VOORAL VOER VOOR DE ECHTE LIEFHEBBERS…

De meeting van Duindigt is er vooral een voor de echte hippische liefhebbers. Ook Hans Eysvogel, nog altijd wekelijks present in Wassenaar, zal er geen enthousiast Holland Sport-verhaal over kunnen houden. Maar: waar pap is, zijn ook krenten. Ook zondag wordt weer geschiedenis in de kantlijn geschreven…

Veel eigenaren verenigd [] De opener is een draverij met acht paarden, maar het aantal eigenaren dat meekijkt is veel groter. Onder de vlag van SEP Racing (met Uria Thirteen), Ecurie le Triomphe (Yardley T Lomax) en New Stables (Whenever Butcher) zijn immers nogal wat liefhebbers die samen een paard hebben verenigd. Favoriet is hier echter Wouter, die eigenaar Frans van Laar onlangs met Tom Kooyman in de sulky de eerste zege bezorgde. Kooyman heeft in de zesde koers nog een mooi kanspaard met Scarlett Nevele, die vanuit de banden jacht gaat maken op vier koplopers en ook het Zweedse talent Sabatay achter zich moet houden. De laatste wordt gestuurd door Hugo Langeweg sr, die door de buitenlandse uitdagingen van zoon Hugo jr weer wat vaker in de kar klimt. Hij start in de afsluiter van de dag met de Italiaanse merrie Light my fire Bi, die na vier zeges op rij hier natuurlijk het mikpunt voor de concurrentie is. In de kwalificaties rijdt Langeweg trouwens ook Marco di Jesolo, een tweejarige die over geweldige capaciteiten schijnt te bezitten.
Exciting King bezorgde de liefhebbers van een lucratief gokje dit jaar al enkele geweldige opstekers. Met John de Leeuw in de sulky won de zoon van de bekende Herbie W al twee keer als groot outsider. Wie die twee keer voor de ruin een tientje over had bij de totalisator, heeft inmiddels die twintig euro uitgebreid naar 540 euro! Hoezo kredietcrisis? Inmiddels weet het publiek wel wat de draver in zijn mars heeft, dus de dit keer in de tweede koers van de middag door Wim van der Pijl te rijden ruin zal nu minder lucratief zijn.
De amateurs zijn altijd wel te porren voor een optreden. Trainer Toine Schoonderwoerd heeft in de vierde koers zelfs twee ijzers in het vuur, met dank aan VIP Fortuna en zijn twee jaar oudere halfbroer Top Class Fortuna. Van dit duo is het 'Very Important Paard' de beste, hij won al twee keer eerder met de Zandvoortse Annemiek Beekman en bleef alleen in loodzware koersen buiten de prijzen. Gek genoeg is deze koers vernoemd naar Weeskind SW, een paard dat niet bepaald synoniem is voor pure sport, maar wel een mooie anekdote van bijna een eeuw geleden met zich meebrengt.

meer ▼
Weeskind SW kwam tijdens een grote financiële crisis een eeuw geleden aan de start, maar bleek in werkelijkheid de Duitse merrie Olympia te zijn. Voor dat feit in 1929, een wanhoopsdaad van de eigenaar, werd het paard verbannen als deelnemer. Dergelijke taferelen zijn tegenwoordig niet meer mogelijk. Ieder koerspaard wordt snel na de geboorte van een chip voorzien.
De volbloeds zorgen er voor dat het programma nog wat extra kleur krijgt. In de DRN Full of Hope-prijs treffen we Meltemi aan. De merrie is eigendom van Frans van Laar, die met de al genoemde Wouter ook bij de dravers een kanshebber heeft. Het zou mogelijk een vrij unieke dubbelslag voor de eigenaar op kunnen leveren. Ook de Flying Service-Antwerpen prijs is een aantrekkelijke ren, met onder meer Saguchu (Peter Janssen) en Behkraya (Angeline Batist), twee volbloeds die eerder al in deze volgorde over de meet kwamen in de Gouden Speld.