GROTE UNITROTPRIJS PRACHTIG HOOFDNUMMER

De Grote Unitrotprijs is inmiddels niet meer weg te denken van de kalender. Jaarlijks houdt Unitrot veilingen, waarbij de onder de hamer te komen jaarlingen twee jaar na dato uit mogen komen in een koers waarbij Unitrot garant staat voor een mooie prijzenpot. Dit jaar zijn dus de in 2007 geveilde paarden aan de beurt. Eigenlijk is de koers ook meteen pure reclame voor de veilingen, want veel deelnemers aan het hoofdnummer brachten destijds veel minder op, dan zij inmiddels hebben verdiend. Diverse paarden schopten het inmiddels al tot een deelname aan de Duitse of Nederlandse Derby, zoals Peter Burgerheide en Marc Burgerheide.

Grote Unitrotprijs [] De Grote Unitrotprijs is al enkele jaren een vaste waarde op de kalender en kent dus ook een mooie erelijst van winnaars. Cracks als Floris Bos, Leen van Camstra, Ottey Boko, Rise and Shine, Starfighter LM, Topass Medo en Uriah Boko schreven hun naam bij op de erelijst. Uiteraard staat bij de rijders de naam van Hugo Langeweg ook veel op de palmares. De Schagerbrugse stal leverde met Hugo Jr óf Sr als pikeur met Yin Summerland de winnaar van vorig jaar, maar was eerder ook met Uriah Boko, Starfighter LM, Ottey Boko en Mark Whitesummer trefzeker. De naam van Ruud Pools vinden we trouwens ook al drie keer op de erelijst. De drievoudige nationale kampioen uit Heiloo won met Wout Wielinga, Virginia Victory en Preciousmeadow.
Ook de huidige editie kent weer mooie namen, zoals Zenswa Skoatter met de als voorzitter nauw bij Unitrot betrokken Eelke Kruis. De merrie is nog een dochter van de geweldige merrie Action Skoatter, de Vliegende Friezin die ooit een belangrijke bijdrage leverde aan de populariteit van de drafsport in ons land. Zenswa Skoatter is het laatste kind van Us Action en wordt getraind door Geertje de Leeuw. “Het is voor een kind van een merrie als Action Skoatter altijd lastig de verwachtingen waar te maken”, aldus de trainster ooit over de nakomelingen van de kampioene. Zenswa Skoatter won dit jaar al twee keer, maar dat was op de grasbanen van Emmeloord en Leek. Kruis vond twee jaar geleden een bod van elf mille te laag voor de merrie, die vervolgens werd ingehouden.
Aanzienlijk goedkoper was Zycknit, die werd afgeslagen voor 700 euro, maar zich inmiddels ontwikkelde tot een heel verdienstelijk koerspaard met onder meer een vierde plaats in de Troost Derby. Begin dit jaar won de nu door de Duitse pikeur Thomas Panschow gereden hengst twee keer in Groningen.

meer ▼

Hans Bot leverde vanuit Otterlo in deze koers ooit al eens een winnaar af met Irasou Kombo, die in 1994 de sterkste was. Zoon Robbin Bot komt nu in actie met Zita, een merrie die twee jaar geleden werd geveild voor 3400 euro en dat geld inmiddels ruimschoots terug verdiende. Zo werd de combinatie al zesde in de Merrie Derby. Ze won inmiddels één koers, begin dit jaar in Groningen.
Trainer Appie Bosscha beleeft met de dravers van fietsenhandelaar Meindert Terpstra een absoluut topjaar. Met Peter Burgerheide en Marc Burgerheide was hij zelfs actief in de Duitse Derby en dit talentvolle duo is er nu ook weer bij. Peter Burgerheide wordt net als bij zijn optreden in de Derby gereden door Tom Kooyman. Destijds was een bod van 5250 euro bij Unitrot voor Terpstra aan de te magere kant. De hengst bleef toen bij zijn eigenaar en verdiende mede met een tweede plaats in een serie van de Duitse Derby al meer dan dertig mille.
Zam Avon staat in training bij Wim van Buytene, die ooit met bijna naamgenoot Sam Avon de Derby op zijn naam schreef. Ook Zam Avon werd (bij een bod van 1100 euro) destijds inghouden. Hoe goed hij zich in dit veld kan weren, is niet geheel duidelijk. Wel wist hij een maand geleden een koers in de beginnersklasse te winnen in Duitsland.
Zygfryd schopte het tot de Derby, waarin hij knap zesde werd. Hij is nog altijd eigendom van Stoeterij Yzeren Hein, die het paard bij een bod van vier mille op Unitrot niet wilde laten gaan. Hij moet in dit veld voorin kunnen eindigen, zeker na zijn sterke zege bij zijn laatste optreden op de baan van Duindigt, al won hij in Wolvega ook al eens.
Marc Burgerheide is de tweede troef van het duo Bosscha/Terpstra. De hengst was fenomenaal in de Duitse Derby, waarin hij met Ruud Pools een serie wist te winnen en in de finale met een derde plaats evenzeer een rol van betekenis speelde. Zowel in de serie als in de finale dook de hengst in Berlijn ruim onder de 1.15 en dat moet hem hier toch een klein beetje een favorietenstatus geven. Op de veiling liet Terpstra hem voor 3400 euro niet gaan.
De in 2007 door Henk Schavemaker uit Assendelft voor 24.000 euro aangekochte Zodak Summerland heeft wel iets met de historie van deze koers. Grootmoeder Genuine Star won de Grote Unitrotprijs in 1992 en een jaar later mocht een halfbroertje van Genuine Star, He's The Best, voorrijden. Moeder United Zomerland is een halfzusje van Out of the Blue, die vorig jaar als vaderpaard voor fokker Bram Kooij met Yin Summerland de winnaar van deze koers afleverde. Zodak Summerland blijft qua prestaties nog wat achter. Hij won alleen in Alkmaar een koers.
De nakomelingen van dekhengst Gloss Yatzee zijn vaak juweeltjes om te zien, geen wonder dat Fred de Zoete in Soest zelf ook aan het fokken is geslagen met de hengst. Zelina Frejo is één van de kinderen die de Zweed een reputatie moet verschaffen, maar dat zal in dit veld voor de destijds bij een bod van 1200 euro ingehouden draver niet meevallen. Ook de nog pas één keer aan een koers deelnemende Zorrodesfleurs zal het niet eenvoudig krijgen, hoewel zijn debuut met een tweede plek achter Madam Lavec veelbelovend oogde. Robin Bakker is de rijder achter de hengst, die destijds bij een bod van 1300 euro ook al niet van de hand werd gedaan.
Zeno Summerland is de tweede troef van eigenaar Henk Schavemaker. Hij lijkt de eerste keuze voor de stal van Van der Blonk, omdat Frans van der Blonk als stuurman op pad wordt gestuurd. De hengst – die pas na de Unitrotveiling werd verkocht, een bod van 15.500 euro werd eerder afgeslagen – is een halfbroertje van de vorige winnaar van deze koers, Yin Summerland. Met een vijfde plaats in de Troost Derby liet Zeno Summerland al een klein beetje van zijn klassieke klasse zien, maar de startpositie zal voor zijn omgeving niet juichend zijn ontvangen.
meer ▼
Passing Renka timmert als vaderpaard dit jaar geweldig aan de weg en het is niet uitgesloten dat een nazaat van hem, de merrie Zamfir Boko, hier ook hoge ogen gaat gooien. Ze won zaterdag haar debuutoptreden imponerend en wekte de indruk met André Bakker nog wel even sneller te kunnen. De troef van stal Jungle's Dream uit Heijningen kostte destijds 9750 euro tijdens de Unitrotveiling.
Zwaluw stuitte in handen van Jos Oorthuijsen de laatste twee keer op sterke paarden uit de stal van Hugo Langeweg. Het risico dravers als Zev Boko en Zilver Boko weer tegen te komen, loopt de merrie nu niet. Op basis van haar eerste twee optredens zou de merrie van Richard Plug weleens een heus veilingkoopje geweest kunnen zijn. Twee jaar geleden was een bod van 700 euro voldoende om de hamer te laten vallen.
Kortebaanliefhebber Kas Timmer uit Heemskerk heeft in Zvetlanamigliore zowaar ook een deelnemer in deze bijna klassiek te noemen koers. De merrie was met een aankoopbedrag van 7250 euro weliswaar geen veilingkoopje, maar vreemd was het niet dat de bieders elkaar opjoegen. Ze is immers een volle zus van de geweldige Kaliman, die zelfs een populaire dekhengst werd. Of de dertien jaar later geboren merrie ook bijna een ton zal verdienen staat in de sterren geschreven. Met een eerste prijs van zeven mille kan ze vrijdag natuurlijk wel haar winsom aanzienlijk opschroeven. Het zou voor trainer Ad Suykerbuyk ook een mooi succes betekenen.