TYPICAL MEADOW WEER OUDERWETS OP DREEF

koersen 19 januari 2009

ALKMAAR – Hij is inmiddels acht jaar oud, maar nog allerminst versleten. De hengst Typical Meadow oogt als een draver waar de tand des tijds maar geen vat op krijgt. Na een uiterst succesvolle periode in Schagerbrug bij Hugo Langeweg, werd het paard eind vorig jaar verkocht aan amateurrijder Maurits van der Wardt. Die neemt een deel van de training bij Tom Kooyman in Lynden voor zijn rekening. Vorig week was de naast de drafbaan opgegroeide Kooyman er zelfs succesvol mee in Duitsland.

Typical Meadow beleefde in 2005 een geweldige start van zijn loopbaan. Hij werd aangekocht door de Alkmaarse Stal Schermereiland van de familie Baron en Wilke, die wel vaker plezier beleefden van kinderen van de merrie Expensive Meadow. Het eerst kind dat Hillie Bandringa in Doezum fokte, Preciousmeadow, was voor de Alkmaarse ondernemers bijvoorbeeld al een succesvol paard en won onder meer de fors gedoteerde Unitrot Prijs.
Vandaar dat men ook Typical Meadow niet wilde laten lopen. Ook Typical Meadow bleek al snel een groot talent. De hengst won in het jaar 2005 vanaf zijn debuut liefst negen koersen op rij, voor het merendeel met Hugo Langeweg Jr. De rijder die onlangs nog genomineerd was voor de verkiezing van Sportman van het Jaar in Noord-Holland zou tot medio 2008 de vaste stuurman blijven van de draver, die zo’n twintig koersen won. Hoewel de tegenstand voor Typical Meadow steeds zwaarder werd, bleef hij trouw zijn koersen lopen en wist hij – weliswaar minder frequent – toch zijn optredens in winst om te zetten. De familie Van der Wardt van Wibona BV, die al meerdere dravers bezaten, zagen vervolgens in de hengst een mooi koerspaard voor Maurits van der Wardt. De Zaankanter heeft de liefde voor de sport niet van een vreemde. Zo was zijn opa Cees Swart in vergrijsde jaren ooit een succesvol beroepspikeur. Van der Wardt, die sinds 2006 een amateurvergunning heeft, hoopt met Typical Meadow ook koersen te kunnen winnen, maar voorlopig beleeft hij ook al plezier aan de dadendrang van de hengst met trainer Tom Kooyman. Die won er in december al eens mee in Alkmaar. “Hij heeft niet voor niets al 24 keer gewonnen”, meldde Kooyman destijds. Vorige week mocht de Duitse oud-kampioen Roland Hülskath het op de baan van Dinslaken eens proberen met de seriewinnaar. En ook dat leverde een overwinning op, waarbij stalgenoot Sir Groenhof zelfs werd afgetroefd.
Maandagavond komt Typical Meadow aan de start in een koers waarin meerdere oudgedienden te bewonderen zijn. Daarbij liefst drie paarden van elf jaar, waarmee wordt aangetoond dat dravers mits goed verzorgd tot op hoge leeftijd mee kunnen. Piccolino S was jarenlang onklopbaar in Alkmaar en bezorgt nu zijn nieuwe eigenaar Jeroen Rampen uit Petten weer mooie momenten. Ook Patriot Meadow en Pesach Boko behoren tot de categorie onverslijtbaar. De één jaar jongere Roy Burgerheide was hier in 2007 nog het beste paard gemeten over het gehele seizoen. Leuk dat die ‘oudjes’ het op het ovaaltje nog zo goed doen. Want zij zijn vaak de grote publiekstrekkers.
De eerste start is maandag om 18.20 uur en de toegang voor de jeugd is – onder begeleiding – gratis.

Bron foto: www.traberfoto-sx.de