elegance

In Friesland ontbeert men deze zaterdag een echt hoofdnummer, toch komen er in bijvoorbeeld de zevende koers enkele uitstekende dravers aan de start. Farao de Linde werd met Luut Dooper inmiddels vier maal op rij tweede en in dit veld zal de ruin het moeilijk krijgen de zesde zege in zijn loopbaan wél te boeken. Hugo Langeweg jr treedt bijvoorbeeld aan met Teaser Elegance, die na een rustpauze van enkele maanden weer zijn opwachting maakt. De zeer forse hengst van de Helmondse familie Gerrits kwam inmiddels dertien keer op deze baan in actie, waarbij hij negen maal als winnaar werd omgeroepen door speaker Hans Sinnige. Laatstgenoemde heeft recentelijk echter ook de naam van Tepee River al vaak op zijn lippen liggen. De door André Bakker te rijden ruin won hier zes van zijn laatste zeven starts en zal het tempo zo hoog mogelijk willen houden om daarmee het eindschot van Teaser Elegance wat in te dammen. Een boeiende confrontatie!
In de openingskoers treffen we een vreemde participant aan in de vorm van Typhoonora. De door Rob Bottelier uit Heiloo gefokte hengst verhuisde al op jonge leeftijd naar Hongarije, waar de drafsport de laatste jaren op het prachtige Kincsem Park aan een hoopgevende opmars is begonnen. Typhoonora bleek in zijn nieuwe vaderland een absolute openbaring en won er zijn laatste koersen met wisselende pikeurs dermate overtuigend, dat het interessant is te zien hoe de zoon van Paparazzy zich nu verhoudt met onze subtop. Zijn record van 1.15,9 (vorig jaar juni gelopen op de toch niet bijster snelle baan van Boedapest) moet voldoende zijn om hier een rol van betekenis te spelen. Al heeft bijvoorbeeld Ulrich Wielinga (Hugo Langeweg jr) een veel rapper record.
Sinds enige tijd staan er ook regelmatig montékoersen op het programma in Wolvega. Zaterdag lijkt de winnende combinatie voor de hand liggend, want Randey di Angeli van Stal de Koelboxbocht liet eerder al zien van wanten te weten met dergelijke opdrachten. De merrie is een van de lievelingspaarden van de revaliderende trainer Henk Hamming, zodat ze voor zijn dochter Linda Hamming best een stapje harder zal willen doen.

De combinatie klopte laatst al enkele grootverdieners in deze discipline.
Een koers later mag Indian Boy proberen revanche te nemen op Soulmate met Stefan Schoonhoven. De door Jan Demmink gefokte Indian Boy komt zelden in ons land in actie, maar is met Barsingerhorner Patrick de Haan de laatste twaalf maal op rij steeds in het trio geweest. Twee maanden geleden won hij nog een hoofdprijs van vijf mille in de Berliner Winter Pokal.
Vorige week won Cees Kamminga in Wolvega drie koersen, zaterdag zou er weer een stel bij kunnen komen als hij met Viva la Liberte in actie komt. De forse hengst ontwikkelt zich volgens de Willemsoorder voorbeeldig. In de vijfde koers mag hij zijn ongeslagen status verdedigen tegen overigens niet malse tegenstand.
Als de voortekenen niet bedriegen, wordt de strijd om de nationale titels bij zowel de amateurs als de amatrices dit jaar bijzonder spannend. Bij de mannen is de toppositie van Heerenvener Fred Handelaar na zestien kampioenschappen niet meer zo vanzelfsprekend en bij de vrouwen krijgen de titularissen van de laatste jaren, Hilda Hofstra en Annemiek Beekman, nieuwe concurrentie. Laatstgenoemde duo rijdt met respectievelijk Unreal Dragon en Utana Promise wel de favorieten in de vierde draverij.
Het programma in Wolvega eindigt met een koers voor beginnende talenten én een koers voor enkele nationale subtoppers, waarbij de vaak in Duitsland succesvolle Angela Norton van Jan Demmink het met Rick Wester in de sulky opneemt tegen Unique Boko. Laatstgenoemde lijkt hier de snelste, maar gek genoeg wist de merrie op deze baan pas één keer eerder te winnen.
De eerste koers is zaterdag weer om 14.00 uur. Wie iets eerder is kan om 13.20 uur ook nog de lang verwachte rentree van Rise and Shine meemaken. De oud-Derbywinnaar werkt dan met Erwin Bot een met spanning tegemoet geziene kwalificatieproef af.