GELEGENHEIDSDRAVERIJEN IN WOLVEGA

Op de baan van Wolvega worden zaterdag elf koersen verreden. Opvallend daarbij is de dubbele koers voor gelegenheidsrijders, waarin liefst 21 deelnemers acte de presence geven. Niet alleen treffen we daarbij bekende namen aan onder de paarden, maar ook bij de rijders. Talloze oud-amateurs en beroepspikeurs nemen de gelegenheid te baat om nog een keertje in de kar te klimmen. En omdat het gaat om een koers met een troostfinale en een echte eindstrijd, zal men normaliter zelfs twee keer aan de bak moeten.

Oude bekenden in de kar [] In de eerste serie treffen we onder meer Harrie van der Heide aan. De oud-amateur – inmiddels 63 jaar oud, start met zijn eigen You Wish Toscana. De hengst doet het momenteel uitstekend voor de man die zich ook jaarlijks inzet voor de grasbaandraverijen op de baan van Leek. De kroegbaas had in het verleden vele goede paarden in bezit, onder wie Com Krabat.
Hans Feijen is ook al oud-rijder en dus redelijk ervaren in het metier. Hij won in het verleden veel koersen als leerlingpikeur en mocht achter paarden als Carllewis Juweel en Demetrius de bloemen omhoog houden. In de tijd dat hij leerling was bij Henk Hamming, won hij ook menige koers met zijn eigen Daisy Boshoeve. Dat hij ook nu een paard uit de stal van Hamming rijdt, de ruin Travis Dragon, is dus niet vreemd.
Hoefsmid Ben Rentinck won als eens eerder een gelegenheidsdraverij. De Dirkshorner deed dat met Blackberry. Nu start hij met Vickers Valiant van zijn collega Wouter de Reus uit Schagen. Jan van Veggel komt in actie met de door hem zelf gefokte Yfrie Beemd. De zoon van de forse merrie Greet Buitenzorg was vooral in Duitsland op dreef.
Johannes Sloot won eveneens al eens een koers. Met Patrol Limburgia was hij vijf jaar geleden in Wolvega reeds succesvol in een soortgelijke draverij. Met VIP Fortuna rijdt hij weer een kanspaard, al is dat op voorhand in deze koersen nauwelijks in te schatten. Beene Dijkstra heeft zijn eigen Yuca Rapida meegenomen. De conducteur uit Beetsterzwaag is zelf verantwoordelijk voor de training, altijd een voordeel in dit soort draverijen. Ook als voetbaltrainer geniet Dijkstra regionale bekendheid. Groninger Sytze de Hoog trainde zijn eigen Toya Clover regelmatig op zijn thuisbaan. Hij heeft nu met Wonderful één van de favorieten voor de kar. Kortom, een gelegenheidskoers, maar niet echt met gelegenheidsrijders. Ook de niet genoemde rijders hebben genoeg trainingsuren gedraaid, zoals Tanja Huisman achter de in grootse vorm zijnde Vien H.

meer ▼
In de tweede serie ook meerdere bekende gezichten. Rob Slootbeek heeft al ervaring als deelnemer aan de vermaarde Horeca-koersen op de baan van Groningen en Frank van der Zwaan gaat met de familiedraver Young Girl Mack van Wilma en Wil van der Zwaan uit Ter Idzard op pad. Moustafa El Kadmiri start met de altijd vlot vertrekkende kortebaankampioen Viva´s Limburgia, terwijl Tim Woudstra als trainer en rijder de hele wereld wel heeft gezien. Hij werkte onder meer in Italië. Die ervaring kan hem achter Val d'Isere van pas komen.
Teun Langenberg is ook al een oude bekende in de sport. Hij had samen met Ton Verhulst topstayer Nico Kid in bezit en beleefde ook plezier aan seriewinnares Wikje Last. Hij was ook één van de stuwende krachten achter de Vrienden van Wolvega, die succesvolle paarden als Fernandelnora en Fahrith Dear hadden. De voormalige eigenaarrijder start nu met Ulf Greenacre, nog gefokt door de familie Verhulst.
Vreemde eend in de bijt is misschien Joop Wittermans, die we vooral als begenadigd acteur kennen. Hij was onlangs te zien in de Friese televisieserie Bit! waarin de drafsport een prominente rol speelde. Zijn ritje met Jaelle Grolloo is echter zeker niet zijn debuut in de sulky, want zijn goede vriendschap met filmmaker Steven de Jong (zelf amateurrijder) zorgde er al voor dat hij in een grijs verleden ook al eens opdraafde met Hedy Boekelte.
Chantal van Ooyen stamt uit een bekend drafsportgeslacht, haar opa was de gerenommeerde Willem H Geersen. Zelf was ze in het verleden vooral succesvol als montérijdster. Met Secretnora, meer een specialist voor de grasbanen, zal ze het in de sulky nu niet eenvoudig krijgen. Ook Marc Bustorf is een oud-prof, die zo'n twintig jaar geleden de sport grotendeels verliet. Hij won vijf koersen en zijn beste paard was Jimbob. Met Wanda W heeft hij hier kansen, want met die merrie was hij eind december op deze baan ook al eens succesvol.
De gelegenheidsrijders vertrekken in de eerste twee koersen voor hun opdracht. De Troostfinale is de zesde draverij van de dag en de achtste koers moet de uiteindelijke winnaar opleveren.