MONTECATINI MIKPUNT VOOR AMATRICES

In Wolvega wordt zaterdag in de vijfde draverij van de dag gestreden om een plaats in de Coppa Europa Ladies Drivers, een evenement dat ieder jaar in het Italiaanse Montecatini plaatsvindt. Ook Nederland vaardigt daarbij steeds een deelneemster af. Zo werd de Zandvoortse Annemiek Beekman vorig jaar in één van de drie koersen als derde genoteerd. Eindwinnares werd toen de Duitse Marie Lindinger.

Mooi Italiaans uitstapje lonkt [] Twee jaar geleden werd het evenement afgeblazen vanwege een algehele storing bij de Italiaanse totalisator. Hetgeen vooral jammer was voor onze landgenote Judith Weening, die de trip dus grotendeels voor niets maakte. Nog een jaar eerder, 2006, was Hiltje Tjalsma er onze vertegenwoordigster. De Zwaanshoekse, die toen net doorbrak, legde er beslag op diverse ereplaatsen, ze werd tweede, vierde en zevende in de respectievelijke koersen. In 2005 won Hilda Hofstra het klassement, met één zege en twee tweede plaatsen was de Ureterpse duidelijk de beste van het veld. Over het algemeen staan Nederlandse amatrices overigens zeer hoog aangeschreven.
Omdat het zo'n boeiend evenement is, zal het zaterdag best spannend worden. Paula Bakker is sinds dit jaar actief als amatrice en de Noordlarense heeft het met de voormalige kortebaner Vien H natuurlijk prima getroffen. De merrie won inmiddels zes koersen op rij, al zaten daar draverijen in Duitsland en een in twee heats verreden gelegenheidsdraverij tussen. Toch zal de bij Jan van Dooyeweerd werkzame rijdster hier beslist hoge ogen gooien, gezien haar eerdere ervaring als beroepsrijdster. Omdat ze vervolgens in Duitsland zo succesvol was, werden bij onze oosterburen de reglementen spoorslags aangepast, zodat ze niet meer in amatricekoersen aldaar mag starten.
Makkelijk zal het voor Paula Bakker trouwens niet worden, want de Belgische Gaby Hendrickx heeft ook al een paard ingezet dat de zeges als in een polonaise achter elkaar zet. De Zweed Albert Cane won inmiddels eveneens alweer vijf keer op rij en heeft hier misschien het voordeel dat hij zijn vaste rijder achter zich weet. Qua getoonde tijden ontloopt het duo elkaar niets.
Bij de deelnemende amatrices treffen we meerdere oud-Montecatini-gangers aan. Annemiek Beekman gaat het proberen met VIP Fortuna, het paard van Antoine Schoonderwoerd dat zeker niet te onderschatten is. De ruin was al diverse keren succesvol met de Zandvoortse, die bekend staat om haar bekeken wijze van koersen. Ze kan profiteren van een duel tussen de topfavorieten. Hiltje Tjalsma heeft nu de beschikking over een draver uit het entrainement van Jeroen Engwerda uit Biddinghuizen, terwijl ze normaliter een paard uit de stal van partner Rob de Vlieger voor de kar weet. meer ▼
Update Groenhof is de oogappel van houthandelaar Herman Visser en moet hier ook een rol kunnen spelen. Halfzus Talent Groenhof zorgt in ieder geval voor een mooie link naar Italië, waar die merrie met Enrico Bellei reeds seriewinnares werd.
De oud-kampioene Hilda Hofstra komt aan de start met Sanda Pluto W en de negen jaar oude merrie is ongelooflijk trouw (niet vreemd, want haar moeder was het fenomeen Wanda Pluto waar Maria Poort veel succes mee kende), maar winnen lukte haar in 96 starts maar twee keer. De laatste keer was dat in december 2006, dus haar rijdster uit Ureterp zal de tickets naar Italië nog wel niet besteld hebben. Een interessante kandidate is Verari, die wordt gereden door de talentvolle Maaike Knoll. De merrie komt normaliter in actie met eigenaar Robert Paardekooper uit Wassenaar en is dan steeds bij de eerste drie aankomenden te vinden. Dat zal nu ook het geval wel zijn, maar hoe ver de opmars van Maaike Knoll reikt, moet worden afgewacht.
De overige deelnemers zullen met iets minder aspiraties aan de start verschijnen, hoewel het ook hier goede dravers betreft. Travis Dragon (Mariska Middelweerd) komt hier bijna wekelijks aan de start. Hij is harde competitie wel gewend, maar wint zelden. Vliegensvlug (Marjolein van Eck van der Sluijs) heeft wat moeite zijn snelle naam de laatste tijd waar te maken en Winston de Frise met Leonie Kalis is een toonbeeld van regelmaat. De rijdster heeft daarnaast een uitstekend 'track record' met de ruin. Misschien is de zoon van Pim Wielinga wel eens het paard dat veel prognoses in de war kan schoppen.
De Montecatini-prijs wordt zaterdag verreden als vijfde draverij van het programma dat om 16.00 uur begint. Ook de series om het Vierjarigen Criterium staan op het programma, met onder meer deelname van Yco Wollem, Yamira Limburgia, Yendi Boko, You've got mail, Ygold van Ranum en Ybanos. Een prachtveld.