COMBINATIE RENNEN EN DRAVERIJEN OP DUINDIGT

De zondagse meeting van Duindigt biedt een mooie combinatie van rennen en draverijen. In de eerste categorie prijken er enkele belangwekkende koersen op de kalender, voor de dravers staat een goed betaalde Nazomer Stakes voor tweejarige dravers op de agenda. Het wordt weer genieten van Adonis Boko, óf zijn er andere kapers op de kust? In Wolvega maakte bijvoorbeeld ook Andriy Fortuna een goede indruk. De fraaie verschijning eindigde niet ver achter een andere getalenteerde stalgenoot van Adonis Boko, Baron W.

Tweejarigenstakes [] De tweejarige dravers zijn dit jaar nog maar sporadisch aan de start verschenen, in vergelijking met vroeger is de aanloop van het seizoen duidelijk naar achteren verschoven. De meeste indruk maakte onder meer Adonis Boko, de geweldig gefokte hengst die in zijn eerste start de concurrentie helemaal ter plaatse liet staan, met Anni Friesinger als 'best of the rest'. Ook in het veld van zondag is de troef van Stal Amsterdam die weer een fors deel van zijn veilingbedrag van 42.000 euro terug kan verdienen, het te kloppen paard. Hugo Langeweg sr, die net als vorige keer als stuurman aanwezig is, lijkt de machine alleen maar even aan de praat te moeten houden.
Maar paarden zijn gelukkig geen machines en dat maakt de sport op voorhand al boeiend. Er zijn paarden voor wie dit nummer te vroeg lijkt te komen gezien hun kwalificatietijden, zoals Avenir C en After Midnight, maar die kunnen de voorbije weken natuurlijk sterk verbeterd zijn óf hebben in hun tijdproef niet het achterste van de tong laten zien. En zelfs al mochten die deelnemers als vijfde over de meet komen, ligt er nog een leuk prijzenbedrag klaar.
Hans Bot komt met Alltime Stardust naar Duindigt. Die achternaam schept natuurlijk verwachtingen, want paarden als Nigel Stardust en Legend Stardust waren als tweejarige al klassieke winnaars. Dat zal voor deze hengst wat moeilijker worden. Met Ada Wielinga heeft Bot als trainer een tweede kandidaat. De merrie gaat aan de slag met Johnny Westenbrink Jr.
Ook Arjan Dakota heeft een achternaam die doet vermoeden dat het paard zal kunnen vliegen. Fokker Teus Vlot heeft de hengst toevertrouwd aan de in Lelystad werkzame Rick Wester. Die heeft intussen ondanks zijn jeugdige leeftijd bewezen zijn mannetje in dit métier wel te staan, regelmatig verschijnen zijn paarden bij een huldiging. De kwalificatietijd van 1.18,8 onlangs doet vermoeden dat de zoon van Santana Boko (ook een heel vroegrijp paard) hier wel wat moet kunnen presteren.

meer ▼
Amarianne Frejo van Fred de Zoete presteerde onlangs in Wolvega opvallend in een door een andere jaargangtopper, Aphrodite Boko, gewonnen Stakesdraverij. De veelal in Utrecht getrainde merrie wordt gereden door Jolanda van Strien, die met deze optredens gelukkig toch voor de sport behouden blijft. Als Michael Schmid naar Nederland komt, is dat maar zelden voor spek en bonen en is het een teken dat hij een kanspaard voor de kar heeft. Met de Amerikaan X-Plosive is dat zeker het geval. De merrie was in Wolvega dermate rap dat ze dicht in de buurt van de hier afwezige Aphrodite Boko kon blijven. Andriy Fortuna van Toine Schoonderwoerd uit De Bilt is een van de fraaiste tweejarigen van dit moment, maar de hengst blijkt schoonheid ook te kunnen combineren met snelheid. Rijder Peter Strooper moet nu echter wel genoegen nemen met een minder gunstige startpositie.
Opvallend is de afsluiter van de dag, een koers over de grasbaan. Hierin komen uiteraard de vedetten aan de start die normaliter op banen als Emmeloord, Joure of Eenrum starten. Liefst veertien deelnemers bewijzen dat het een goede zet is af en toe ook in Wassenaar een dergelijke koers uit te schrijven, ook al is de normaliter door volbloeds bevolkte piste vooral bij slecht weer soms loodzwaar. In het veld treffen we specialisten aan als Us Postel (Wim van der Mespel) en diens stalgenoot Tarzan Weber (Caroline Aalbers) die dit jaar twee keer won in Emmeloord. Interessant is ook de deelname van de snelle Very fast Renka, die recentelijk naar het Belgische entrainement van Arnold Harzé verhuisde. De hengst was eerder al actief tegen de Nederlandse top. Vladimir Spirit is een alleskunner. De nu door trainer Frank Westerveld te rijden hengst was laatst een sterke winnaar op de grasbaan van Leek. Siebren Jubilee (met grasbaanspecialist Aad Pools in de sulky) en Sybes Pride staan traditioneel hun mannetje in dit soort koersen. Sybes Pride was eerder deze week op de druk bevolkte grasbaan van het Duitse Quakenbruck nog de sterkste met leerling Dennis Minnema.
Naast de opdrachten voor de dravers komen ook de volbloeds in actie voor meerdere topkoersen. De Arabieren vertrekken voor de North-European Derby. Vorig jaar ging deze ren naar Perlander met David Bouland. Ook de Grote Prijs der Nederlanden staat op het menu, een koers die in 2008 werd gewonnen door Derbywinnaar Classical Song. De vier jaar oude hengst is er nu opnieuw bij. Hij draagt met de Duitse jockey Jan Korpas echter wel het topgewicht in het sterk bezette veld. Al sinds 1945 (met enige onderbrekingen, zoals de laatste jaren helaas ook af en toe het geval) is deze koers een internationaal visitekaartje voor de rensport.