LEERLINGEN ALTIJD BLIJ MET ALKMAAR

koersen 19 januari 2009

ALKMAAR – Leerlingpikeurs zijn de basis voor de toekomst van de drafsport. Op de baan van Alkmaar komen ze volop aan hun trekken, want nergens anders in ons land kunnen ze zo mooi profiteren van hun gunstige startpositie ten opzichte van de meer ervaren rijders. Niet voor niets boekten in het voorbije jaar rijders als Niels Jongejans, Rick Ebbinge en Krista Timmer hun dertigste zege op de Alkmaarse baan.

Maandag zijn er op het ovaaltje weer diverse aanstormende talenten actief. Stuk voor stuk rijden ze kanspaarden, zoals Jan-Thijs de Jong (zoon van beroepstrainer Gerrit de Jong), Sven Schraal uit het drafsportgekke ’t Zand, Michel Rothengatter die een dag eerder mogelijk nog het doel heeft verdedigd voor de voetballers van zesdeklasser Callantsoog en de leergierige Sydney van den Brande.
Twee kanspaarden zijn er maandag zelfs voor Dennis Minnema, die in april 2007 met Talent Future tijdens een draverij over de uitzonderlijke afstand van 1100 meter zijn eerste zege boekte op de baan van Wolvega. De negentienjarige Emmeloorder is de laatste tijd in de winning mood en staat inmiddels op twaalf overwinningen. Als het tij een beetje meezit, haalt hij dit jaar misschien al zijn dertigste zege, waarmee hij tevens een goede kans zou maken op de nationale leerlingentitel. hij krijgt van werkgever Bas Crébas alle kans zich te ontwikkelen. Ook met dank aan zijn eigen paard Vollpix Himya. Sinds hij de merrie eind vorig jaar overnam van een eigenaar uit Leidschendam, is Minnema zes keer in Alkmaar gestart met zijn aanwinst. Dat resulteerde in drie zeges. Of er maandag een vierde bijkomt valt te bezien, want nu treft de combinatie zeven opponenten die stuk voor stuk óók winstkansen hebben.
Minnema komt ook in actie met de snelle Uriah Heep, die zelfs enige tijd in Zweden furore maakte, nadat ze met Hans Crébas meeging naar Zweden waar ze begin 2007 haar snelle record van 1.14,1 neerzette. Even had Hans Crébas destijds zelfs de indruk dat het de snelste tijd ooit was voor een vaderlandse vijfjarige, hetgeen tot teleurstelling van de onlangs weer naar Zweden getrokken Crébas (neef van trainer Bas) niet het geval bleek. De merrie liep de laatste jaren talloze goede koersen, zonder overigens te winnen, want voordat ze onlangs met amateur Fred Handelaar weer eens bloemen ophaalde, was het alweer ruim vier jaar geleden dat ze dat had gedaan. Als ze maandag in de zesde koers de start met het weinig florissante nummer één overleeft, zijn er echter goede kansen voor de vierde winst in haar loopbaan.
De eerste start is maandag om 18.20 uur en de toegang voor de jeugd is – onder begeleiding – gratis.