ANDRÉ BAKKER OP STOOM TIJDENS PRIMA KOERSDAG OP WOLVEGA

WOLVEGA/ZATERDAG – André Bakker leverde een puike prestatie op de drafbaan van Wolvega door liefst drie paarden naar de winst te voeren. Aanvankelijk zou de Fries slechts één draver rijden, maar door de absentie van werkgever Jeroen Engwerda kon hij uit vier starts alsnog een mooi trio overwinningen bijeen rijden.

Trio voor André Bakker

De 24-jarige pikeur uit Lobith, vorig jaar bij Engwerda aan de slag gegaan, opende zijn drieluik met Dante de Linde. De zoon van de snelle merrie Boughtnpaid werd in de slotronde door Bakker in stelling gebracht en verbeterde en passant zijn record.
Met Tepee River zou Bakker ook van start zijn gegaan als baas Engwerda niet was verhinderd, al was de combinatie pas voor de eerste maal in koersverband tot elkaar veroordeeld. De ruin moest in de slotfase nog afrekenen met de in de slotfase aanvallende Timber Dragon met John de Leeuw, die zelfs even voordeel verwierf. “Op zijn vechtlust is hij wel vaker teruggekomen uit kansloze positie”, aldus Bakker.
Ook met een ander fokproduct van Rotterdammer Aad van Schie was Bakker succesvol. Opnieuw liep Volga River de concurrentie compleet zoek en achteraf is het jammer dat de merrie nu pas aan koersen toekomst, zodat ze het lucratieve klassieke driejarigenseizoen aan zich voorbij moest laten gaan. Aan de andere kant kan ze voorlopig nog wel een serie koersen winnen. “Ik geloof ook niet dat ze snel geklopt gaat worden. Zulke paarden krijg je maar zelden in handen”, aldus Bakker na de derde winst in zijn geboorteplaats. De hattrick was niet helemaal uniek. “Ook als leerling heb ik al eens met drie paarden op een meeting gewonnen, maar het blijft iets speciaals.”
De winnende combinatie van de montékoers was geen verrassing. Rosa de Legume leverde de nog niet zo lang in het genre actieve Mirjam van het Maalpad al twee zeges op, waarvan één in Duitsland. De twintig jaar oude Heiloose boekte nu ook haar derde zege in korte tijd met de merrie.

Minder mooi was de valpartij van de jonge Linda Hamming, die in de laatste bocht van haar paard Pala Frisiana viel. De Oudeschootse, die de draver nota bene cadeau heeft gekregen voor haar verjaardag, liep een verzwikte enkel op. Ze mag dus even revalideren met vader Henk, die vorig jaar in Joure zelfs een dubbele beenbreuk opliep.
Voor de familie Hamming was er gelukkig ook goed nieuws. Joop Pool, die vooral in de ochtenduren veel werk uit handen neemt van Henk Hamming, reed de talentvolle Sultan of Swing met een rappe recordverbetering naar de bloemen in de openingskoers.
Nationaal kampioen Hugo Langeweg jr keerde terug van een uiterst succesvolle trip in Frankrijk, waar de jonge Schagerbrugger opnieuw bewees misschien wel het grootste talent in Europa te zijn. In Wolvega pakte hij onmiddellijk de draad op met de Amerikaanse merrie Blackberry, die in Alkmaar al een verbluffende kwalificatietijd had laten zien. De merrie moet in de beginklasse wel een tijdje kunnen domineren.
Dat het met het vaderlandse talent wel goed zit, bewees ook Rick Wester die voor de zesde maal in zijn laatste zeven starts de merrie Rhea Jari naar de winst leidde. Verrassender was dat een andere seriewinnaar, Uruguay River, nog werd verschalkt door Odette Victory met Arend de Wrede in de sulky.
Jan van Dooyeweerd maakte zijn met Uruguay River gemiste zege later weer goed met een overwinning via Speedy Aresy in de topklasse.
Simon Woudstra is normaliter vooral in Duitsland actief, maar met The Rocket Bet maakte hij een succesvol uitstapje naar Wolvega. De hengst, eerder ook al eens in het Wassenaarse Duindigt trefzeker, was een van de vele dravers die zaterdag zijn record een facelift wist te geven. Even later zou eigenaar Piet Solleveld ook nog een zege met Tepee River bij mogen schrijven.