GOED BEZETTE KOERSAVOND IN ALKMAAR

koersen 3 november 2008

ALKMAAR – De politiek lijkt zich maar weinig gelegen te laten liggen aan de drafsport, maar dat neemt niet weg dat juist politici vaak nauwe banden hebben met de ‘snelste sport ter wereld’. Daarvoor hoeven we immers alleen maar te kijken naar de eerste koersen die worden verreden op de baan van Alkmaar, komende maandag. In totaal worden er tien draverijen in de kaasstad verreden.

In de openingsdraverij komt Yadina van Ranum aan het vertrek. De merrie wordt gereden door Nicky Vooren en die Zaanse is een dochter van Anneke Snijder, gemeenteraadslid van Zaandam, een plaats waar de drafsport nog altijd talloze beoefenaren heeft. Vooren is de partner van Gert Groen, die als eigenaar van de merrie in de boeken staat. Een favorietenrol zal de combinatie echter niet toebedeeld krijgen, die eer zal vermoedelijk gaan naar Vien H met de jeugdige Mario van Dooyeweerd, telg uit een vermaard drafsportgeslacht. De kortebaankampioene van weleer maakte vorige week een opvallende rentree in het langere werk en reed van start af aan ver voor het veld uit. De concurrentie is nu overigens aanzienlijk sterker, zoals de laatst in Groningen winnende Yumel Energy met Robin Bakker, een stalgenote van Yadina van Ranum.
In de derde koers vertrekt Wouter de Reus met Venus Greenacre, een trouwe merrie uit het in vorm stekende entrainement van Cees Hetteling. Ook de moeder van De Reus is in politieke kringen (Schagen) actief, maar tevens voor een deel eigenaresse van de draver(s) van haar zoon. Venus Greenacre – eigendom van Cees Hetteling – is zeker niet kansloos, maar de al twee keer met Vip van Jip winnende Martin Blankendaal zou best eens een sta-in-de-weg kunnen blijken. Fokker Jan Beemsterboer mag via de dochter van zijn Jippie a Jee misschien een verjaardagscadeau in ontvangst nemen, de Waarlander is zaterdag 51 jaar geworden.
Dat is binnen de sport nog allerminst oud. Wat te denken van de in de tweede koers vertrekkende Pieter-Jan Huizinga, de man die met zijn vaste uitdossing (cowboyhoed en klompen) ook zonder zijn plek op de sulky een markante verschijning is. Maar de liefhebber is nog altijd, ondanks zijn ongeveer tachtig levensjaren, actief in de koers. Het lijkt een kwestie van tijd dat de voormalige caféhouder nog een keer wint met zijn Venta, al steekt Hubert Schoonhoven hier maandag normaliter een stokje voor met zijn Yupido Black. “Die loopt in Alkmaar haar beste koersen en heeft hier een eerste kans, net als Vulcano ZR in de vierde draverij van de dag”, meldt de trainer al openhartig op zijn eigen website. Laatstgenoemde hengst is na zijn terugkeer uit Zweden trouwens nog niet verslagen in ons land, al treft hij in Vouriante (Hugo Langeweg Jr) wel een harde noot om te kraken.
De kwartetkoers, met jackpot voor het spelend publiek, is onmogelijk te voorspellen. Victory Hollow A is met Flip van Dijk weliswaar een zegekandidaat, maar de ruin kan net zo makkelijk een off day hebben. Dan blijven er nog tien paarden over die volkomen aan elkaar gewaagd zijn. Dat zou een dubbele jackpot op kunnen leveren voor de afsluitende draverij, die al net zo onvoorspelbaar oogt.
Fred de Zoete, enkele dagen eerder zeventig geworden, is de naamgever van de zevende koers en het Alkmaarse bestuurslid mag mogelijk de hand schudden van Hiltje Tjalsma, die voor Purmerender Ruud van Buren Enchanter aan de start brengt. De Zwaanshoekse is een fenomeen en won dit seizoen al bijna dertig koersen, voor een amatrice een geweldig hoog aantal.
De stayerkoers over 2400 meter zou naar stalgenoot Empire Hanover (Rob de Vlieger) kunnen gaan, maar waarschijnlijker is een topklassering voor Vladimir Spirit, de baanspecialist die onlangs weer wist te winnen in Alkmaar. Van zijn dertien zeges boekte de door Frank Westerveld te rijden hengst van Otto Boerma er acht in Alkmaar en met zijn vorm lijkt niets mis. Dat geldt ook voor Roy Burgerheide, die in de achtste koers met Sydney van den Brande van start gaat. De ruin is aan een aardige inhaalrace bezig in de strijd om de titel van Paradepaard en als hem dat nog lukt zou dat uniek zijn, een paard dat twee jaar achtereen de meest succesvolle Alkmaar-draver is. Zijn seizoen begon echter pas laat en hij heeft nog wat zeges nodig.
De voorlaatste koers brengt Uytdehaage aan de start. Zijn naamgever was zaterdag nog actief in Wolvega, waar hij op skeelers de strijd aanbond met een draver. “Dat was de eerste keer dat ik op een drafbaan was”, aldus de gewezen Olympische schaatskampioen. “Maar ik ben er wel gefascineerd door geraakt”, aldus de man die als eerste schaatser ooit de tien kilometer sneller reed dan dertien minuten. De naar hem vernoemde ruin hoeft minder lang in de baan te staan en ook niet pootje over, maar mag nu voor zijn nieuwe eigenaar Cees Olsthoorn uit Stompwijk aan de slag.
De eerste koers is maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.