TIEN KOERSEN OP DRAFPISTE ALKMAAR

koersen 15 juni 2009

ALKMAAR – Hoewel de drafsport momenteel in zwaar weer lijkt te verkeren, is daar maandag op de Alkmaarse drafbaan weinig van te merken. Ook nu is de belangstelling om te starten heel behoorlijk, tot zelfs in de kwalificaties aan toe wanneer onder meer een klassiek paard als Yellow Moon aantreedt.

In totaal worden tien koersen verreden, waarbij ook weer een montékoers. Hierin start onder meer het nieuwe fenomeen van Susan Wiedijk, Dolly de Linde. Na meerdere zeges in Alkmaar moest de merrie echter afgelopen week op de baan van Duindigt erkennen dat de echte top misschien nog even te hoog gegrepen is. Ze werd onder meer geklopt door de nu ook aanwezige Vos van Camstra. Die kreeg toen wel een gunstiger startpositie ten opzichte van zijn rivale. De winnaar op de Wassenaarse baan, Wico Toscana, is nu eveneens van de partij. De ruin van Jan-Ede Kuipers uit Abcoude vertrekt met de meervoudige montékampioene Angelique de Heer. Deze is samen met Susan Wiedijk en Mirjam van het Maalpad (beiden uit Heiloo) in een fel duel gewikkeld om de aanstaande titel. Laatstgenoemde vertrekt met Kalimans Yvonne GD, die soms geweldig uit kan halen. Ze won onlangs nog tijdens de recreatieve meeting in Hilversum, die druk werd bezocht en daarmee aantoonde dat de sport zeker nog toekomst heeft zo lang als deze onder de aandacht wordt gebracht.
In Alkmaar hoeft men in dat opzicht niet te wanhopen. Wekelijks bezoeken nog ruim duizend bezoekers de koersavonden en op speciale dagen komt een veelvoud binnen de poorten. “Het is voor veel mensen toch vooral een mooi avondje uit, waarbij je met wat geluk ook nog flink wat kan verdienen”, aldus speaker Rogier den Dekker. “Voor vijf euro zou je maandag in alle koersen mee kunnen doen met een weddenschap. Wie de tips in de gaten houdt, komt al een heel eind. Veel trainers hebben een eigen website waarop tips worden gegeven, maar ook proberen we met interviewtjes kanshebbers te ontdekken. Voor je het weet, is zo’n avond om.” De baan krijgt weliswaar veel verzoeken om de deuren open te zetten voor een bedrijfsuitje, maar vaak stuit de vaste maandag dan op bezwaar. Het is niet onmogelijk dat gezien de recente ontwikkelingen binnen de sport Alkmaar in de toekomst ook eens op een andere dag zal koersen.
De sport zelf kent ook binnen de actieve beoefenaren pure liefhebbers. Zij rijden als amateur of amatrice hun koersen en komen maandag in twee opeenvolgende draverijen achter elkaar uit. In de eerste koers voor de liefhebbers zal Winny Renka uit de stal van Adriaan uit de Bosch uit Bodegraven als favoriet van start gaan. De aanvankelijk Zweeds geregistreerde merrie – hoewel met tophengst Passing Renka als vader – wordt voor de eerste maal gereden door kampioensamatrice Hiltje Tjalsma. Voor de met zijn gezondheid tobbende eigenaar zou een zege van het paard een mooie opsteker zijn. De slager in ruste had voorheen met topdravers als Clan Vryenesse en Eibert Vryenesse al nationale toppers in bezit. In de tweede koers voor de categorie die vroeger onder meer onder de naam heerrijders acteerde, is Pesach Boko met Maaike Knoll actief. De Zuid-Hollandse mag vanuit het tweede band op jacht naar paarden die met voorsprong van start gaan. De verdiensten van de deelnemende paarden lopen nogal uiteen. Van relatieve nieuwkomers tot een draver als Gordon’s, die mede in Duitsland al zo’n veertig mille verdiende.
In de overige koersen treffen we enkele paarden die ongetwijfeld hoge ogen zullen gooien. In de derde draverij vertrekt Hugo Langeweg Jr met de nog ongeslagen Zaire, een nieuw succespaard voor Piet de Wit uit Schagen en zoon Ton uit ’t Zand. Vorig jaar leverden zij met Urania nog het Paradepaard van het Jaar af op de Alkmaarse baan. Deze staat zelf maandag in een andere koers aan de start met Zandtemer Sven Schraal, maar stuit op heel zware tegenstand.
Het tien koersen omvattende programma wordt afgesloten met een fors bezette kwartetdraverij, waaraan elf paarden deelnemen. De in Callantsoog werkzame Caroline Aalbers heeft twee troeven in handen. Zelf rijdt ze Walita van de uit Warmenhuizen afkomstige Stal Liefhebber. Ook stalgenoot Yke Sandesman heeft met ‘Warmetuuter’ pikeur John Dekker raakvlakken met het dorp waar veel drafsportliefhebbers woonachtig zijn.
De eerste koers is om 18.20 uur en de toegang voor de jeugd is – onder begeleiding – gratis.