GROTE PAASPRIJS OOK IN ALKMAAR GOED BEZET

koersen 14 april 2009

ALKMAAR – Op de Alkmaarse drafbaan wordt maandag een programma van tien koersen afgewerkt. Traditioneel is deze meeting geadopteerd door Henk Geels Evenementen en Wibona, zodat er voor menige winnaar weer een extraatje zal worden overhandigd. Een gebaar dat ieder jaar opnieuw wordt gewaardeerd. Wie wordt de opvolger van Typical Meadow? De titelhouder komt maandag wel aan de start met Tom Kooyman, maar treft in de vierde koers andere paarden. Daarbij Topshot Norg, in 2006 nog winnaar van het Kampioenschap Nederlandse Paarden.

Hoewel de meest recente winnaar van de koers dus (gedeeltelijk) absent is, is er met Patty Shoeing toch nog een oud-winnares aanwezig. Twee jaar geleden won ze met John de Leeuw in de sulky. De Hoofddorper neemt nu plaats achter een andere outsider, Tony Trot, terwijl Patty Shoeing wordt gereden door Wim van der Mespel.
Tot de favorieten zal het duo niet behoren. De voornaamste kandidaten treffen we in het achterste band, waarbij men veertig meter moet geven op het koppaard Wesley H Limburgia, die met Dion Tesselaar vanuit Oudeschoot terugkeert op de baan waar hij zijn laatste overwinning behaalde.
In het achterste band zal Pacific Valley veel aanhang genieten. De ruin wordt gereden door Kurt Roeges, die de honneurs waarneemt van trainer Rob de Vlieger. Het is één van de dagen dat fokkers Tine en Nico van Heerwaarden hun paard kunnen zien lopen, op doordeweekse dagen is dat vanwege de 'laatste boot naar Texel' niet haalbaar. Roeges won deze koers al eens met Azzurri en de vorm van de elf jaar oude Pacific Valley is uitstekend. Onlangs klopte hij op Duindigt zelfs Starfighter LM en hij beheerst het bochtenwerk in Alkmaar als geen ander.
Bas Crébas heeft twee paarden ingeschreven. De langzaam, maar zeker, vanuit Emmeloord naar zijn nieuwe complex verhuizende trainer zet de leeftijdgenoten Sybes Pride en Swiebertje Kes in. Eerstgenoemde wordt weer klaargestoomd voor een succesvol grasseizoen, hoewel de hengst vorig najaar ook in Alkmaar twee keer op rij won. Dat was trouwens over kortere afstand. Het droge weer lijkt niet in het voordeel van Sybes Pride, die liever een wat zachte ondergrond heeft. Stalgenoot Swiebertje Kes maakt de omstandigheden minder uit. De ruin verdiende zijn laatste zeges vooral met Susan Wiedijk in het montégenre, maar is ook voor de kar nog een uitstekende haververdiener. Begin maart won hij met zijn trainer nog sensationeel in Wolvega. Crébas won de Paasprijs in 2000 met Nevele Victory.
Interessant is de start van Ustan Medo met Tom Kooyman, die deze koers het laatste decennium won met Miss Aora en Normandie. Ustan Medo is een krachtpatser van jewelste en het lijkt erop dat de oud-winnaar van de 4,5 kilometer zijn goede vorm weer begint te hervinden. Laatst bood hij op de baan van Duindigt lang weerwerk aan de ongenaakbare Yeovani Boko. Hij zal nu nog weer iets beter zijn, al zal veel afhangen van de tactiek die Crébas het veld met zijn beide troeven voor gaat schotelen. Als Ustan Medo de kop kan krijgen, is hij moeilijk te passeren binnen een veld van dit kaliber. Hij fungeert graag als 'haas' en de Paasmeeting lijkt dan bij uitstek geschikt.
Veel aanhang zal natuurlijk ook Orsini Dragon krijgen. De oudste deelnemer van het veld, twaalf jaar inmiddels, maar volgens Akersloter Kees Zijp nog klokgaaf en met de huid van een zeehondje, zal hier echter moeten toveren om een rol van betekenis te spelen na een half jaar koersrust. Op Duindigt ontbrak vorige week nog de scherpte.
De aanvang van de eerste koers is maandag om 13.00 uur, wanneer de eerste van de drie Minidraverijen wordt verreden.
Laatste winnaars Grote Paasprijs:
2008 Typical Meadow met Hugo Langeweg Jr
2007 Patty Shoeing met John de Leeuw
2006 Azzurri met Kurt Roeges
2005 Miss Aora met Tom Kooyman
2004 Nozem Alki met Karin Schuring
2003 Normandie met John de Leeuw
2002 Normandie met Tom Kooyman
2001 Key H met Patrick de Haan
2000 Nevele Victory met Bas Crébas
1999 Sorya Viita met Hugo Langeweg sr
1998 Johnno Arlo met Taina Lehmussaari