Bertus Leeuwenkamp trofee eerbetoon aan vermaard pikeur.

DUINDIGT ZONDAG

eerste start, 13.30 uur

Op Duindigt wordt zondag de tiende editie verreden van de Bertus Leeuwenkamp Trofee. Deze koers wordt verreden ter nagedachtenis van de in 1997 overleden trainer en pikeur uit Hilversum en is een initiatief van familie en vrienden van Bertus Leeuwenkamp.

Bertus Leeuwenkamp Trofee

Bertus Leeuwenkamp was een in zijn beste jaren vermaard trainer, die slechts 65 jaar oud werd. Een van zijn meest bekende dravers was de Amerikaan Loring Hanover, met wie hij in zowel 1970 als 1971 de Grote Prijs van Nederland won. Leeuwenkamp scoorde eveneens met succespaarden als Florissant en Noordse Stern. Leeuwenkamp was enkele decennia één van de gezichtsbepalende trainers op het voormalige complex van Hilversum.
Het bedrijf World Music heeft de koers ook dit jaar weer voorzien van extra prijzengeld.

Familie en vrienden stellen een hele serie ereprijzen ter beschikking. De winnende eigenaar ontvangt de Bertus Leeuwenkamp Trofee ‘editie tien’, de winnende trainer een sierdeken en de winnende rijder de Bertus Leeuwenkamp wisseltrofee. De ereprijzen worden uitgereikt door de
families Leeuwenkamp, Verver en Donker. De wisseltrofee wordt definitief eigendom van de rijder die de koers drie maal wint. Tot nu toe wist slechts Jeroen Engwerda de begeerde trofee meer dan een keer te winnen, maar de Biddinghuizer is nu niet aanwezig. De erelijst (zie kader) kent bovenmodale haververdieners als Patrick Crown, Manus Buitenzorg, Sir Groenhof en Umberto Newport.

Daar komt zeker een sterke naam bij, want er staat een uitgebalanceerd gezelschap aan de start, met onder meer Tears of Fire (Rob de Vlieger) die vier van zijn laatste zes starts op deze baan in winst wist om te zetten. Lars Charming (Ruud Pools) en Remington Forest (Nico Knoll) ogen als zijn voornaamste belagers.

De Noordse Stern-prijs is voorbehouden aan de amateurrijders en hier lijkt Sioux met Hiltje Tjalsma een ‘almost sure bet’, de combinatie bleek de laatste twee keer onklopbaar. Het record van de merrie is overigens het langzaamste van alle tien deelnemers, dus enig voorbehoud bij een snelle koers is wel op zijn plaats.
In de draverij over de mijl voor de nationale subtop moet de winst normaliter naar Speedking Beemd gaan, die doorgaans in veel sterkere velden start. De ruin won dit jaar al eens drie keer op rij, al was dat op de baan van Wolvega.

De voorlaatste koers, op de kleine Nootdorp-piste, wordt een nieuwe krachtproef voor Cees de Ruyter’s Mac Myra. De merrie bleef in haar eerste drie starts ongeslagen met de al 69 jaar oude Heemskerker. De tegenstand wordt natuurlijk steeds zwaarder en ervaring met de kleine piste (en het kunstlicht) heeft de combinatie nog niet, maar het is weer een mooie nieuwe uitdaging voor de liefhebber pur sang.

Ook de laatste draverij van de dag wordt op de kleine omloop verreden. Sovi of ATM bewees al uit de voeten te kunnen op deze baan en wordt gereden door de ‘man in vorm’ Tom Kooyman, die met zes zeges het voorbije weekeinde hard inliep op Ruud Pools, nu nog tweede in het pikeursklassement.