ROMEO BEEMD SNEEFT NA BOEIEND DUEL MET SNELLE PIET KAVENGA

ALKMAAR/ZONDAG – Op de Alkmaarse drafbaan kan het er soms ‘krap’ aan toegaan. Waar Duindigt de ‘baan van de waarheid’ wordt genoemd, brengt de kaasstad steevast enkele verrassende resultaten, bijvoorbeeld omdat paarden ingesloten raken.

Talloze verrassingen

Dat was zondagmiddag niet anders, met vaak spectaculaire aankomsten als resultaat. Dat begon al in de openingsdraverij, met Josette Pools en Utopia W als winnende combinatie. Het was de eerste winst in de loopbaan van de merrie van good old Cees de Ruijter, de 69-jarige liefhebber uit Heemskerk die vorig jaar met zijn succespaard Mac Myra gloriemomenten beleefde op Duindigt.
De amateurs mochten drie maal opdraven en maakten er keer op keer een heus spektakelstuk van. De eerste winnaar was baanspecialist Unexpected Well, die al voor de derde maal op rij wist te winnen op het ovaaltje. Zijn markante rijder Adri van Wijngaarden zorgde natuurlijk voor enthousiaste taferelen. “Het is alweer twee jaar geleden dat ik heb gewonnen, dus ik ben er heel blij mee”, aldus de Hagenaar.
Hoefsmid Burt de Visser won de derde amateurkoers van de dag. De Nootdorper zegevierde met Shrek, een Duits gefokte ruin. “Eigenlijk een cadeautje van Cees Ligthart”, aldus de zoon van Egbert de Visser, die in 1960 voor een grote sensatie zorgde door de Derby te winnen met Ybe van Papenhoef.
Naast Van Wijngaarden reed ook een professional uit de residentiestad naar de winst. Rob van Toor reed voor de immer aanwezige eigenaar Van Westing de trouwe Take the Lead in een stayerskoers. De ruin had vorig jaar al laten zien dit werk prima aan te kunnen, maar trof de laatste tijd weinig gelukkige koersen in zijn programma aan.
De spurtkoers over 1100 meter ging naar Piet Kavenga, die sinds kort bij Cees Imming in training staat. De snelle Duitse ruin werd door John Dekker naar de bloemen gereden en deed dat met overtuigend verschil. Voor Imming geen verrassing: “Dit werk ligt de ruin uitstekend.”
Vladimir Spirit onderstreepte wederom dat de Alkmaarse baan de hengst prima ligt. Eerder was hij er al eens succesvol met amateurkampioen Fred Handelaar, dit keer mocht Krista Timmer met succes voor de eerste keer plaatsnemen achter de winnaar. De Heemskerkse lijkt één van de belangrijkste kandidaten voor de leerlingentitel dit jaar.
Ook Annemiek Beekman gaat weer op titeljacht. De Zandvoortse amatrice die al zo’n vijftien jaar actief is als rijdster zegevierde nu met Syrene Promise, een paard van haar ‘hofleverancier’ Harrie van Riel uit Biddinghuizen.
Net als een dag eerder in Wolvega beperkte Hugo Langeweg jr zich zondag tot één zege. Unique Boko revancheerde zich voor een eerder mislukte koers waarbij de merrie wat ongelukkig uit de koers werd gereden. Toch was de Schagerbrugger niet helemaal content over de draf van de kleindochter van Speedy Volita.
In de slotkoers speelde Langeweg jr geen rol van betekenis met Velvet Boko. De winst ging naar de verrassende Vodka Ursus met Rick Ebbinge. Het was de eerste zege in de loopbaan van de ruin, die eind vorig jaar van trainer wisselde.
Flip van Dijk werd beloond met de winst van Usnach Frisia. De vrolijke eigenaar kocht onlangs de ruin aan en liet hem bij zijn trainster Lindsey Pegram staan. De oud-Scheveningse betaalde dat gebaar nu terug met een overwinning en werd vervolgens hoogstpersoonlijk ‘geïnterviewd’ door Van Dijk, die zijn stramme ledematen ook nog tracteerde op zijn gekende koprol…